Dva V čine duplo W

Kad bih ja bila Vita, pisala bih joj pisma, doslovce svakoga dana u godini, čak i kad bi me ubijale kostobolja, migrena i bijeli bijes na užasne malograđane, na gomilu i njeno prostaštvo, na zadrigle i tupe političare, na djecu koja nemaju kompasa ni budućnosti, na prijatelje čija je jedina uloga da dosađuju i osuđuju, na svijet u kojemu smo se obje zabunom zatekle i koji valja preživjeti, upirući se jedna drugoj o nakrivljeno rame.

Kad bih sličila na Vitu, i ja bih izabrala Virginiju.

Glancala bih svoje motore u spremištu, vodila hrtove u šetnju, kopala i sadila u vrtu, pisala članke o bilju za novine, nosila jahaće hlače i šešire široka oboda, pekla joj buhtle s pekmezom, slala joj namirnice za kuhanje, budila je kao Snjeguljicu iz njene hibernacije i emotivne utrnulosti. Sasvim sam sigurna da bih jednom uspjela, jer ja ne odustajem nikada od stvari i osoba koje ljubim. Ja nisam “poput svih drugih” i takve nikad ne uzimam u obzir.

Kupila bih joj najfiniju muštiklu, razvrstavala rublje po ladicama, brinula se da ima dosta tinte i odlično pero, da uzima vitamine i iscrpljuje se nesanicom. Zahtijevala bih da nosi dobre cipele za šetnju, da ne kvari oči, čitajući bez naočala, da vodi računa o madežu na ramenu, pazeći da se ne razvije u melanom. Pokrpala bih joj poderani džep u kome izgubi maramicu, kartu za tramvaj i svaku novu olovku. Poticala bih je da mi priča o Bloomsbury group, njihovom mladenačkom izletu u Grčku i što se zaboga tamo desilo, tko je od nebesnika ugrabio Tobyija i odnio ga zauvijek?

Bacala bih joj noću kamenčiće u prozor, strašila je da ću doći prespavati, napominjući usput kako postoje dobri i fini muškarci, koji lijepo mirišu, lijepo se smiju, govore glatko i uljudno i ne žele te razbiti na milion komadića, svaki put kad te zagrle. Uživala bih u njenom slatkom zamuckivanju, dok mi odgovara, rješavajući u glavi ovu tešku dilemu.

I malo bih joj nadigla živce, radi one stare grabljivice G., koja je prošli mjesec na nju bacila oko, a V. je ohrabruje, lucidna kakva jest, ali istodobno nepopravljivo naivna. Ne treba joj nitko, ima mene doživotno, kupila me je za dva novčića i dva akvamarinska oka, vrijedna Krezovih krunskih dragulja.

Kako rekoh, kad bih ja bila Vita, pisala bih joj pisma, doslovce svakoga dana u godini, čak i kad bi me ubijale kostobolja, migrena i bijeli bijes na užasne malograđane, na gomilu i njeno prostaštvo, na zadrigle i tupe političare, na djecu koja nemaju kompasa ni budućnosti, na prijatelje čija je jedina uloga da dosađuju i osuđuju, na svijet u kojemu smo se obje zabunom zatekle i koji valja preživjeti, upirući se jedna drugoj o nakrivljeno rame.

Pisala bih joj pisma, čovječe, hraneći je jedinom hranom za kojom ona žudi i koju može jesti bez mučnine, duša moja ispaćena, srce moje samohrano i golubinje. I rijeku, rijeku bih dala presušiti, i sve bih kamenje iz njenih džepova istucala u prah i odnijela na planinu na Tibetu. Voljela bih je prekosmrtno, samo nju, čak i kad bih osvijestila da ona nije voljela mene, nego sliku o Viti, svom blistavom Orlandu, kakva u zbilji nikada nije postojala.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Božica Jelušić

Božica Jelušić

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Veoma volim njihova imena i za svako znam što znači i koji im je ekvivalent u jezicima koje poznajem. I da znate: sva zla...
Govorim u osobno ime: što me je , dovraga, briga kome ću jednom nedostajati? Ima dana kad urlam od usamljenosti, dana kad se skupljam među...
Jednostavno, ispekla sam zanat kroz pola stoljeća, a sebi i svom kompasu najviše vjerujem. Ne mogu više trošiti milijun riječi, da ljudima objasnim neku svoju...
Mi nemamo ništa od toga, što je drugima "teže nego nama". Nemamo utjehe u tim lažnim povlasticama poznatosti, slave, relativne materijalne sigurnosti. Nitko ne zna...