Rade Radovanović: NATO je trebao bombardovati Srbiju u aprilu 1992. godine kad je počela agresiju na BiH

Rade Radovanović nema poznatog nadimka, da ga ima ne bi mu bio drag. Jer kako zvati Radu Radovanovića nego Slobodan.

Čovjek koji je cijeli život Slobodan. Zaljubljen u slobodu kao tinejdžer u svoju prvu ljubav, samo što je njegova prva ljubav i vječna.

Sjajan je novinar i dramski pisac. Bio je urednik programa Radio Beograda, šef biroa Radija Slobodna Evropa (RSE) za Srbiju u vrijeme NATO intervencije i rata na Kosovu te je radio na televiziji godinama. Jedan je od osnivača i urednika lista Danas. Autor je legendarne drame ”Original falsifikata”. Pored drame „Original falsifikata“ također je i autor drama poput „Leptirov san“, „Kosovski tribali“, „Mit o pobedi“. Kreirao je i scenarij za film „Original falsifikata“. Protiv totalitarizma osnivao je sindikate, udruženja, NGO, stranke, pokretao štrajkove i demonstracije. Kako kaže za sebe “antinacionalista, antifašista i antirasista”.

Nedavno su u Mostaru održani razgovori o knjizi „Smeh pod vešalima“ (Mostart, 2021). „Smeh pod vešalima“ je zapravo njegov poluautobiografski roman i predstavlja svjedočenje o jednom strašnom vremenu koje je Srbija preživjela pod vlašću Slobodana Miloševića i pod NATO bombama. Priča o zločinima na Kosovu sa kojima u Srbiji ne žele da se suoče i pokušaj da se ne zaborave detalji sunovrata jednog društva.

Upravo je ovaj njegov roman gotovo istovremeno objavljen u Beogradu, Zagrebu i Prištini – i to na albanskom jeziku.

Govoreći u svom novinarskom iskustvo istakao je ranije za medije kako “Čitav svoj novinarski život tragam za uzvišenim civilizacijskim vrijednostima – za pravdom, solidarnošću, ljudskim dostojanstvom… Za Istinom. A što duže tragam, sve se više uvjeravam da sam „džabe krečio“, i da ljudi ne znaju Istinu – bilo zato što ne znaju činjenice ili što, jednostavno, ne žele da je znaju. Zato sam riješio da bar jedan segment Istine, onaj zasnovan na nepobitnim činjenicama naše bliske prošlosti, koja ne prolazi, predočim u formi dokumentarnog romana”.

Jednom prilikom novinari su pohodili dom Jean Paul Sartra i pitali su njegovu suprugu slavnu filozofkinju Simone de Beauvoir gdje je Sartr? “Vidite gdje su u Parizu neki protesti, tamo će te ga naći.”

Ako odete u Beograd ne morate tražiti kafanu gdje Rade sjedi, ne morate pitati njegovu porodicu gdje je. Jednostavno idite tamo gdje je bitka za slobodu, u toj ulici je Rade Radovanović, zaljubljen i zagledan u slobodu dok oči gledaju svijet kojeg želi cijeli život promijeniti.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Uistinu, čini se da se iz postojećeg poretka, zamrznog u mržnju, strah i izvrnuti sistem vrijednosti može izići jedino pobunom. Za koju, čini se, trenutno...
U novoj epizodi podcasta "Mikrofonija sa Amerom" ugostili smo Esada Bajtala. S Bajtalom smo razgovarali o aktuelnim problemima u našoj državi, ali i o legendi...
O košarci zna sve. O književnosti, filmu i muzici skoro sve. Mada nije nikada postao svjetski košarkaški prvak Boša Tanjević je bez dvojbe svjetski šampion...
Kultura sjećanja u defanzivi, kao da je plima poricanja genocida i ratnih zločina i revizonizma potopila sva društva na našem prostoru, te da su ''tri...