Koncert tradicionalne muzike u Muzičkom centru Pavarotti

Foto: Muzički centar Pavarotti/FB

U sklopu ovogodišnjeg izdanja Mix Art festivala, Muzički centar Pavarotti i Udruženje umjetnika “ZANART”, priređuju koncert tradicionalne muzike.

Koncert je, inače, dio projekta Music Meeting Point, koji promovira tradicionalnu muziku svih naroda Bosne i Hercegovine, s naglaskom na pozitivne vrijednosti i pristup „Jedinstvo u različitosti“, odnosno zajedničkoj kulturi. U odnosu na ranija četiri koncerta, koja su održana na različitim lokacijama u gradu Mostaru, Muzički centar Pavarotti ovaj će put obogatiti program nastupom turskog muzičara, Meliha Berse.

Radi se o muzičaru koji je učestvovao na mnogobrojnim muzičkim festivalima. Nastupajući solo, te s drugim muzičarima, svirao je na koncertima diljem Balkana, ali i u raznim evropskim i svjetskim zemljama, poput Indije, Alžira, Jemena, Gane, itd.

Bosna i Hercegovina zauzima veoma važno mjesto u njegovoj karijeri. U periodu od 2002. godine pa nadalje, gostovao je na koncertima i albumima poznatih bh. muzičara, a učestvovao je i u projektu pozorišne koprodukcije Šekspirovog Hamleta, koju je režirao Haris Pašović, 2005. godine. S ovim projektom nastupio je u gradovima širom BiH, te u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj. Dva puta je učestvovao i na Međunarodnom teatarskom festivalu u Sarajevu, MESS-u. Također, svirao je i “soundtrackove” na albumu projekta istog festivala.

Koncert tradicionalne muzike održat će se u petak, 24. 11. 2023. godine, u multimedijalnoj sali Muzičkog centra Pavarotti, s početkom u 19:00h.

Pored Meliha Berse, nastupaju etno bend “Pamuk”, vokalni ansambl “Liron” i Mustafa Šantić.

Koncert se realizira uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI