Oznaka foca

Commission decides: “Šuma plan” Unrivaled in Foča

The task of developing a forest management plan for private forests in the Municipality of Foča has been awarded to “Šuma plan” by Duško Topić, as previously announced by Direkt. His proposal was deemed “the only acceptable one”.

Put Foča – Šćepan Polje gradiće kineska firma presuđena za uništavanja prirode

O rekonstrukciji i izgradnji magistralnog puta Foča- Šćepan polje, poznatog i kao put smrti, govori se godinama. Još 2017. vlast Republike Srpske planirala je da ovaj projekat finansiraju evropske institucije odnosno evropski kreditori po povoljnijim uslovima. Međutim, ove godine entitetska vlast okrenula se kreditnim izvorima iz Kine. Tako je premijer Republike Srpske Radovan Višković, na osnovu njemu poznatih kriterijuma, odlučio da će put graditi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation). Novac još nisu obezbijedili. Plan vlasti je da novac posudi kineska EXIM banka.

Poljoprivredna zadruga “Aladža” Foča: Novac potrošen, povratnicima ni marke

Poljoprivredna zadruga Aladža, sa punom odgovornošću opštine Foča, osnovana je sa namjerom pomoći povratnicima u Foči. Novac su dobijali od različitih institucija politički bliskih osnivačima, međutim, umjesto boljeg života povratnika, zadruga je u minisu, računi su blokirani, a osnivači za nenamjensko trošenje sredstava jedni druge krive.

Kako su prevareni povratnici u Foči: Potrošen novac za obnovu kuća, korisnici krive izvođača radova

Prije skoro dvije godine, tačnije u julu 2021, u Foči je počela gradnja 40 stambenih objekata za trajni smještaj i povratak interno raseljenih osoba čije su kuće uništene u ratu. Rok za završetak radova bio je 10 mjeseci, tačnije maj 2022, ali on nije ispoštovan jer je izgrađen tek 31 objekat. U međuvremenu, novac je potrošen, devet porodica ostalo je bez obećanog stambenog objekta, a izgrađene kuće su znatno lošijeg kvaliteta.