Oznaka DINKO GRUHONJIĆ

Silovanje Voltairea

Usred patriotskog meteža ukazuje se Aleksandar Vučić da na otvorenoj sceni, na radost zapjenjene svjetine, silom naguzi Voltairea. Poruka unilateralnog snošaja otprilike glasi: Protivim se tome da Dinka Gruhonjića pogodi metak što sam ga upravo ispalio u smjeru njegovih grudi!

Napadi na novinare su siguran put u jedan opasan svijet

Koliko su ljudska prava i sloboda govora velika smetnja i opasnost za režimske moćnike u nacionalističkim i neofašističkim državama, jasno se vidi iz izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kojom umjesto da zaštiti profesora i novinara Dinka Gruhonjića, Anu Lalić, Aidu Ćorović, ali i sve ostale građane koji podlježu linču rulje, i pokaže da su ljudska prava neotuđiva, on, jednostavno, nastavlja progon novinara i podržava nasilnu blokadu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, odobravajući postupke huligana, čiji predstavnici nose majice s likom čovjeka koji je ubio Zorana Đinđića.

Za očuvanje akademskog integriteta: Filozofski fakultet u Sarajevu izražava punu podršku dr. Dinku Gruhonjiću

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, pozicija u kojoj se naše kolegice i kolege nalaze, prisiljeni moliti vlasti da reagiraju kako bi zaštitili njihova prava na rad i obrazovanje, opasan je mogući uvod u potpuno raspadanje sistema vrijednosti jednog društva. Svjesni smo da se to vrlo lako može proširiti i dalje i usmjeriti širu zajednicu ka apsolutističkim postupcima i razmišljanjima, što nas vodi prema društvu u kojem će stoljećima građena svijest o kulturi, identitetima, o nauci, biti uništena.

Stadionska groznica

Najnovija hajka protiv Dinka Gruhonjića, novinara i profesora iz Novog Sada, potvrdila je postojanje jake sprege između navijača, dela akademske zajednice, naprednjačke vlasti i ruskog političkog uticaja, koja u Srbiji funkcioniše kao besprekorni mehanizam odmazde i progona.

Tomislav Marković: Dinko Gruhonjić, državni neprijatelj broj jedan

U svetu manije gonjenja neko drugi je uvek kriv za naše nesreće, a društvena dinamika se svodi na potragu za tim krivcem. Staljin i njegov sistem su pobili na desetine miliona ljudi tražeći tog krivca, a ko zna koliko ih je prošlo kroz logore. Kako vidimo iz progona Dinka Gruhonjića, ali i mnogih drugih dežurnih krivaca, ovdašnja javnost u staljinističkim čistkama ne vidi ništa loše.

Pretnje smrću novinaru Dinku Gruhonjiću

Grafit sa pretećom porukom osvanuo je u četvrtak u ulazu zgrade u kojoj živi Dinko Gruhonjić, programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i univerzitetski profesor u Novom Sadu.

Dinko Gruhonjić: Pakao je na Zemlji, a u ovim našim krajevima ime mu je Vučićeva Srbija

Dinko Gruhonjić je profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, programski je direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine i bivši predsednik ovog udruženja (2004-2016), jedan od urednika portala VOICE i Autonomija, novinar Bete. Novinarstvom se bavi više od četvrt stoleća, boreći se za antifašističke i antinacionalističke vrednosti, zbog čega je nebrojeno puta dobijao pretnje. Sa Dinkom Gruhonjićem razgovaramo o gorućim problemima u Srbiji i regionu, od kojih mnogi traju najmanje 35 godina.