Konaković smatra da neko “pakuje” Memiji

Po naređenju Tužilaštva BiH provodi se policijska akcija u tri grada u BiH, a meta je više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a među privedenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija. Iako iz MUP-a KS nisu objavili identitete privedenih,prema pisanju medija, uhapšeni su Gordan Memija, biznismen iz Sarajeva, inače kum ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i šef Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafa Selmanović.

Privođenje Gordana Memije; Foto: I.Š./Klix

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provode akciju kodnog naziva „Black tie 2“ na području Sarajeva, Zenice i Mostara, u sklopu koje se vrše pretresi na više lokacija.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH , meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a među privedenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

„ Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela“, stoji u saopštenju Tužilaštva, te se dodaje da u ovim aktivnostima imaju međunarodnu podršku FBI, DEA i Europola.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zvanično je potvrdilo da provode akciju “Black Tie 2” u tri grada u državi, a što je povezano s predmetima otvorenim uz pomoć dokaza iz kriptovanih aplikacija poput Skya i Anoma.

Iako iz policije nisu objavili identitete privedenih,prema pisanju medija, uhapšeni su Gordan Memija, biznismen iz Sarajeva, inače kum ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i šef Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafa Selmanović.

Kako prenose mediji pretresena je Memijina kuća u sarajevskom naselju Breka, kao i poslovni prostor Memijine firme Foto Art u Ložioničkoj ulici.

Obojica su u pratnji policije otišli na ispitivanje u policijsku stanicu, gdje zakonski mogu ostati najduže 24 sata, a nakon čega će biti pušteni ili proslijeđeni u Tužilaštvo BiH. Nezvanično, mete današnje akcije su osoba koje su povezane s narko kartelom Edina Gačanina Tita.

Lider Naroda i pravde i šef diplomatije Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u izjavi za medije komentatrisao je današnju akciju “Black tie 2”. Konaković je prvo kazao kako prije svega podržava rad svih institucija u Bosni i Hercegovini, pogotovo pravosudnih, ali ih je malo kasnije upozorio i da se ne smiju baviti pakovanjem kriminalnih djela.

“Predmet interesovanja stalno trebaju biti političari, i ja i Izetbegović, Nikšić i drugi, svi koji vodimo procese, stalno trebamo biti pod lupom, kao i ljudi s kojima sarađujemo, naši saradnici. S tim zaista nemam problema, ali imam problema s praksom, koja se dešava od 2017/2018. godine. Uvijek pričamo o istim ljudima, vrte se isti dokazi”, kazao je on.

Zatim se konkretno osvrnuo na svog prijatelja Gordana Memiju, biznismena koji je danas priveden nakon što mu je pretresena kuća i firma.

“Goran Memija, koji je moj prijatelj, koji je i ranije hapšen ujutru u 6, s dugim cijelima, jer je kupio bočicu kanabisovog ulja za nekog bolesnog, to se razvlačilo po tri dana i još uvijek nije dovedeno do kraja. Memija i Konaković, svi trebamo biti pod lupom javnosti, ali se od toga ne treba praviti zabava za javnost jer vaše kolege imaju bliskost s pravosudnim institucijama i prije nego se izdaju nalozi za pretrese. To zaista izgleda kao pecanje, uhvatiš ribu pa je vratiš u more, bez da se ikad išta dovelo do kraja s ozbiljnim dokazima”, rekao je Konaković.

Od institucija traži da ozbiljno rade svoj posao, prilikom čega je kazao da postoji dio uposlenih, koji to ne rade časno, a nazvao ih je “pravosudnom mafijom”, ne želeći da ističe imena.

“Pozivam institucije da ozbiljno rade svoj posao, upozoravam sve da koji pakuju u ovom procesu, da se neće dobro provesti jer koliko je nedozvoljen kriminal toliko je nedozvoljeno i pakovanje kriminala, ukoliko to radi neko iz pravosudnih institucija, kao što to rade dugi niz godina”, kazao je.

Prema posljednjim podacima MUP-a, uhapšene su 22 osobe, koje se dovode u vezu sa organiziranim kriminalom, neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, pranjem novca i drugim povezanim krivičnim djelima.

Sa postupajućim tužiocem i stručnim osobljem Tužilaštva BiH u realizaciji aktivnosti sudjeluju MUP Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, OSA BiH a podršku na terenu pružaju policija MUP-a ZDK i MUP-a HNK.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “Pranje novca”, “Neovlašteni promet opojnim drogama”, i “Primanje dara i drugih oblika koristi” i “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” propisana Krivičnim zakonom BiH.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Ovo je priča o KTK. I ne, ne radi se o onoj čuvenoj kožnoj konfekciji iz Visokog, nego u stilu rječnika slenga otkrivamo poveznicu tri...
Njihov posao nije bio da zbog devet huligana zabrane dolazak na utakmicu hiljadu i po ljudi, koji su kupili ulaznicu i s nestrpljenjem odvojili svoj...
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 15. februara zatražilo na ročištu produženje pritvora Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, kako bi istraga mogla biti produžena....
Jedna osoba je uhapšena u predmetu protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno- sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, saopšteno je iz...