Video rad ‘Turning pointe’ umjetnice Arlete Ćehić osvojio drugo mjesto na Bienalu Mediterraneo Art Price 3 u Italiji

Fotografije: Arleta Ćehić

Jučer je naša istaknuta umjetnica Arleta Ćehić dobila vrijedno priznanje svoga rada: drugo mjesto za video rad “Turning pointe” u kategoriji Fotografija, video art and performance na Bienalu Mediterraneo Art Price 3, održanom od 05. do 13.08. 2023. u Castello di Monteserico, Genzano gi Lucania u Italiji.

Mediterranean Art Price je bijenalna nagrada koju je osmislila Fondacija Porta Coeli da proizvede sistematske i značajne pozive za savremenu umjetnost, promovirajući razvoj okruženja koje potiče stvaranje odnosa s onim brojnim specifičnostima teritorija i društva koje karakteriziraju Italiju. Kako bi proizvela susrete i razmjene od kolektivnog i zajedničkog interesa, Fondacija stvara uslove za povezivanje međunarodne umjetničke zajednice sa primjerima i korijenima geografskih, kulturnih i antropoloških konteksta visoke vrijednosti i određenih posebnosti.

Ovo je treće po redu Bienale koje je ove godine imalo 47 finalista iz cijeloga svijeta i čiji su se radovi mogli vidjeti u magičnom zamku surealnog pejzaža u Genzano di Lucania.

Arleta Ćehić

Inače, Arleta Ćehić je istaknuta multidisciplinarna bh. umjetnica sa bogatom karijerom koja obuhvata više desetljeća. Njen rad obuhvaća skulpturu, baletsku pedagogiju, koreografiju, kostimografiju, ples flamenca, režiju, fotografiju i videominijature. Po vokaciji je prof. baletske pedagogije i prof. likovnih umjetnosti – akademska skulptorka.

Kao tvorac udruženja Let.ba, posvećena je promociji različitih umjetničkih izraza. Od 2006. godine umjetnička je direktorica privatne baletske škole Balet Mostar Arabesque, čija su postignuća na respektabilnim  svjetskim natjecanjma  priznata.

U sferi likovne umjetnosti, posebno skulpture, Arleta Ćehić je veoma aktivna i uspješna. Nedavno je izlagala u Veneciji, Londonu i Sao Paulu, a njeni radovi su bili prisutni na brojnim prestižnim izložbama u Parizu, Grenoblu, Americi, Holandiji, Njemačkoj, Poljskoj i Bosni i Hercegovini.

Aktivno živi i radi u Mostaru.

Turning point, 2020. Arleta Cehic

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI