HDZ-u prijeti kazneni progon zbog 20 milijuna kuna iz crnog fonda

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu na teret se stavlja udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, zloupotrebe položaja i ovlasti predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a, te pranje novca i primanje mita

 

Kako se bliži kraj istrage protiv Ive Sanadera za aferu Fimi-media, tako je sve izvjesnije da će USKOK, zajedno s vinovnicima afere, prijaviti i HDZ kao pravnu osobu. Naime, prema dosad prikupljenim podacima iz istrage koji su došli u medije, za potrebe stranke iz Barišićevog crnog fonda potrošeno je između 19,5 i 24,8 milijuna kuna

Iznuđene donacije

U uskočkoj istrazi afere Fimi-media, Ivu Sanadera se tereti da je zloupotrijebio položaje predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a kako bi Nevenku Jurak i Mladena Barišića povezao u grupu s ciljem da izvuku novac iz države preko Fimi-medije. Poslovanjem Fimi-medije s državnim poduzećima, smatra USKOK, iz države je izvučeno 126 milijuna kuna, od čega je najmanje 44 milijuna kuna protuzakonito ostvarena dobit. Od te svote, Nevenka Jurak predala je Mladenu Barišiću najmanje 32 milijuna kuna, a HDZ-ov bivši rizničar odnio je Ivi Sanaderu najmanje 28 milijuna kuna. 
No, poslovanje Fimi-medije nije jedini način na koji su se prikupljala sredstva za stranački crni fond. USKOK raspolaže podacima kako su, primjerice, sredstva za prvu blindiranu BMW-ovu »sedmicu« prikupljena donacijom od poduzetnika Marijana Primorca. Donacija je pritom blaga riječ, jer je Primorac USKOK-u ispričao kako je davao novce Sanaderu iz straha za vlastitu sigurnost.    

Fiktivne fakture

Povrh toga, sam Mladen Barišić ispričao je kako je donatorima HDZ-a izdavao stranačke zahvalnice. Uskočki tužitelji, kako doznajemo, utvrđuju i tko je sve preko Mladena Barišića darivao novac HDZ-u, nakon što je novi zakon 2007. godine ograničio donacije pravnih osoba na 100 tisuća kuna.

Službeno i »crno« knjigovodstvo HDZ-a

Za uskočke tužitelje posebno je važno što je u dosadašnjem dijelu istrage utvrđeno kako su u stranci postojala dva paralelna financijska sustava. Službenim poslovanjem stranke upravljao je, naravno, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. Nakon njega, za knjigovodstvo HDZ-a, legalno prikupljene donacije i sredstva koja stranka dobiva iz proračuna, bio je zadužen Ivan Jarnjak. A službenom blagajnom upravljala je Marica Glavaš. Paralelnim financijskim sustavom također je upravljao Ivo Sanader, kako tvrde USKOK-ovi svjedoci. Za prikupljanje novca i plaćanje značajnijih svota bio je zadužen Mladen Barišić, a za sitnije stranačke rashode financirane iz crnog fonda brinula se Branka Pavošević. Službene knjige su relativno čiste, makar se u istrazi nabavki BMW-ovih »sedmica« ispostavilo da je Ivan Jarnjak falsificirao odluku predsjedništva stranke o kupovini vozila, kojeg je, da se prikrije vlasnik, formalno kupio vlasnik Diokija Robert Ježić. Unutar stranke nije tajna da se Jarnjak protivio da se kupovina BMW-a legalizira na neobjašnjive načine. Pristao je na najmanje neuvjerljiv način, no bez obzira na to, ni danas nije jasno gdje je završilo 246 tisuća eura od prodaje dvije luksuzne limuzine, te kome je i zašto HDZ uplatio dodatnih 84 tisuće eura, ako je cijena vozila bila podmirena još prilikom nabavke. 

Dio donacija išao je i preko Fimi-medije, ispostavom fiktivnih faktura za nikad obavljene poslove, što je Ivo Sanader, prema Barišićevom svjedočenju, zabranio kad je saznao da poduzetnici na taj način pokušavaju odobrovoljiti vladajuću stranku. To je možda i jedina povoljna rečenica koju je Mladen Barišić izrekao o Ivi Sanaderu u svojem svjedočenju pred USKOK-om. 
Kalkulacija da je HDZ iz Barišićevog crnog fonda potrošio između 19,5 i 24,8 milijuna kuna, temelji se na podacima koji su dosad objavljeni u medijima. Najviše je potrošeno na »redovite troškove«, za koje je Mladen Barišić mjesečno u stranku odnosio između 100 i 200 tisuća kuna. U periodu dok je Barišić bio rizničar, riječ je o svoti između pet i deset milijuna kuna. Potom je najviše potrošeno da Marko Perković u kampanji 2007. godine ne bi nastupao ni za jednu stranku, čak 515 tisuća eura ili 3,8 milijuna kuna. Za dva blindirana BMW-a iz crnog fonda je izdvojeno otprilike po 300 tisuća eura ili ukupno 4,6 milijuna kuna. Druge estradne zvijezde, pak, plaćalo se za nastupe, pa je Mišo Kovač dobio između 600 i 750 tisuća kuna 2007. godine, a Nina Badrić oko 300 tisuća kuna.    

Zaslužni »civili«

Sve to su podaci do kojih je USKOK došao u istrazi afere Fimi-media, a tužitelji imaju i informacije da je HDZ-ovac Frank Bilaver iz crnog fonda dobio 25 tisuća eura, odnosno oko 180 tisuća kuna za organizaciju akcije napumpavanja telefonskih anketa na radijskim i tv-emisijama u izbornoj 2007. godini. 
Navodno, USKOK ima i informacije tko je sve od HDZ-ovaca i zaslužnih »civila« dobivao mjesečno »pojačanje« prihoda u gotovini. Kad se te brojke zbroje, dođe se do svote od 19,5, odnosno 24,8 milijuna kuna, ovisno o tome koliko je točno novca Barišić odnio Branki Pavošević u stranku. USKOK sigurno raspolaže točnim podatkom, budući da je Branku Pavošević, kao i Mladena Barišića, u više navrata ispitivao. No, to su podaci koji su poznati javnosti. Kolika je točno svota koju je HDZ potrošio iz crnog fonda Mladena Barišića i Ive Sanadera, pokazat će se kad završi uskočka istraga.

novilist.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI