Google pokreće kampanju protiv dezinformacija uoči izbora u EU

Google se priprema pokrenuti kampanju protiv dezinformacija u pet zemalja Europske unije (EU), rekli su iz kompanije za Reuters uoči parlamentarnih izbora u bloku i strožih novih pravila koja se bave internetskim sadržajem.

Foto: Pixabay/Ilustracija

U junu će građani EU birati novi Europski parlament koji će donositi politike i zakone u zajednici, a zakonodavci strahuju da bi širenje dezinformacija na internetu moglo utjecati na birače.

Francuska, Poljska i Njemačka optužile su u ponedjeljak Rusiju da je sastavila razrađenu mrežu web stranica za širenje proruske propagande.

Europski Zakon o digitalnim uslugama, koji stupa na snagu u februaru, zahtijevat će od vrlo velikih internetskih platformi i tražilica da učine više u borbi protiv nezakonitog sadržaja i rizika za javnu sigurnost.

Od ovog proljeća, Googleova interna jedinica Jigsaw koja radi na rješavanju prijetnji online, pokrenut će seriju animiranih oglasa na platformama kao što su TikTok i YouTube u pet zemalja EU: Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Poljskoj.

Nadovezujući se na prethodne kampanje koje je kompanija testirala u Njemačkoj i srednjoj Europi, Jigsaw je rekao da je novi projekt prilika da se dopre do građana u zemljama s najvećim brojem glasača u EU, koristeći lokalnu stručnost kompanije u tim regijama.

Oglasi će sadržavati takozvane tehnike “prebunkinga”, razvijene u partnerstvu s istraživačima sa sveučilišta u Cambridgeu i Bristolu, s ciljem pomoći gledateljima da prepoznaju manipulativni sadržaj prije nego što na njega naiđu.

Gledatelji koji gledaju oglase na YouTubeu bit će zamoljeni da ispune kratki upitnik s višestrukim odgovorima, osmišljen kako bi procijenili što su naučili o dezinformacijama.

“Proveli smo toliko vremena vodeći ove stvarno polarizirane rasprave. Naša je demokratija u pitanju, a situacija je sve teža i teža”, rekla je Beth Goldberg, voditeljica istraživanja u Jigsawu.

“Prebunking je jedina tehnika, barem koju sam ja vidio, koja jednako učinkovito funkcionira u cijelom političkom spektru”, rekao je Goldberg.

Druge mjere za kontrolu dezinformacija poput provjere činjenica mogu pridonijeti polarizaciji jer dolaze nakon što se informacija već proširi, dodala je.

Prošli mjesec, istraga koju je provela EEAS (Služba za vanjsko djelovanje Europske unije) otkrila je 750 incidenata pogrešnih informacija koje su namjerno širili strani akteri, a mnogi su podržavali rusku invaziju na Ukrajinu.

Jigsawovi oglasi bit će prevedeni na sva 24 službena jezika EU, priopćila je kompanija.

Kampanja će trajati najmanje mjesec dana, s ciljem produljenja na temelju dosega i izvedbe. Očekuje se da će rezultati kampanje, uključujući odgovore na anketu i broj ljudi do kojih je došlo, biti objavljeni u ljeto 2024.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
RSE

RSE

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
EU je namijenila Egiptu 7,4 milijarde eura za "suzbijanje migracija", dok se političari u Hrvatskoj – na čelu s predsjednikom Milanovićem – međusobno natječu tko...
Evropska komisija (EK) je usvojila dokument o reformama i politikama koje su neophodne pre budućeg proširenja Evropske unije (EU)....
Sedam država članica Evropske unije (EU) je pismeno zatražilo od Evropskog saveta da na predstojećem samitu EU odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom....
Evropska ljevica je za svog vodećeg kandidata na europskim izborima nominirala Waltera Baiera iz KP Austrije. Pet je prioriteta Evropske ljevice na izborima: troškovi života...