Oznaka izreal

Zašto Izraelci mnogo vole svoju vojsku

Vojska nas je izneverila 7. oktobra: životi mnogih ljudi, palestinskih i izraelskih, bili bi sačuvani samo da je vojska bila tamo tog dana. Ne bi bilo ubijenih, otetih, i ne bi bilo rata.

HAARETZ: Neuhvatljivo lice pobede

Očigledno je i zločinačka igra Binjamina Netanjahua da uništi Hamas (na kraju krajeva, sve što ti gladni ljudi žele jeste da zarade za život) i oslabi palestinske vlasti, takođe bila vežba zapadnjačke racionalnosti koja je trebalo da pokaže svetu da je došlo vreme da se sahrani ideja o političkom rešenju. Prema Netanjahuovoj metodi, Palestinci nemaju pravo veta na normalizaciju odnosa sa Saudijskom Arabijom. Ali primitivci iz Hamasa su nadmudrili komandosa iz elitne jedinice i za njega, a i za nas pripremili iznenađenje.

Greta Thunberg: Moramo razlikovati Hamas od muslimana i Palestinaca, kao i državu Izrael od Jevreja i Izraelaca

Svedoci smo naglog porasta antisemitskih i islamofobnih izjava i gestova, kao i zločina iz mržnje u Švedskoj i širom sveta. Lider najveće stranke u švedskoj koalicionoj vladi govori o rušenju džamija, dok je izraelska zastava spaljena ispred sinagoge u Malmeu. To je nedopustivo. Bezrezervno osuđujemo sve oblike diskriminacije, uključujući antisemitizam i islamofobiju. Svako ko govori o ovoj krizi dužan je da jasno razlikuje Hamas od muslimana i Palestinaca, kao i državu Izrael od Jevreja i Izraelaca.

Foreign Policy: Kraj američkog Bliskog istoka

Čelnici Saudijske Arabije, Izraela, Turske i Egipta krčili su svoje puteve, očigledno ne mareći za ključne interese Washingtona. Oni vjeruju da će im bliži politički, ekonomski i vojni odnosi s Rusijom, Kinom, Indijom ili između njih – javni ili tajni – osigurati pogodne alternative SAD-u. Grubo rečeno, četiri američka tradicionalna stuba na Bliskom istoku sada su isuviše krhka da bi se na njih moglo osloniti.