Pred Evropske izbore: Siemens i Mercedes upozoravaju na AfD

Gospodarstvo se boji fantazija AfD-a o deportaciji ili izlaska Njemačke iz EU integracije. S aspekta mogućeg kretanja udesno na Evropskim izborima šefovi koncerna sada se javljaju direktno za riječ: “Mi sada moramo ustati.”

Foto: [M] DER SPIEGEL; Bernd Weißbrod / picture alliance / dpa, Michael Matthey / dpa

Šefovi koncerna Siemens i Mercedes su pred Evropske izbore upozorili na prijetnju od populista i ekstremista i zatražili od svojih zaposlenika da izađu na izbore. “Mi moramo sada ustati i intervenisati”, rekao je šef Siemensa Roland Busch za Frankfurter Allgemeinen Zeitung (FAZ) od srijede. Ekstremizam i rasizam ugrožavaju održivost društva. “Daju se jednostavni odgovori na kompleksna pitanja, odgovori koji tako neće nikada funkcionisati.”

 “2024. ne bi kod nas sa trake sišao ni jedan jedini auto bez ljudi sa migracionom pozadinom”, rekao je i šef Mercedesa Ola Källenius. Istupanje iz EU, kako ga AfD u dijelovima zahtijeva, bilo bi “gospodarska katastrofa”, izjavio je on u novinama. “Mi moramo jasno reći koliko bi takva politika bila opasna.” Kao izvozna nacija Njemačka se “ne može zatvarati u sebe”. To bi oslabilo zemlju i koštalo gubitka radnih mjesta.

 “Mi se branimo protiv politike ekstemističkih partija. Gruba razmišljanja kao deportacija i mržnja prema strancima prelaze crvenu liniju”, kaže šef Siemensa Busch. Preduzeća su živjela i od toga da imaju “različitu, otvorenu, tolerantnu kulturu”. To se treba uvijek imati u vidu. Busch je istovremeno sebi dozvolio kritiku na njemačku vladu i EU: “Migracija ima ‘negativan okus, jer se njom loše upravlja’.”

Siemens i Mercedes pripadaju savezu od 30 njemačkih firmi koje zahtijavaju od svojih zaposlenika da na evropskim izborima glasaju za raznolikost i toleranciju, a protiv populizma i ekstremizma.

Protekloh mjeseci sve se više gospodarskih rukovodilaca pozicioniralo protiv AfD-a i njenih parola, među njima i baden-württembergški preduzetnik Reinhold Würth. U jednom pismu na svojih 25.000 zaposlenih u Njemačkoj upozorio je, između ostaloga, na moguću diktaturu AfD-a.

Preveo: Ešref Zaimbegović

spiegel.de

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Benjamin Bidder

Benjamin Bidder

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Svi desno od centra dobili su više mjesta u EP-u, a svi lijevo manje, kao i centristički Renew. Brojke idu u prilog Ursuli von der...
U Evropskoj uniji (EU) se danas završava ciklus glasanja za evropske izbore koji je počeo pre tri dana. Izbori za evropske zastupnike se održavaju u...
Krajnja desnica će biti prinuđena da bira između svog ideološkog saveza sa Trampom i rizika da ih kod kuće gledaju kao korisne idiote američkog predsednika....
Desničarski populisti sve više nastupaju kao stvarni branioci Evrope. Učinkovitost ovih priča ne treba potcjenjivati. ...