Oznaka Mostar

Take a look at the solar farms, which become known to the locals only when they see excavators around their houses

In recent years solar farms have taken over the primacy of what the immortelle should have been, but unlike the immortelle, the procedures for obtaining permits and approvals are reserved for tycoons and potentates whose process around solar power plants is shrouded in secrecy, and this is further supported by the fact that not even the locals know what will be above and around their houses until they see the excavators leveling the land.

Solarna megalomanija: Pogledajte ‘solarne farme’ po Hercegovini za koje mještani saznaju tek kad vide bagere oko kuća

Solarne farme posljednjih godina preuzimaju primat onoga što je smilje trebalo biti, no za razliku od smilja postupci za dobivanje dozvola i suglanosti su rezervirani za tajkune i moćnike čiji je proces oko solarnih elektrana obavijen velom tajne, a tome najbolje u prilog govori činjenica da ni mještani ne znaju što će im biti iznad i oko kuća dok ne ugledaju bagere koji ravnaju zemljišta.

Što li nam se Radobolja muti?

„A, šta ima novo u Mostaru?“, upita me dobronamjerni komšija iz Titograda. Odgovorih: „Gore neg juče, a bolje neg sutra. Sve dok mladi i stručni ne 'penzionišu' ove iz ’92, onaj Mostar koji smo imali osamdesetih sigurno se nikad neće vratiti. Može li se napraviti neki novi i uljudniji, da imamo i Velež i Zrinjski, a da ne urnišemo Partizanski – generacijski je izazov“

Grad iznova izmišljen

Na kraju, na tridesetu godišnjicu rušenja Starog mosta, odgovoriti na pitanje je li se Mostar pomaknuo s mjesta prilično je jednostavno. Da, pomaknuo se s mjesta i to definitivno nije više onaj grad koji je bio kad je rat okončan, a još je manje onaj socijalistički Mostar bratstva i jedinstva koji mu je prethodio. Danas ga, štoviše u društvenom i životnom smislu puno više povezuje novi most između Centra 2 i Sjevernog logora, nego Stari.

Naš Dragan Markovina

Ovo je (ne)tipična priča o uglednom i vrsnom intelektualcu kakvih je danas na prste izbrojati. O Draganu Markovini je riječ. Koliko sam ponosan kad toliko toga mogu naučiti od mladih ljudi kakav je Dragan Markovina koji je skoro pa vršnjak sa mojim sinom. Kad sjednemo i popričamo tu ispred Uglovnice, kad debatujemo ko vršnjaci, često s različitim gledištima o nekim događajima, kad sočno opsujemo, kad nam titule nisu mjerilo vrijednosti, kad je zbir mojih i njegovih godina, pa podijeljen sa dva, idealna vrijednost sagledavanja društvene zbilje, one opšte, svjetske i balkanske, a posebno, one urnisane, a drage nam, mostarske stvarnosti.

Čudna jada od Mostara grada!

Foto: G.Š Mostar, mostarske priče i njegov duh traju vjekovima. O tom zdravom mostarskom duhu, najbolje govore dvije kratke priče od prije otprilike punih devet decenija. Istaknuti revolucionar iz Donje Mahale, Gojko Vuković, umire 6. jula 1934. godine od ozljeda…