Izrael želi ugasiti UN-ovu misiju u Gazi

Iako Izrael nije ničim dokazao da su zaposlenici UNRWA-e sudjelovali u Hamasovim napadima na Izrael, države su suspendirale polovicu budžeta te agencije o kojoj ovisi opstanak Palestinaca u Gazi

Istoga dana kada je Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu najvećim dijelom potvrdio optužbe Južnoafričke Republike protiv Izraela zbog sumnje na provođenje genocida u Gazi, izraelska vlada izašla je u javnost s tvrdnjama da su zaposlenici UN-ove agencije koja skrbi za palestinske izbjeglice (UNRWA) sudjelovali u ubijanju izraelskih civila na početku rata 7. listopada. Objava ovih navoda dovela je do značajnog smanjenja financiranja UNRWA-e i time ugrozila njezin rad, unatoč tome što optužbe Izraela još uvijek nisu potvrđene.

Izraelska vlada 26. siječnja UN-u je poslala dosje u kojem 12 zaposlenika UNRWA-e optužuje za sudjelovanje u napadima palestinskih organizacija Hamas i Islamski džihad u Izraelu u kojima je ubijeno oko 1200 ljudi.

U pitanju je 12 Palestinaca od kojih se za desetoricu tvrdi da su pripadnici Hamasa, a za dvojicu da su dio Islamskog džihada, pri čemu su dvojica u međuvremenu poginuli. Od preživjelih, sedmorica su radili kao učitelji, a po jedan kao administrativni službenik, socijalni radnik i logističar.

Optužuje ih se da su, pojedinačno, sudjelovali u otmici, masakru u kibucu i dostavljanju municije borcima Hamasa. Izraelske tajne službe tvrde da su do ovih podataka došle praćenjem i prisluškivanjem njihovih telefona.

Istoga dana kada se saznalo za ove optužbe američka vlada najavila je da će suspendirati financiranje UNRWA-e, a sama agencija promptno je otpustila desetero osumnjičenih prije nego što je službena istraga uopće započela, što inače nije uobičajena procedura.

Glavni tajnik UN-a António Guterres potom je najavio neovisnu istragu, ali i apelirao na države donatore da ne obustavljaju financiranje. Šef UNRWA-e Philippe Lazzarini izjavio je da bi bilo „neopisivo neodgovorno sankcionirati agenciju i cijelu zajednicu o kojoj ona skrbi zbog navoda o zlodjelima nekih pojedinaca, naročito u okolnostima rata, masovnog raseljavanja i političke krize“.

Agencija UNRWA na palestinskim područjima djeluje još od 1949. godine, a trenutno skrbi o 5,9 milijuna Palestinaca u Gazi, na Zapadnoj obali i u nizu susjednih arapskih zemalja u čijim su kampovima već desetljećima smještene izbjeglice i njihovi potomci. U Gazi upravlja bolnicama, školama i drugim socijalnim uslugama, a otkad je Izrael 2006. godine uveo prometnu i ekonomsku blokadu Gaze nakon pobjede Hamasa na izborima, njezina važnost za tamošnje Palestince postala je još veća. Od početka rata 7. listopada prošle godine u UNRWA-ine se objekte sklonila polovica od 2,3 milijuna stanovnika Gaze, koji su o njoj potpuno ovisni.

Stoga se obustava financiranja te agencije, koja ne raspolaže strateškim financijskim zalihama, bez pretjerivanja može smatrati suučesništvom u još goroj humanitarnoj krizi koja će uslijediti, ali i kršenjem međunarodne konvencije o genocidu koja sve njezine potpisnice obavezuje da poduzmu sve kako bi se spriječila djela koja mogu dovesti do genocida.

U UNRWA-i radi čak 13 tisuća ljudi i svi su Palestinci, pa se desetero osumnjičenih s pravom mogu nazvati kapi u moru njezinih zaposlenika. Od početka rata u Gazi poginulo ih je više od 150, što je ujedno i rekordni broj pogibija UN-ovaca.

Unatoč tome, republikanski zastupnici u američkom kongresu već su pokrenuli inicijativu da SAD trajno obustavi financiranje UNRWA-e, a vodeći mediji poput Wall Street Journala plasiraju teze da je svaki deseti zaposlenik agencije „povezan s Hamasom“, ignorirajući pritom činjenicu da je Hamas u Gazi na vlasti pa stoga UNRWA s njim mora surađivati.

Mnogi su se izraelski dužnosnici tijekom godina načelno protivili mandatu UNRWA-e, tvrdeći da ona onemogućava Palestincima u izbjeglištvu integraciju u društva u kojima se nalaze tako što im daje lažnu nadu da će se vratiti u svoje domove iz kojih su protjerani, a koji su sada u sastavu Izraela.

UNRWA je prošle godine imala budžet od 1,1 milijardu dolara, od čega su 75 posto donirale Sjedinjene Države i članice Evropske Unije.

SAD je suspendirao 344 milijuna dolara namijenjenih agenciji, Njemačka kao drugi najveći donator 202 milijuna, a EU 114 milijuna. Suspenzije isplata najavile su i Švedska, Japan, Francuska, Švicarska, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, Australija, Italija, Austrija, Finska, Novi Zeland, Island, Rumunjska i Estonija.

Uskraćeni iznosi predstavljaju više od polovice prošlogodišnjeg budžeta agencije, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je sve donatore da ukinu financiranje kako bi se misija UNRWA-e permanentno obustavila.

Prema međunarodnom pravu, u slučaju nepostojanja međunarodnog oblika humanitarne pomoći, tu bi odgovornost u Pojasu Gaze trebao preuzeti upravo Izrael kao okupacijska sila, pa se lako može zaključiti da bi se u tom slučaju humanitarna kriza u Gazi pretvorila u potpunu katastrofu.

UN-ov Svjetski program za hranu procijenio je u prosincu da je čitava populacija Gaze u riziku od gladi, koja će nastupiti u roku od nekoliko mjeseci ukoliko se razaranja nastave, a humanitarna pomoć ostane nedostatna.

Sve ovo događa se prije okončanja neovisne istrage, a britanska televizija Channel 4 u ponedjeljak je objavila da je dobila uvid u dosje izraelske vojske, koji se sastoji od samo šest stranica. U njemu, kako tvrdi, nisu navedeni nikakvi dokazi kojima bi se potkrijepili navodi o sudjelovanju UNRWA-inih zaposlenika u Hamasovim napadima u Izraelu.

Direktorica komunikacija u UNRWA-i Juliette Tauma televiziji je rekla da agencija svake godine izraelskim vlastima šalje popis svih Palestinaca koji za nju rade, što je učinila i lani u svibnju, nakon čega nije bilo dodatnih zahtjeva izraelskih službi.

Tauma je rekla i da će UNRWA, ukoliko se financiranje ponovno ne pokrene, do kraja veljače ili početka ožujka biti prisiljena obustaviti operacije u Gazi

Novosti

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Tena Erceg

Tena Erceg

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Izrael će uskoro morati da donese istorijske političke odluke koje će odrediti sudbinu zemlje, celog regiona i budućih generacija. Na nesreću, Binjamin Netanjahu i njegovi...
Prošlog petka popodne, čim je palestinski pisac i istraživač Salman Abu Sita izgovorio da je „glas žrtve ućutkan, negiran, osuđen i ocrnjen“, nemačka policija je...
Mi optužujemo vas da izjednačavate legitimni otpor državi aparthejda sa zverstvima nad civilima koje uvek osuđujem, ko god da ih počini – Palestinci, jevrejski naseljenici,...
Premijer Španije Pedro Sanchez ponovno je danas tokom govora u Kongresu izjavio kako će Španija vrlo brzo priznati Palestinu te da je to neizbježan proces....