Većina Nijemaca nezadovoljna vladom i kancelarom

foto: DPA

Više od dvije trećine od skoro 1.300 ispitanika ne vjeruje da vladajuća koalicija i Olaf Scholz mogu riješiti najhitnije probleme zemlje, uključujući slab ekonomski rast, visoku inflaciju i smanjenje poslovnog povjerenja.

Skoro tri četvrtine Nijemaca nezadovoljno je radom vladajuće koalicije koju predvode Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) i kancelar Olaf Scholz, prema anketi instituta YouGov.

Samo 23 posto anketiranih zadovoljno je radom ”semaforske koalcije” – SDP, Zeleni i Liberalno demokratska partija (FDP), pokazali su rezultati ankete instituta YouGov, prenosi Tanjug pozivajući se na dpa.

Više od dvije trećine od skoro 1.300 ispitanika navelo je da ne vjeruje da Scholz može riješiti najhitnije probleme zemlje, uključujući slab ekonomski rast, visoku inflaciju i smanjenje poslovnog povjerenja.

Ukupno 18 posto anketiranih očekuje da će trenutna vladajuća koalicija moći ponovo pobijediti na izborima 2025. godine.

Ekonomske poteškoće plodno tlo za populizam

Kao što je bio slučaj prije jednog stoljeća, ekonomske poteškoće koje su uslijedile pokazuju se kao plodno tlo za populizam.

Podrška krajnje desničarskoj Alternativi za Njemačku (AfD) porasla na rekordno visok nivo posljednjih mjeseci, proguravši je dalje ka većoj popularnosti od Scholzovih socijaldemokrata lijevog centra, ocjenjuje Bloomberg.

Američka agencija navodi da je njemačka privreda, dugotrajni pokretač rasta Evrope, opadala nekoliko kvartala zaredom, a povjerenje u poslovne prilike je ponovo opalo u augustu, iako je ekonomija uspjela izaći iz recesije u drugom kvartalu.

balkans.aljazeera.net

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI