Rolex AP

Tko bi po slovu "lex AP-a" trebao fasovati tri godine robije: tužilac Turudić koji osigurava "curenje informacija iz istraga", ili premijer Plenković koji "curenje informacija iz istraga" koristi za spašavanje ostataka ugleda HDZ-a, sileći Škorića i Šarića da prije hapšenja daju ostavke na svoje funkcije?

“Imamo danas spregu onih koji puštaju te poruke, onih koji su u trenutku uhićenja ministra Horvata znali o tome više nego policija i mi, koji smo sve to gledali uživo na televiziji. Nije to normalno. To nije mogao znati nitko tko nije povezan s nekim tko prati proces. Promijenit ćemo zato Zakon o kaznenom postupku, promijenit ćemo Kazneni zakon, i ovakve situacije da nam iz spisa nekontrolirano, namjerno, politički selektirano, aranžirano stvari izlaze van i čine nam političke probleme više se neće događati. To će biti kazneno djelo.”

Tako je u veljači prošle godine govorio premijer Andrej Plenković, ogorčen činjenicom da nije bio pravodobno informiran o istrazi protiv svojega ministra Darka Horvata, nego je za njegovo hapšenje saznao gledajući ga “uživo na televiziji”. Obišao je potom još nekoliko desetaka mikrofona poručujući kako “nije to normalno” i kako će on toj nakaradnoj praksi stati na kraj.

Rečeno – učinjeno. Hadezeovska većina u parlamentu najprije je izglasala Zakon o zaštiti bande – popularno zvanim “lex AP” – koji “curenje informacija iz istraga” tretira kao kriminalno djelo i predviđa zatvorske kazne za prekršitelje. Ista je većina potom na funkciju državnoga tužitelja instalirala Ivana Turudića, čovjeka od najvećega stranačkog povjerenja, koji, uz ostalo, tradicionalno nije u bliskim odnosima s istinom.

Zahvaljujući tome, dramatično se promijenila i takozvana životna praksa. Nedavno je zbog sumnje da je službenu karticu peglao u privatne svrhe uhapšen Josip Šarić, okorjeli hadezeovac, cjeloživotni gradonačelnik Otoka, ali tek nakon što je iznebuha, bez obrazloženja, dao ostavku na saborski mandat i prestao biti zastupnik HDZ-a. Prije njega je pod optužbom da je primao mito uhapšen Josip Škorić, okorjeli hadezeovac, ali tek nakon što je iznebuha, bez obrazloženja, dao ostavku na mjesto direktora Hrvatskih cesta i prestao biti namjesnik HDZ-a u toj državnoj tvrtki.

Očito je dakle da “imamo danas spregu onih koji puštaju” informacije iz istraga i onih koji će se, prije nego što javnost za njih sazna, angažirati na smanjenju političke štete. Onaj koji je Škoriću i Šariću naložio da podnesu ostavke, pošto će biti izloženi kaznenome progonu, bez sumnje je dobro obaviješten, jer “to nije mogao znati nitko tko nije povezan s nekim tko prati proces”. Nema dvojbe da “imamo situaciju da nam iz spisa namjerno, politički selektirano, aranžirano stvari izlaze van” – ali ne prema javnosti, nego prema vlasti – i time preveniraju “političke probleme” koji se “više neće događati”.

Kako su premijer i tužilac, AP i IT, koordinirali proces razvlašćivanja i pospremanja u pritvor korumpiranih hadezeovaca, možemo samo nagađati, no savršeno je jasno da je komunikacija među njima morala biti intenzivna. Pa dobro, evo nagađanja:

IT: Josip Šarić.

AP: Kad?

IT: Sutra?

AP: Jesi ti normalan, Ivane?!

IT: Idući tjedan?

AP: Rano je to, jebo ga bog. Mora čovjek prije toga dati ostavku, da uspostavi distancu između sebe i stranke. A ne da ispadne da hapsiš saborskog zastupnika HDZ-a. Ta sranja smo imali ranije.

IT: Onda nakon ostavke?

AP: Nakon ostavke, normalno… Nego, zar se mi već nismo dogovarali oko Josipa Šarića?

IT: Škorić. To je bio Josip Škorić. On je već dao ostavku na dužnost direktora Hrvatskih cesta. Hapsit ćemo ga ovih dana.

AP: Čovječe. Dobro ljudi kažu da su svi hadezeovci isti, više ih ni po imenu ne možeš razlikovati… Samo, nastaviš li ti ovako, moj Ivane, ja ću ministre i zastupnike loviti po stranačkoj mladeži, među maloljetnicima.

IT: A jebiga, Andrej, moram i ja nešto raditi. Tužilac sam. A kriminal u Hrvatskoj cvjeta, sam to znaš. Lijepo smo se dogovorili: moramo godišnje prinijeti određenu količinu žrtava, da zabavimo javnost i glumimo pravnu državu, e kako bi ostatak kriminalne organizacije mogao mirno raditi. I ja se toga držim.

AP: Pa možeš valjda nagaziti i nekog esdepeovca, a ne samo naše ljude. Šaraj malo, brate!

IT: Ma trudio sam se iz petnih žila, ali džabe, vjeruj mi, nema ti tu kruha. Esdepeovci godinama nisu bili na vlasti. Ne mogu krasti i kad bi htjeli.

AP: Što onda? Ja bih valjda trebao izgubiti izbore da ti možeš provoditi stranačku pravdu, je li to? Ali tada i ti letiš s funkcije, dragi moj!

IT: Znaš kako se kaže, Andrej, prigode beru jagode. A na plantaži jagoda nema nikog osim hadezeovaca.

AP: Dobro, sad će ti biti i onih iz Zlomovinskog pokreta. Daj potkači i njih malo.

IT: Iz čega?

AP: Iz Zlomovinskog pokreta. To su nam odnedavno koalicijski partneri, Ivane… Što ti je smiješno?

IT: Bože, sad mi zvučiš kao onaj Ivančić iz Novosti. Tako se on šegači sa svetinjama, domovinu naziva zlomovinom. Čuj, Zlomovinski pokret…

AP: Pa mi sad i komuniciramo preko Ivančićeve kolumne. Što se praviš blesav, Ivane? A onda je red i da se držimo propisanog vokabulara.

IT: Ma ne pravim se blesav, nego ne znam zašto to radimo, Andrej? Mislim, ipak su ovo povjerljive stvari…

AP: Ma što je povjerljivo, molim te lijepo?! Ta mrcina iz Novosti je čisti ziceraš, drži se samo općepoznatih činjenica, nikad od njega ništa novo. To o čemu on piše, svi u ovoj zemlji znaju.

IT: Što svi znaju?

AP: Znaju da ti mene podrobno obavještavaš o stanju u istragama protiv korumpiranih hadezeovaca, kakvih je nebrojeno mnogo, da dakle organiziraš zakonom zabranjeno “curenje informacija” u smjeru izvršne vlasti, da ja onda obavljam pripremne političke radnje uoči hapšenja, da dogovaram ostavke i poduzimam druge mjere u cilju zaštite ugleda partije, da kontroliram štetu… Svi u ovoj zemlji o tome sve znaju, pa onda i da besramno kršimo zakon što smo ga sami silom nametnuli.

IT: Koji zakon?

AP: Zakon o zaštiti bande, ako ćemo se držati vokabulara ove kolumne, kao pristojni gosti. Kolokvijalno “lex AP”.

IT: Taj zakon je namijenjen progonu novinara i zviždača, a ne onih koji zviždače i novinare žele zaustaviti.

AP: Razumije se. No mene, čisto teoretski, zanima da mi ti kao iskusni pravnik razjasniš jednu stvar. Tko bi po slovu važećega “lex AP-a” u ovome slučaju trebao fasovati tri godine robije: tužilac Turudić koji omogućuje “curenje informacija iz istrage”, ili premijer Plenković koji “curenje informacija iz istrage” koristi za spašavanje ostataka ugleda HDZ-a, sileći Škorića i Šarića da prije hapšenja daju ostavke na svoje funkcije? Jer ovi kao upućeni pripadnici bande znaju da će, ne daju li ostavke, sadržaj optužnica biti teži…

IT: Ma zajebi to, Andrej. Za novinare “lex AP”, za vladajuće “rolex AP”! To je moj stručni pravni sud.

AP: Ispravno, Ivane. U nekoj drugoj zemlji bi se državni tužilac i predsjednik vlade morali pridržavati zakona, a u Hrvatskoj se zakon mora pridržavati predsjednika vlade i državnog tužioca.

IT: Jedino što me muči je da u ovome članku to tako otvoreno i vulgarno ekspliciramo. Ne znam koliko nam je to pametno.

AP: A zašto ne bismo eksplicirali kad ionako svi sve znaju? Što, za sve će to s curenjem informacija iz istraga biti topla voda, a samo ću se ja praviti lud? Ma nema više šanse! Dosadila mi je gluma.

IT: Znam, Andrej, ali što time dobivamo?

AP: Pokazujemo da nas boli dupe.

IT: Da nas boli dupe?

AP: Kad pokažeš da te boli dupe, demonstriraš apsolutnu moć, Ivane. To je sad ta faza. Opozicija se pjeni, mediji se pjene, a mi se hladno autamo cereći im se u face. Znači, korumpirana vlast, plus korumpirano pravosuđe, jednako je boli me dupe! Razumiješ? Moć bez granica!

IT: I sad si iskoristio kolumnu onoga skota da to obznaniš? Kako se on, bogati, s time složio?

AP: Čuj njega, kako se složio… A zašto su drugo Novosti na državnom budžetu?

Novosti

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Viktor Ivančić

Viktor Ivančić

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Bez obzira na privatne motive, Kordićevo “sve bih ponovio”, odnosno “nije mi žao”, predstavlja najsažetiju artikulaciju hrvatske državne politike u 30-godišnjem kontinuitetu. Jedan od gadnijih...
Za inkvizicijski um prof. dr. Kasapović sadržaj odrednice „Jugoslaven“ (tj. „postjugoslaven“) uključuje jedino obavezu njegove efikasne eliminacije; to je nešto poput naljepnice na kontejneru – piše...
Centar za kritičko mišljenje i portal Tacno.net objavili su drugo izdanje knjige Ozrena Kebe “U Zmajevom gnijezdu”.
Knjigu možete naručiti na e-mail adresi ckm.bookstore@gmail.com.

Kebo...
Osim što je jedan od najmoćnijih pjesnika na našim prostorima, Mile Stojić je umjetnik novinarstva, i to onog novinarstva koje postupno nestaje, koje se povlači...