Opozvati predsednika ili menjati Ustav

Imajući u vidu odredbe Ustava, dužnosti predsednika Republike i njegovo ponašanje u javnom i službenom životu i to što vrlo često posećuje Patrijarha Srpske pravoslavne crkve, videli smo u štampi i kako ljubi ruku patrijarha, a crkva i država odvojene su jedna od druge, dovodi me do misli da je vreme za odluku: da li da se promeni Ustav ili da se pokrene postupak za opoziv predsednika.

Foto: Arhiv

Na Pravnom fakultetu, gde je završio studije i predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, učili smo da je ustav države najviši pravni akt. Svi drugi pravni akti moraju biti u saglasnosti s ustavom. Zbog toga i postoje ustavni sudovi ili ustavni saveti i ustavnim društvima – državama, a u tu grupu svrstava se i Srbija.

NAČELA USTAVA

Republika Srbija

Član 1.

Republika Srbija država je srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

Crkve i verske zajednice

Član 44.

Crkve i verske zajednice ravnopravne su i odvojene od države. Crkve i verske zajednice ravnopravne su i slobodne da samostalno uređuju svoju unutrašnju organizaciju, verske poslove, da javno vrše verske obrede, da osnivaju verske škole, socijalne i dobrotvorne ustanove i da njima upravljaju, u skladu sa zakonom. Ustavni sud može zabraniti versku zajednicu samo ako njeno delovanje ugrožava pravo na život, pravo na psihičko i fizičko zdravlje, prava dece, pravo na lični i porodični integritet, pravo na imovinu, javnu bezbednost i javni red ili ako izaziva i podstiče versku, nacionalnu ili rasnu netrpeljivost.

Razrešenje

Član 118.

Predsednik Republike razrešava se zbog povrede Ustava, odlukom Narodne skupštine, glasovima najmanje dve trećine narodnih poslanika. Postupak za razrešenje može da pokrene Narodna skupština, na predlog najmanje jedne trećine narodnih poslanika. Ustavni sud dužan je da po pokrenutom postupku za razrešenje, najkasnije u roku od 45 dana, odluči o postojanju povrede Ustava.

Dakle, sve je jasno. Srbija je građanska i laička država, crkva je odvojena od države, predsednik Republike dužan je da sprovede Ustav, zato je i polagao svečanu obavezu.

Međutim na samom startu, prilikom preuzmanja dužnosti Aleksandar Vučić kršio je Ustav, tako da laičkoj državi daje versko obeležje, da budem precizan, obeležja pravoslavne države. Prilikom davanja zakletve da će se pridržavati Ustava Republike, on krši Ustav, polaže ruku i na Miroslavljevo jevanđelje. On se zaklinje na Ustav i na jevanđelje da će se pridržavati Ustava.

Miroslavljevo jevanđelje ne spada u grupu pravnih aktova laičke, demokratske i civilizovane države.

Drugo kršenje ustavnih odredbi Aleksandar Vučić čini svake godine uoči pravoslavnog Božiča. On lično pred TV-kamerama unosi badnjak u Predsedništvo države. Predsedništvo države nije lična privatna svojina Aleksandra Vučića, to pripada svim državljanima Srbije, ne samo pravoslavnim vernicima. Građani Republike Srbije jesu i pripadnici drugih nacionalnih manjina i religijskih shvatanja. A ima i nas ateista popriličan broj. Nošenje badnjaka na ramenu predsednika Vučića, u predsedništvo države, kako se može videti i na slici, po mome mišljenju i civilizovanom shvatanju vređa osećanja pripadnika drugih veroispovesti, nacionalnih manjina i ateista. Što se meni tiče, ja se osećam uvređen i tužan. Dovodi do toga da u momentu pomislim da moja laička država klizi polako ali sigurno ka državi po principima sv. Tome Akvinskog iz XIII veka.

Foto: Nova.rs

On je čestitao Badnji dan i Božić svim građanima Srbije i ostalim vernicima koji ovaj praznik slave po julijanskom kalendaru, a naročito Srbima u Republici Srpskoj i, kako je naveo, „napaćenom i stradalom narodu na Kosovu“. (Zašto svim građanima Srbije, zašto meni jednom bezbožniku da čestita Božić?)

U Predsedništvu je održana i Sveta liturgija koja je počela oko devet sati, služi vladika Stefan, a prisustvuju zaposleni i gosti.

Vučić je položio zakletvu na Ustav Srbije i Miroslavljevo jevanđelje

‘Kunem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suvereniteta i cele teritorije Republike Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanje i zaštitu Ustava i zakona, očuvanje mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno obavljati sve svoje dužnosti’, pročitao je Vučić tekst zakletve, a zatim ga potpisao. (Vlada Srbije, 31. 5. 2022)

S pravom se postavlja pitanje da li je Srbija laička građanska država ili verska pravnoslavna republika, kao što postoji Islamska Republika Iran? Kada pogledamo ustavna načela i druge ustavne norme, vidimo da je država svih građana koji u njoj žive. Međutim, u stvarnosti stvari se odvijaju drugačije, vidimo da svake godine predsednik unosi na ramenima badnjak u Predsedništvo države, kada svaka opština u Srbiji, pa i grad Beograd, imaju krsnu slavu. Versku slavu ima i Ministarstvo unutrašnjih poslova, pa i drugi zvanični državni organi. Nažalost jasno se vidi da polako ali sigurno dobija premise države po principima Tome Akvinskog, iz trinaestog veka.

Predsednik Srbije kao pripadnik srpske nacionalnosti, gde većinski deo praktikuje pravoslavnu religiju, može u svom domu i u privatnom životu da unosi ne jedan već koliko god hoće badnjaka. Ali ne i u svojstvo predsednika države. Država Srbija pripada svim njenim građanima, Aleksandar Vučić jeste predsednik svih državljana, znači i pripadnika drugih konfesija, pa i nama ateistima. Mene to vređa, a, verujem, nisam usamljen.

Vučević uneo badnjak u prostorije SNS-a

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/BG

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS), Miloš Vučević, uneo je badnjak u prostorije stranke gde je nakon osveštavanja badnjaka rekao da je pred Srbijom težak period.

„Čeka nas mnogo rada na poboljšanju svih segmenata života“, rekao je Vučević u prostorijama Srpske napredne stranke u prisustvu brojnih stranačkih funkcionera i članova.

On je čestitao Badnji dan i Božić svim građanima Srbije i ostalim vernicima koji ovaj praznik slave po julijanskom kalendaru, a naročito Srbima u Republici Srpskoj i, kako je naveo, „napaćenom i stradalom narodu na Kosovu“. (Nova.rs, 6. 1. 2024.)

Moglo bi se reći da je to čista glupost od ministra vojske Srbije. Čestitati Božić svim građanima Srbije? U Srbiji ne žive samo pravoslavci, zašto vređate moje dostojanstvo? Ja jesam građanin i državljanin Srbije, ali ne slavim nikakve verske praznike. To što unosite badnjak u prostorije političke partije, ili kako se moderno sada kaže, stranka nije državni organ, slavite šta god hoćete i koliko hoćete, ali niste samo predsednik partije, vi ste na dužnosti ministar vojske, a u vojsci nisu samo pravoslavci. Uzdržite se malo, kada nastupate u javnom prostoru.

Imajući u vidu odredbe Ustava, dužnosti predsednika Republike i njegovo ponašanje u javnom i službenom životu i to što vrlo često posećuje Patrijarha Srpske pravoslavne crkve, videli smo u štampi i kako ljubi ruku patrijarha, a crkva i država odvojene su jedna od druge, dovodi me do misli da je vreme za odluku: da li da se promeni Ustav ili da se pokrene postupak za opoziv predsednika.

Foto: Aleksandar Vučić/Instagram

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Husnija Bitić

Husnija Bitić

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Usred patriotskog meteža ukazuje se Aleksandar Vučić da na otvorenoj sceni, na radost zapjenjene svjetine, silom naguzi Voltairea. Poruka unilateralnog snošaja otprilike glasi: Protivim se...
Istrčavši iz davoske zbornice planetarnih političara, u snežnu belinu, u odelu u kome je ličio na pogrebnog činovnika, Aleksandar Vučić ozbiljan je kao spasilac srpskog...
Zašto Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) posvećuju veliku pažnju Srbiji, analizira časopis Financial times. ...
To je političar koji ne zna ništa drugo da radi doli da ponižava, zlostavlja, uništava, otima, razara, prisiljava, maltretira, izaziva zlu krv, pravi raskole i...