Oznaka Sarajevo

Gute

Puno je toga doživljenog, zapamćenog, a ponešto i zapisanog. Prijatelji me više puta pitaju što ne napišem nešto od toga da se ne zaboravi. Nakon priče “Renda”, dobio sam nekoliko komentara. Moj prijatelj iz lijepe mostarske mladosti, Mišo Marić mi je u kratkoj viber poruci napisao: “Odlična ti je renda, čestitam i savjetujem piši.”

Džemil Hodžić: Zašto ne mogu gledati Sarajevo sa brda?

Nedavno je snimljen dokumentarni film “To my brother”, zasnovan na istinitoj priči Džemila Hodžića, kojem mu je snajperski hitac 3.maja 1995.godine ubio starijeg brata Amela. Džemil je ostatak života posvetio traženju fotografija brata, skupljanju priča i fotografija druge djece koja su ubijena tokom opsade Sarajeva. Sve je rezultiralo snimanjem filma, koji je posvećen njegovom bratu. Sa Hodžićem smo razgovarali o filmu, ali i projektu Sniper Alley, te suočavanju sa ratnim posljedicama i borbi protiv kulture zaborava.

Reportaža sa Dininog sjedinjenja: Bošnjaci će u Evropu ali sa tri ili više žena

Ostat će zapisano u turbulentnoj historiji ovih prostora da su tog petka, 12. aprila, tačno u podne, Baščaršijom prošetali predstavnici bošnjačkih stranaka iz regiona, na čelu sa domaćinom Elmedinom Dinom Konakovićem, liderom Naroda i pravde, te ministrom vanjskih poslova BiH. Pratili smo skup i u nastavku slijedi reportaža sa događaja koji je obilježio jedan petak u našim i vašim životima. 

Sarajevski mitovi i legende 1 – da li je Sarajevo “evropski Jerusalim”?

Sarajevo je grad tragedije, ali i pobjede; prošlosti s kojom bi se dalo ponositi jednako kao i stidjeti. Pritom, pogrešno bi bilo razmatrati ovu temu u kontekstu ode ili hvalospjeva Sarajevu, niti ovakvi tekstovi to trebaju činiti; mit o sarajevskom Jerusalimu, ili jerusalimskom Sarajevu jednako dovodi u pitanje sva poređenja u kontekstu autentičnosti.

Četnici opet izbacuju Tita iz Kuće cveća

Prošle su 44 godine od smrti Josipa Broza, prošlo je više od tri decenije otkad su pomahnitali nacionalisti počeli da ruše zemlju koju je Tito stvorio, ali nacionaliste i dalje proganjaju duhovi prošlosti, četnicima ni Tito ni SFRJ nikad neće biti dovoljno mrtvi.

Nedjelja kada je kapitulirala policija

Njihov posao nije bio da zbog devet huligana zabrane dolazak na utakmicu hiljadu i po ljudi, koji su kupili ulaznicu i s nestrpljenjem odvojili svoj dan za odlazak na najvažniju utakmicu sezone. Njihov je posao bio da tim ljudima omoguće dolazak na Grbavicu i osiguraju da oni ne budu nikakva opasnost drugima na stadionu, kao i da sami ne budu izloženi nikakvoj opasnosti. Šta god mi mislili o navijačima i navijačkim skupinama, odbijanje je MUP-a KS da se upusti u ovaj izazov – kapitulacija.