Stotine rudara na protestu u Sarajevu

Foto: RSE

Više od 500 rudara 1. avgusta u Sarajevu protestuje ispred zgrade Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (BiH), u čijem sastavu posluje sedam rudnika uglja, uzvikujući: “Lopovi, lopovi!”.

Predstavnici Saveza sindikata rudara Federacije BiH navode da rudari protestuju prvenstveno zbog neisplaćenih plata za maj i juni ove godine u Rudniku mrkog uglja Zenica, u centralnoj BiH.

Rudari su nezadovoljni i zbog lošeg stanja u ostalim rudnicima koncerna, za koje krive vlasti i upravu Elektroprivrede BiH, jednog od dva elektroprivedna preduzeća koja posluju u bh. entitetu Federacija BiH.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH izjavio je da je sramota što su vlasti dozvolile da 900 porodica rudara Rudnika mrkog uglja Zenica bude dovedeno u ovako nezavidnu situaciju.

Zenički rudari su i 2022. kao i početkom ove godine štrajkovali zbog kašnjenja plata, nakon što im je Grad Zenica blokirao račun zbog duga. Naime, rudnik duguje Gradu Zenica oko tri miliona maraka (oko 1,5 milion eura), za korištenje zemljišta koje je u vlasništvu Grada.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je tada rekao da će Grad Zenica oprostiti dug, ukoliko Elektroprivreda BiH, odnosno uprava Rudnika, isplati ta sredstva rudarima.

I premijer FBiH Nermin Nikšić i entitetski ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić su prošle sedmice zatražili od Elektroprivrede da isplati plate.

U odgovoru Elektroprivrede BiH su ukazali, međutim, da bi to značilo kršenje Zakona o privrednim društvima i Zakona o javnim preduzećima FBiH. Naveli su je da sindikat rudara “generator problema”.

Položaj rudara u Federaciji BiH

Ovo je posljednji u dugom nizu protesta, štrajkova, obustava rada i štrajkova glađu, koji posljednjih godina potresaju rudnike u ovom bh entitetu. Rudari tako ukazuju na kašnjenje plata, kršenje kolektivnog ugovora, neuvezivanje radnog staža, te loše uvjete rada u rudnicima uglja.

Bosna i Hercegovina ima 14 rudnika uglja, od čega je deset u javnom, dok su ostali u privatnom vlasništvu.

Rudari u BiH godišnje iskopaju oko 13,5 miliona tona uglja a 95 posto godišnje proizvodnje koristi se kao gorivo za proizvodnju struje u termoelektranama u Tuzli, Ugljeviku, Stanarima, Kaknju i Gacku.

To osigurava energetsku nezavisnost, pa je BiH jedina zemlja u regiji koja izvozi značajne količine struje. Tek manji dio uglja se koristi u industriji, toplanama, školama i za grijanje domaćinstava.

U rudnicima u Federaciji BiH zaposleno je oko 10.000 radnika, od čega njih 7.300 radi u sedam rudnika koji su dio koncerna Elektroprivrede BiH. Njihova prosječna neto plata iznosi od 1.500 do 1.800 maraka (750 – 900 eura), prema podacima sindikata.

Protest rudara u Sarajevu, 1. august 2023.
Protest rudara u Sarajevu, 1. august 2023.

Rudnici koncerna Elektroprivrede BiH su među najvećim dužnicima za poreze i doprinose u BiH i krajem 2022. godine su dugovali više od 560 miliona maraka (oko 280 miliona eura), pokazuju podaci Poreske uprave Federacije BiH. Ukupni gubici i obaveze rudnika, po svim osnovama, procijenjeni su krajem 2020. godine na oko 900 miliona maraka (oko 450 miliona eura).

Organizacija “Transparency International BiH”, koja se bavi borbom protiv korupcije, istražila je poslovanje rudnika Elektroprivrede BiH od 2015. do 2020. godine. U izvještaju se navode “brojni primjeri nesavjesnog poslovanja, sumnjivih javnih nabavki i izvlačenja novca iz kase ovih preduzeća”.

Rudari iz Federacije BiH su proteklih godina nekoliko puta izlazili na proteste, upozoravajući i na loše uvjete za rad u jamama.

Sindikati su tvrdili da za modernizaciju pogona nije ništa urađeno i da nedostaje potrebna mehanizacija, zbog čega rudari često rade ručno.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Cijene kvadrata stana lete u visine i konačno se možemo pohvaliti da je i kod nas kapitalizam toliko ojačao da među nama žive ljudi koji...
Za mene je, kad opaljujem četnike, to sam nerijetko ponavljao, stil bio jedini moral, kako bi rekao Gotfrid Ben. Da im ne mogu odbiti ni...
Kao glasač SDP-a, drugovi, moram reći – ovo nije u redu! Vaši vjerni glasači vas cijene zbog ustrajnosti u principima, ma koliko isti bili napadani...