Nemački sud potvrdio ekstremističku klasifikaciju za krajnje desnu AfD

Nemački viši sud u ponedeljak je doneo odluku da domaće bezbednosne službe mogu da nastave da tretiraju krajnje desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD) kao potencijalno ekstremističku stranku.

Foto: IMAGO/ImagoStock&People/Pixsell

Odluka suda znači da obaveštajne službe zadržavaju pravo da drže AfD pod nadzorom, što uključujući prisluškivanje.

Nemačke obaveštajne službe klasifikovale su i AfD i njenu omladinsku organizaciju Junge Alternative (JA) kao moguće desničarske ekstremističke grupe.

AfD, koji je i dalje na vrhu anketa u nekoliko istočnih saveznih država u kojima se održavaju izbore kasnije ove godine, našao se pod pojačanim nadzorom zbog navodnih rasističkih izjava njegovih članova, kao i navoda da u njegovim redovima ima špijuna i agenta Rusije i Kine.

Presuda višeg administrativnog suda u Minsteru potvrđuje raniji nalaz nižeg suda u Kelnu.

Glavna politika AfD-a je tvrdolinijski antiimigracioni stav, dok stranka profitira od povećane zabrinutosti mnogih nemačkih glasača zbog sve većeg broja tražitelja azila.

“Presuda potvrđuje ono što smo godinama govorili: AfD je krajnje desničarska stranka koja želi da oslabi našu demokratiju i vladavinu prava”, naveo je u saopštenju Feliks Kolb (Felix), šef organizacije za borbu grupe protiv ekstremizma Kompakt (Campact).

AfD u anketama na nacionalnom nivou ima oko 20 odsto glasova, usred velikog nezadovoljstva trostranačkom koalicijom kancelara Olafa Šolca (Scholz).

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
RSE

RSE

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Procjenjuje se kako je Bosnu i Hercegovinu tokom protekle decenije napustilo nekoliko stotina hiljada ljudi. Kako zaustaviti ovaj negativni trend, pitanje je na koje vlast...
Gospodarstvo se boji fantazija AfD-a o deportaciji ili izlaska Njemačke iz EU integracije. S aspekta mogućeg kretanja udesno na Evropskim izborima šefovi koncerna sada se...
Policija je u Berlinu onemogućila održavanje konferencije Palestinski kongres koju je organizirao Židovski glas za pravedni mir na Bliskom istoku. U Njemačkoj se nakon 7....
Dok pišem ove redove, zabranjeno mi je ne samo da kročim na nemačko tle već i posebno da preko video linka učestvujem na bilo kom...