Španija planira da do jula prizna Palestinu

Španski premijer Španije Pedro Sanchez rekao je u utorak novinarima da će Španija do jula da prizna nezavisnost Palestine, a da će u idućem periodu to isto da učine i druge zemlje, prenose strani mediji pisanje španske novinske agencije EFE.

Foto: Getty Images

Sanchez je trenutno na turneji po Bliskom istoku tokom koje će da posjeti Jordan, Katar i Saudijsku Arabiju.

On je tokom prvog dana neformalno razgovarao u Amanu sa španskim novinarima kojima je rekao da njegova lijeva vlada namjerava da prizna Palestinu u iduća tri mjeseca, a da bi se uskoro mogla da “stvori kritična masa” unutar Evropske unije pa da to učine i druge zemlje.

Sanchez je u Briselu 22. marta razgovarao sa premijerima Irske, Slovenije i Malte koji su najavili priznanje Palestine “kada se stvore odgovarajuće okolnosti”.

Izrael je poručio tim zemljama da “nagrađuju terorizam” i da bi to smanjilo izglede za pregovore oko situacije u Pojasu Gaze.

Evropska unija i arapske države su u zajedničkoj deklaraciji prošlog novembra navele da je jedino moguće rješenje sukoba ono sa dvije međusobno priznate susjedne države.

Izrael odbija to rješenje i nastavlja sa okupacijom Zapadne obale i opsadom Pojasa Gaze.

Španija mjesecima promoviše ideju o održavanju međunarodne mirovne konferencije sa koje bi Izrael i Palestina otišle međunarodno priznate. Sanchez je ranije ponudio Madrid kao sjedište te konferencije.

Palestinu je do sad priznalo 139 zemalja svijeta.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
RSE

RSE

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Prošlog petka popodne, čim je palestinski pisac i istraživač Salman Abu Sita izgovorio da je „glas žrtve ućutkan, negiran, osuđen i ocrnjen“, nemačka policija je...
Mi optužujemo vas da izjednačavate legitimni otpor državi aparthejda sa zverstvima nad civilima koje uvek osuđujem, ko god da ih počini – Palestinci, jevrejski naseljenici,...
Premijer Španije Pedro Sanchez ponovno je danas tokom govora u Kongresu izjavio kako će Španija vrlo brzo priznati Palestinu te da je to neizbježan proces....
Otkazane izložbe, prosvjedi, geste solidarnosti i jedno davno upozorenje Dubravke Ugrešić – borba za palestinsku slobodu u kulturnom polju ne prestaje...