U Stocu završeno 52. izdanje Festivala kulture “Slovo Gorčina”

Foto: Stolac.co

Uspješno je završeno još jedno izdanje Festivala kulture “Slovo Gorčina” u Stocu, uz bogat i raznolik program, s ukupno 18 događaja na 4 lokacije, među kojima su bili zastupljeni poezija, književnost, scenska, likovna i muzička umjetnost.

Pedeset i drugo izdanje Festivala zaključeno je izvođenjem predstave Kamernog teatra 55 iz Sarajeva ,”Mirna Bosna” u kojoj su zapažene uloge ostvarili Vanesa Glođo, Feđa Štukan, Gordana Boban i Davor Golubović. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta i posjetioci su frenetičnim aplauzima ispratili ansambl.

Trećeg dana Festivala u Makovoj hiži promovirana je i knjiga poezije ,”Titove pjesme” prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “,Mak Dizdar”, mladog Mostarca Adnana Bratića. Razgovor je moderirao Marko Tomaš. Nakon toga, otvorena je izložba ,”Pohvala ruci” umjetnika Branimira Karanovića iz Srbije. U festivalskom centru Šipad, u okviru ,”In memoriam” programa posvećenom književniku Dževadu Karahasanu govorili su Vahidin Preljević, Alija Pirić, Enes Karić i Hadžem Hajdarević. Nenad Rizvanović, Kristina Ljevak i Gorčin Dizdar predstavili su bugarsku književnicu Zdravku Evtimovu i njen stvaralački opus, dok je Goran Samardžić moderirao razgovor s književnikom Dragom Glamuzinom.

Podsjećamo, Festival kulture “Slovo Gorčina” održan je od 28. do 30. jula u Stocu uz prisustvo velikog broja eminentnih sudionika i posjetitelja iz zemlje i regije. Festival je svečano otvoren na nekropoli stećaka Radimlja, najvažnijoj lokaciji za ”Slovo Gorčina”, uz degustaciju izvanrednih vina vinarije Carski Vinogradi Mostar. Program svečanog otvaranja uživo je prenosila BHRT. Zatim je uslijedio koncert muzičara Bartolomeja Stankovića, Andree Fisher i Snježane Pavičević. Izvodili su i predstavili muzički opus banjalučkog kompozitora Davida Mastikose. Pored njih, muzičke trenutke dopunio je i uveličao Mješoviti hor BKZ Preporod Brčko. Na Makovom mjestu nositelj poetske riječi bio je regionalni glumac, prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović, koji je na svoj osoben i prepoznatljiv način interpretirao neke od najpoznatijih pjesama Maka Dizdara. Zatim je predsjednik žirija Nenad Rizvanović proglasio najbolje mlade pjesnike i pjesnikinje, od preko 90 pristiglih rukopisa, odnosno prva/e tri dobitnika/ce nagrade ”Mak Dizdar” 2023. godine za najbolju neobjavljenu zbirku poezije. Treće mjesto osvojio je Luka Nešković za zbirku poezije ,”Intencije”, drugo mjesto je pripalo Adrianu Satja Kurdija za ,”Barometar muškosti”, dok je prvo mjesto pripalo Luci Kozini za zbirku poezije “,Žena duh i njena soba”. Na kraju večeri održao se pjesnički program festivala – program posvećen gostu pjesniku, predsjedniku PEN centra, Asmiru Kujoviću, gdje je uz razgovor i čitanje stihova, predstavljen pjesnički opus ovog književnika.

U subotu, drugog dana festivala, otvorene su izložbe: “,Reject” sarajevskog umjetnika Denisa Haračića, te Muzeja bosanskog srednjovjekovlja ,”Povelje bosanskih vladara i vlastelina” u glavnom festivalskom centru Šipad. Nadovezujući se na izložbu o bosanskom srednjovjekovlju, upriličen je okrugli stol ,”Naslijeđe bosanskog srednjovjekovlja”. Program je nastavljen predstavljanjem stvaralačkog opusa eminentne književnice Dubravke Ugrešić tijekom programa, “In memoriam”. Promovirana je i knjiga koja predstavlja važan doprinos proučavanju bosnistike ,”Mak i bosnistika” autorice Elmedine Maglajlije Hodžić te je održan književni program posvećen Laszlu Vegelu. Večer na Radimlji započela je dodjelom festivalske nagrade, “Prije svitanja“ za najbolju pjesmu napisanu tokom festivala, nastavljena je književnim programom s akademikom Abdulahom Sidranom, te završena veličanstvenim koncertom majstora sevdaha Bože Vreće među kamenim spavačima.

Agencije

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI