Josipović:Bojim se izbornog inžinjeringa

Osvrnuo se i na situaciju u Bosni i Hercegovini s kojom su nam, istaknuo je, osobito važni dobri odnosi, ali se, kazao je, ne možemo upuštati u to kako će ta država biti organizirana

Predsjednik Republike Ivo Josipović komentirajući na Narodnome radiju, u emisiji “Na Pantovčaku”, aktualna hrvatska politička i društvena pitanja, ponovno se osvrnuo na “prekrajanje” izbornih jedinica rekavši kako najprije želi vidjeti službeni prijedlog pa ga tek onda komentirati .

Ocijenio je kako neka rješenja o kojima se govori u javnosti, “sliče na izborni inženjering”, ali da nije vidio službeni prijedlog te da je zato rano tvrditi vrijedi li nešto ili ne. Ipak, dodao je, prijedlozi se temelje na popisu birača za koji, kazao je, “svi znamo da je nevjerodostojan i zato nije dobar temelj za prekrajanje izbornih jedinica, jer postoji opasnost da se to u zemlji shvati kao izborni inženjering što bi podignulo tenzije i narušilo demokratičnost izbora te na kraju i Hrvatsku stavilo u kontekst koji nije europski”.

Na pitanje hoće li neriješeni procesi vezani uz korupciju biti prepreka da Hrvatska u lipnju završi pregovore s Europskom unijom, predsjednik Josipović istaknuo je kako se baš ne slaže s tvrdnjama da se u Hrvatskoj ništa nije radilo na rješavanju korupcijskih afera, naglasivši da se vode ozbiljne istrage i procesi.

Dodao je kako su u pravnom smislu korupcijski procesi vrlo složeni predmeti povezani s međunarodnom suradnjom i opsežnim knjigovodstvenim vještačenjima te brojnim svjedocima. “Najstrašnije bi bilo kada bismo radi EU ‘zbrzali’ i donijeli neku oslobađajuću ili osuđujuću presudu”, rekao je, dodajući kako smatra da neke od zemalja EU-a ne pružaju dovoljnu potporu hrvatskim tijelima kaznenoga progona.

Na novinarsko pitanje može li i situacija s dionicama Ine, zbog MOL-a i činjenice da Mađarska predsjeda EU-om, naštetiti završetku pregovora Hrvatske s EU-om u lipnju, Josipović je kazao kako teško može vjerovati da će ta situacija utjecati na pregovore Hrvatske s EU-om.

U “bloku” pitanja o pregovorima Hrvatske s EU-om bilo su i ono hoće li na njih negativno utjecati i predizborna kampanja, u kojoj će stranke zaoštriti i pitanje koliko je toga dobro ili loše učinjeno u vezi s pregovorima s EU-a. Josipović je ponovio kako vladajuća stranka i njezini koalicijski partneri, kao i sve oporbene stranke, osim HSP-a, žele da Hrvatska uđe u EU te kako vjeruje da će se ta zajednička volja potvrditi i na sastanku najavljenom o toj temi za idući tjedan.

Vezano za situaciju u zdravstvu, a u kontekstu aktualne situacije oko “Medikola”, te na upit hoće li si ubuduće zdravstvene usluge moći priuštiti samo bogati, Josipović je rekao kako bi bilo neprihvatljivo da građani ne mogu ostvariti potrebne medicinske usluge, ali i da moramo biti svjesni kako u zdravstvu, a tako i u obrazovanju, nisu dovoljni državni resursi, te da ništa nije besplatno.

Pitanje stvarnih proračunskih mogućnosti po Josipoviću je odlučujuće i kada je riječ o nabavci borbenih zrakoplova, koji su nam, smatra predsjednik, potrebni jer bi odustajanje od borbenoga zrakoplovstva značilo na dužu stazu i gubitak te mogućnosti.

Komentirao je i najave prosvjeda nekih udruga vezano za presude hrvatskim generalima na sudu u Haagu, rekavši da će to biti nepravomoćne presude te da Hrvatska treba poštivati odluke međunarodnih pravosudnih tijela. Prosvjede smatra legitimnim, ali isto tako drži da podizanje tenzija protiv volje generala neki žele iskoristiti za svoje interese.

Osvrnuo se i na situaciju u Bosni i Hercegovini s kojom su nam, istaknuo je, osobito važni dobri odnosi, ali se, kazao je, ne možemo upuštati u to kako će ta država biti organizirana. Ipak, dodao je Josipović, pri tomu treba ozbiljno uzeti u obzir da se mora naći formula za jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Zagrebački proračun za sljedeću godinu vrijedan je 2,532 milijarde eura, što je više od svih proračuna lokalne/regionalne samouprave u RH zajedno. Gradonačelnik Tomislav Tomašević tu...
A sada, kad je Tuđman nepravomoćno osuđen za etničko čišćenje, politika se pravi kao da se ništa nije dogodilo. Tuđman i dalje ima svoj trg...