Izraelski oficiri priznaju da su većina ubijenih u Gazi koji su označeni kao “teroristi” bili civili

Izraelski oficiri i vojnici priznali su da su većina žrtava koje je vojska klasificirala kao "teroriste" tokom rata u Pojasu Gaze zapravo civili.

FOTO: REUTERS 

Izraelski list Haaretz prikupio je svjedočanstva oficira i vojnika koji su se borili u Gazi tokom rata koji traje od 7. oktobra 2023. godine.

“Izraelska vojska kaže da je 9.000 terorista ubijeno od početka rata u Gazi”, stoji u izvještaju.

Međutim, izraelski dužnosnici i vojnici rekli su za Haaretz da su “to često civili čiji je jedini zločin bio prelazak nevidljive linije koju je povukla izraelska vojska”.

“Izričito nam je rečeno da čak i ako osumnjičeni naleti na zgradu s ljudima u njoj, trebamo pucati na zgradu i ubiti terorista, čak i ako to znači povrijeđivanje drugih ljudi”, rekao je jedan vojnik novinama.

Prema svjedočenjima oficira i vojnika, izraelska vojska puca na svakoga ko uđe u zamiljšenju “zonu ubijanja” koju je definirala, bilo da su naoružani ili civili.

Rezervni oficir rekao je da je ” praksi terorist svako koga je vojska ubila u područjima na kojima djeluju njezine snage”.

“Pitaju vas koliko, a ja dam broj na temelju onoga što vidimo i razumijemo na terenu i idemo dalje. Nije da izmišljamo tijela, ali niko ne može sa sigurnošću utvrditi ko je terorista, a tko je pogođen nakon ulaska u borbenu zonu izraelskih snaga”, dodao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočava se s oštrim kritikama unutar Izraela zbog neuspjeha u postizanju ciljeva rata u Gazi, posebno u eliminaciji palestinske grupe Hamas i vraćanju izraelskih talaca.

Klix.ba

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
B.H/Klix.ba

B.H/Klix.ba

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Za šta je dobar rat? Za medije, da počnemo od njih....
Posebno je zanimljiva ili pak bizarna solidarnost koju su Mostarci hrvatske nacionalisti izrazili prema Izraelu poslije napada Hamasa 6. oktobra – Mostarsko je sveučilište okačilo...
Pomorski sindikalni sektor diljem svijeta je među aktivnijima u kritiziranju i bojkotiranju Izraela. Dok radnici u brojnim lukama bojkotiraju utovar i istovar izraelskih brodova, sindikati...
Pritisak za prekid vatre intenzivirao se posljednje sedmice kada je više od 100 civila ubijeno tokom dostave pomoći u Gazi, što je izazvalo bijes evropskih...