Matematika pobijedila Pupovca, osramotila Plenkovića

Povijesni će revizionizam novije/daljnje hrvatske prošlosti biti službeno priznata istina... DP je, uz HDZ Plenkovićevu svijeću, razbio manjince te protivno Ustavu RH i međunarodnim uvjetima za državno priznanje RH segregirao i politički getoizirao Srbe.

Foto: Josip Regovic/Pixsell

U trenutku kada je – predvidljivo i očekivano, jer druge opcije nisu ni bile izgledne, npr. sa SDP-om (42 zastupnička mandata) – postignuta puna suglasnost u pregovorima relativnoga izbornog pobjednika HDZ-a (61 mandat) s Domovinskim pokretom (DP, 14 mandata minus jedan Mislava Kolakušića i jedan Josipa Jurčevića), četiri od osam narodnih manjina i dosadašnjim tzv. žetončićima o novoj saborskoj tzv. stabilnoj većini sa 78 zastupnika, predsjedniku RH Zoranu Milanoviću nije preostalo drugo no odobriti Andreju Plenkoviću mandat za sastavljanje vlade. HDZ-ove, je li, treće uzastopne. Prethodno se iz HDZ-a čulo da se “ne može sve svoditi na puku matematiku”.

Ne da ne može, nego ne bi ni smjelo ako se uistinu želi predizborno obećano opće dobro državi i svim njezinim žiteljima, a ne uhljebničkim egoizmom bez politmoralnog pokrića samo dograbiti javne sinekure. Zaposjesti unosne fotelje s državnim boli glava apanažama, pozicije moći i utjecaja. Naime, DP-ovi su pregovarači prethodno objavili da im na osnovi izbornih ishoda pripada 20% ministarstava i utjecajnih mjesta u institucijama, npr. u resorima za demografiju, energetiku, obrazovanje i kulturu.

Međutim, matematika i matematička logika su već u startu pregovora bili moćan adut za zadržati, odnosno osvojiti vlast, pa se računica u podjeli izbornog plijena svela na to da su DP-u dopala tek tri ministarstva: za energetiku (u interesu navodnog mecene i energetskog multimilijunera Pavla Vujnovca?) te poljoprivredu i demografiju (Slavonija je velika depopularizirana oranica; Vukovar i sve oko njega spali su s nešto više od 40.000 na samo 23.000 žitelja). Tom su izbornom profitu dodana i dva potpredsjednička mjesta u vlade (prvo za DP-ova Ivana Penavu) i jedno potpredsjednika Hrvatskog sabora te kojekakva državnotajnička i ina unosna mjesta u institucijama…

Opasno skretanje udesno

Rezultat dogovora o vladajućoj HDZ-DP simbiozi za iduće četiri godine isključuje srpsku političku participaciju (SDSS), što je presedan protivan Ustavu RH, Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, ali i uvjetima tzv. međunarodne zajednice o državnom priznanju RH. I ne samo da su HDZ i DP uobličili toksičnu trgovačku tzv. neprincipijelnu koaliciju mimo većinske volje biračkog tijela – vrlo opasno pozicioniranu desnije od dosadašnjeg HDZ-ova tzv. desnog centra, sic transit – nego su i unijeli politideološki nered, produbili razdore u društvu te osakatili demokratsku vizuru u multinacionalnomu/multikonfesionalnom društvu.

Za HDZ još kako-tako, bilo mu je to be or not to be pa, što bi se reklo, vrag u nuždi i muhe ždere, ali Ivan Penava je zbog prijevare radikalnijeg dijela tzv. desnih birača – na što ga se ozbiljno upozoravalo i slijeva i zdesna političkog CRO spektra – postao vreća za osvetničko šaketanje te najgore uvrede ad hominem: “Nismo od tebe, Judo, očekivali da se sližeš s Anemičnim!” Jest da je obećavao nešto sasvim drugo, a sada je fasovao naziv “izdajnika”, a DP porugu “Imovinskog pokreta”, sic transit.

Nitko ne znâ koliko će, ako će, trajati vlast te tzv. neprincipijelne koalicije. Hoće li joj doći glave ne nasilno instalirani za šefa DORH-a Ivan Turudić, intimus kriminalnog miljea pod pravosudnim tretmanom, dužan karijere Andreju Plenkoviću, već Ured europskoga javnog tužitelja (EPPO), koji već neko vrijeme uhićuje i progoni HDZ-ove ministre i njihove jatake?

No matematika i matematička logika – ne zdrav razum i politmoralna vjerodostojnost u krizno poslijeizborno doba – glatko su pobijedili HDZ-ovoga osam godina poslušnog i pouzdanoga koalicijskog partnera Milorada Pupovca, njegov SDSS i volju većine hrvatskih Srba koji su glasali na manjinskoj listi. Hladna igra brojkama je grozno osramotila i Andreja Plenkovića i njegov “europejski” tzv. light HDZ. HDZ-ov je treći put uzastopno mandatar CRO vlade glatko i bez ikakva grizodušja bio pristao na DP-ov ultimatum o eutanaziji srpske političke participacije kao glavni uvjet za pregovore.

Vodio se samo ledenom matematičkom logikom i strahom od ugroze vlastitoga politkarijernog opstanka budući da je izvisio kao potencijalni tzv. spitzenkandidat za bilo koji utjecajan fotelj u Uniji, NATO-u… Izbacio je Milorada Pupovca, SDSS i “njihove” Srbe iz svake kombinacije za novu saborsku tzv. stabilnu većinu i vladu. Time je počinio međuetnički salto mortale i ostavio dojam moralnog deficita i lažljivca glede&unatoč obećanja kako se “smjer Hrvatske u novomu mandatu neće mijenjati”. Brus. Mijenjat će se iz temelja, ustraje li DP – što je također relativno jer predizborna obećanja nisu isto što i ostvarenja – na operacionalizaciji svojih ključnih tzv. ideoloških/svjetonazorskih uvjeta. Poruka je poruka.

Nema veze što je troje saborskih zastupnika srpske narodne manjine svih osam prošlih godina u dva uzastopna HDZ-ova mandata držalo glavu iznad vode HDZ-ovoj vladi, saborskoj tzv. stabilnoj većini i samom premijeru Andreju Plenkoviću!? Vrlo je jasna matematička logika: više mu vrijedi DP-ovih makar i samo 12 zastupničkih ruku u saborskoj tzv. stabilnoj većini od tri SDSS-ove. I tu nema milosti ni sentimenata, pa… Nije važno što je Plenković još jučer grizao vlastiti jezik (samo)obmanom da će u HDZ-ovu obnašanju vlasti u trećemu mandatu “sudjelovati svi dosadašnji partneri”, dakle i Milorad Pupovac sa SDSS-om? Kad ono…

DP-ov pak drčni predsjednik Ivan Penava – bivši HDZ-ov, je li, luzer na unutarstranačkim izborima, koji je svu svoju politikantsku karijeru u Vukovaru satkao od radikalnog protusrpstva, sic transit – bio je javno obznanio: “Plenković više ne može računati na komotnu poziciju u vlasti, a SDSS više ne želimo ni blizu vladi i vladajućoj većini”. Budući da si je vukovarski gradonačelnik sada osigurao mjesto prvog potpredsjednika CRO vlade – kao 2016. godine prvi put HDZ-ov izborni luzer Tomislav Karamarko uz kanadsku premijersku marionetu Tihomira Oreškovića, s kojom je politrazvojno profućkana cijela ta godina, sic transit – Penava će imati političku moć možebitnim “nezadovoljstvom smjerom RH” srušiti Plenkovićevu vladu kad mu se sprdne. Isprovocirati nove parlamentarne izbore. Pa hajde, frajeru, budi komotan tu gdje ti uvjetujem karijeru?!

Nije malo tih i u srpskomu manjinskom korpusu – dugo već nezadovoljnih Pupovčevim neprincipijelnim podržavanjem ili kukavičkim toleriranjem HDZ-Plenkovićevih politika, pa i u odnosu na Drugi svjetski i Domovinski rat te na diskriminirajući položaj srpske manjine, osobito u manjim mjestima i ruralnim krajevima (vidi izvještaj Amnesty Internationala za 2023. godinu) – koji strahuju od buduće HDZ-DP-ove vlasti iz koje su ultimativno izbačeni samo politički predstavnici blizu 200.000 CRO žitelja srpske etničke pripadnosti. Od osam političkih predstavnika narodnih manjina koje su ga dosad podržavale Plenković je dobio potpise samo četiri: Roberta Jankovicsa (Mađari), Armina Hodžića (Bošnjaci, osnovani nedavno kao stranka), Veljka Kajtazija (Romi) i Vladimira Bileka (Česi i Slovaci), ali više ne Talijana i inih. Zato se tu našla Škorina sestra Vesna Vučemilović, koju su Hrvatski suverenisti smjesta izbacili iz stranke.

Protusrpska poruka na djelu

Protusrpska poruka HDZ-DP-ove eutanazije političkih Srba u križaljci tzv. stabilne saborske većine i vlade – kakve su se dosad pripisivale samo ispadima podmaliganjenih proustaša, nogometnim huliganima i trknutim pojedincima na društvenim mrežama – počele su davati opipljive učinke. Tzv. mainstream jesu mediji stidljivo objavili kako je 10. svibnja 2024. oko 14 sati na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića fizički napadnut znani aktivist i predsjednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić, brat političarke Vesne Pusić (HNS). Dvojica “krupnih mlađih muškaraca, jedan ćelavi u kratkim crvenim hlačama”, presreli su Pusića neposredno po završetku susreta Izvršnog odbora Antifašističke lige RH i grubo ga vrijeđali. Ćelavi mu je dobacio: “Jebem ti mater četničku, tebe ćemo prvog zaklati!”

Netom pak po dobivanju mandata za sastav nove HDZ-DP-ove vlade Plenković se pohvalio na plarformi X: “I u trećemu mandatu nastavljamo raditi za bolju Hrvatsku”, a predsjednik RH Milanović kani sazvati prvu, konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora 16. svibnja 2024. Hoće li ta “bolja Hrvatska” biti po mjeri dvojice proustaša koji su Zorana Pusića napali usred bijela dana i usred hrvatske metropole?! Treba li očekivati nerede u zemlji, jer tzv. ideološki/svjetonazorski DP-ovi ultimatumi nisu bezazlena stvar? Boljitak Hrvatske se omogućuje kvalitetnim politikama, uključivanjem svih građana koji žele i znaju zasukati rukave, nikako, je li, isključivanjem, nepovjerenjem itd.

Izvjesni DP-ov emigrantski američki dojdek u RH, lijepoga “hrvatskog” imena Stephen Nikola Bartulica (vlasnik i američkog državljanstva, kojeg se nije odrekao, sic transit), euforično najavljuje kako će tražiti od nove vlade da se u Zagrebu osnuje “muzej žrtava komunističkog terora”, provede lustracija (“kao što je provedena u zemljama srednje Europe, a u Hrvatskoj nije”, kaže), deratifikaciju tzv. rodne ideologije i, naravno, konačno rješavanje pitanja srpske narodne manjine.

“Digla se velika moralna panika oko SDSS-a i Pupovca”, pisao je na platformi X u povodu DP-ova ultimatuma za izbacivanjem bilo kakve srpske participacije ili potpore novoj vlasti. “Kao zemlja moramo se emancipirati od nekih kompleksa. Hrvatska je sve zrelija demokracija, funkcioniramo unutar EU-a više od 10 godina i prošlo je vrijeme da se nekima dokazujemo, pogotovo po pitanju nacionalnih manjina. Mislim da se one dobro osjećaju u Hrvatskoj i da imaju veća prava nego u nekim drugim zemljama. Vrijeme je da se prestanemo ispričavati.”

Pristane li Plenković – odgojen u jugoslavenskom komunizmu vrlo odanoj intelektualnoj obitelji, sic transit! – na tu vrstu ucjena samo da bi se održao u vladajućem sedlu, zbog posijanog će vjetra žnjeti uragan.

DP-ov/Bartuličin križarski rat protiv hrvatskih građana srpske etničke pripadnosti i protiv svih (lustracija), koji su obnašali dužnosti u bivšoj zajedničkoj 24-milijunskoj državi tzv. bratskih jugoslavenskih naroda i narodnosti, pa više ne bi smjeli u bijednoj našoj (?!), sluti kobnim posljedicama. U tom slučaju američko državljnstvo neće pomoći Stephenu Bartulici ni do hrvatsko-slovenske granice, kamoli do rodnog mu St. Josepha u Missouriju. Ni bartulicama također. Hrvatska jeste i mora ostati ugodna domovina svima svojim građanima.

To je ustavna svetinja i međunarodni zakon, pa nikakvi DP-ovi dojdeki iz emigracije i domaći im odobravatelji u HDZ-u – kamoli netko treći! – nisu ovlašteni ni u ime samoga boga dirati u tu demokratsku, civilizacijsku svetinju ravnopravnosti i ljudskih prava. Narodne manjine su u RH posve ustavno ravnopravne i moraju ostati ravnopravne s Hrvatima. I točka.

“Pupovcu se vratilo milo za drago”, tvrde oni što ga posprdno nazivaju tzv. etnobiznismenom, a već primjetno likuju DP-ovi “janjičari” koji traže zabranu srpskoga “protuhrvatskog” (sic transit) tjednika Novosti. Ekstremna ga tzv. desnica proziva da je “produljena ruka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića” i strogo mjeri na koje “važne obljetnice” (ne) dolazi jer “time pokazuje da ne poštuje hrvatsku državu u kojoj živi”.

Naravno da SDSS i Milorad Pupovac – intelektualac par excellence, koji govori hrvatski neusporedivo bolje od ikoga u HDZ-u, DP-u i osobito od “krilnika” opskurnih opcija još desnijih od radikalne tzv. desnice – nisu isto što i srpska narodna manjina niti su (solidno alimentirane javnim novcem) Novosti više “protuhrvatski” medij od npr. režimske tzv. javne kuće HRT-a, ali… S obzirom na svu gnjusobu kojom su Andrej Plenković i Ivan Penava prije izbora prekomjerno granatirali jedan drugog ne bi li urbi et orbi oglasili kako “onomu” ne bi povjerili ni dvije nacrtane ovce na čuvanje, kamoli zajedno sastavljali državnu vlast, postignuti dogovor o saborskoj tzv. stabilnoj većini i vladi gadna je prijevara birača, koja ne sluti na dobro. Upitno je koliko su tzv. korupcijska hobotnica HDZ i tzv. Imovinski pokret svjesni odgovornosti za posljedica svog čina.

“Domoljubni” suverenizam

Sljedećih mjeseci, osobito u razdoblju nakon ljetne političke utihe kada bude puno jasnije kako je, komu i zašto podijeljen izborni plijen, pokazat će se čija mati crnu vunu prede. Mačku o rep Plenkovićeva mantra: “Smjer RH se neće mijenjati!” Tko vjeruje u to, razočarat će se vrlo brzo.

Plenković je omogućio dolazak “domovinskoga” ili tzv. imovinskog duha na vlast i prihvatio njegovih deset ključnih uvjeta za “preobrazbu RH” i to je točka na njegov dvomandatni tzv. europejski projekt. Sada dolazi na red “domoljubni” suverenizam ideološkog/svjetonazorskog tipa “Bog i Hrvati”, koji izbacuje iz igre borbu protiv korupcije. Nacionalna/istička supremacija “najstarijeg naroda u Europi” (sic transit) zahtijeva promjenu i, osobito, manjinsku pokornost većini. Most nezavisnih lista, koji se na izborima proveo kao bos po trnju, još više zaoštrava mantru o potrebi preusmjeravanja bijedne naše na radikalan “domoljubno-suverenistički” put. Zahtijeva da se referendumom onemogući etničkim manjinama odlučivati o formiranju vlade i državnom proračunu.

Povijesni će revizionizam novije/daljnje hrvatske prošlosti biti službeno priznata istina… DP je, uz HDZ Plenkovićevu svijeću, razbio manjince te protivno Ustavu RH i međunarodnim uvjetima za državno priznanje RH segregirao i politički getoizirao Srbe. Koja je manjina sutra na redu? Taj “domovinski” duh – prihvatio je Andrej Plenković DP-ov uvjet, jer bi mu u protivnom otišli dovraga i treći premijerski mandat i politička karijera – agresivno ulazi u živote preostalih nešto manje od 3,9 milijuna CRO ljudi. Pa kom pita, kom tepsija?! Hrvatska je sada HDZ-Plenkovićevim izbacivanjem političkih Srba iz vlasti – a oni su jedini u njoj koliko-toliko skrbili o tradiciji i tekovinama antinacifašizma – prvi put dobila proustašku stranku u vladi, što je neodgovorno, sablažnjivo i štetno više no pitanje političkog i ljudskog obraza.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Nakon Zekanovićeva krvožednog ispada usred Hrvatskog sabora na konstituiranju 11. saziva, nereagiranja tzv. pravne države i nove političke vlast te mutavog SDP-ova odgovora na prijetnju...
HDZ je rasadnik gaulajtera (gauleitera). Najpoznatiji od njih su bili Tomislav Merčep, Branimir Glavaš, Gojko Šušak i Đuro Brodarac. Oni su bili istinski gospodari života...
Kako sa svakom plemenitom idejom o naseljavanju nekog zaostalog područja stvari pođu u krivo, tako se bojim da i planovi Domovinskog pokreta neće dobro završiti....
U državi u kojoj se opozicijski mediji mogu nabrojiti na prste jedne ruke, poput portala Telegram, Index… ili tjednika Novosti - sve ostalo u rukama...