Spaljena zemlja

I taj poslušni lutak, računa premijer, imao bi postati šef države, pa da zajedno budu „čvrst branik svakoj korupciji“.  U to ime predlažem da im taj „branik“ učvrste i dvije notorne barabe, inače braća šefa HDZ-a u Splitu, koji – svjedočim tome iz prve ruke – svim tužbama unatoč, godinama odvaljuju velike površine otoka, kopaju i prodaju skupi kamen. Sve nelegalno, sve kriminalno. Sve spaljena zemlja po prokušanom receptu HDZ-a. 

Nije on samo arogantni, važnosti vječno gladan muškić koji će parlamentarnoj zastupnici kazati da bulazni, a novinarki prezirno sunuti kako je baš slatka, uvijek izbjegavajući odgovor na postavljeno pitanje, nego zna hrvatski premijer biti i duhovit. I još kako. Pa je zgranutom puku šeretski objasnio da podiže plaće ministrima, državnim tajnicima, zastupnicima u parlamentu i dakako sebi za „sitnih“ 80 posto, jer da je baš to dobar „način da se iskorijeni korupcija“. I sada plaće toj bulumenti činovnika iznose skoro pet tisuća eura, kako ne bi i dalje krali, dok onih milijun penzića u Hrvatskoj životari s nekih tristotinjak eura. Jer oni ne kradu, nego kopaju po kontejnerima. Onda je nedugo nakon tog premijerovog zdravstvenog zahvata u koruptivnu narav hadezeove države u zatvoru završilo nekoliko hadezeovih pajdaša, vječni načelnik neke općine koji je uz ostalo, visokoj plaći unatoč, krao i kamen, pa onda prvi čovjek Hrvatskih cesta, lik na izvoru kriminalnih radnji – izgradnji cesta i mostova, od svega se uzimalo značajno mito, namještali su se izdašni poslovi rodbini i prijateljima, sve dakako članovima partije na vlasti.

Ipak, ovoga puta premijer nije u zoru pred TV ekranom nervozno čupao kosu i gledao hapšenja svojih posilnih, sve je obavljeno vrlo diskretno i bez da se uznemiravalo Padronea, jer je naime banda tjednima ranije obaviještena o hapšenju, uz nalog da imaju odmah dati ostavke na svoje funkcije i još važnije, potpisati papir da prestaju biti članovi HDZ-a. Tako se, vjeruje premijer, notorne kriminalce više ne može vezivati uz njegovu dubinski korumpiranu partiju jer su se oni iz nje, eto, pravovremeno i samoinicijativno ispisali, te pokušava sanirati štetu time što je unaprijed obaviješten o hapšenjima, dok kriminalci na visokim funkcijama imaju dovoljno vremena da se tobože distanciraju od HDZ-a, a i da sakriju dokaze svojih protuzakonitih radnji. Prozirno? Da, kao i toliko toga u autoritarnim društvima gdje se sluša riječ samo velikog vođe koji je koliko jučer urlao, pa potom i zakon donio, protiv zviždača i novinara koji da „selektivno puštaju u javnost stvari iz istrage“. Zatim smijenio državnu tužiteljicu i instalirao svojega drugara na to mjesto, a ovaj ga sada na vrijeme informira koga namjerava hapsiti, u koje doba i kome treba pod nos staviti nalog kojim odstupa iz članstva u partiji i podnosi ostavku na neku visoku dužnost u državi ili parlamentu. Sada više „politički aranžirano i selektivno stvari iz istrage“ – od strane izdajničke opozicije i nekih novinara koje premijer naziva „osovinom zla“ – ne idu prema javnosti nego prema njemu, kako bi onda na vrijeme prevenirao štetu za sebe i svoju kriminalnu družinu.

Naravno, dugotrajna apsolutistička vladavina – a Andreju Plenkoviću i HDZ-u ovo je treći mandat – uvijek se izrodi u golu farsu u kojoj glavni likovi kradu, lažu, lupetaju, postaju komični, ali opasni prostaci, i ne čudi onda što je HDZ za svoga kandidata na skorim izborima za predsjednika države odabrao jednog čudnovatog kljunaša, nekakvog znanstvenika i zagovaratelja Izraela – to je u ovom vremenu strašnog izraelskog ubijanja Palestine i okolnih država baš poželjno – koji je pet i pol godina bio ministar u vladi Ive Sanadera, premijera utamničenog zbog neviđene korupcije svoje i HDZ-ove, partije koja je 2009. i osuđena kao kriminalna organizacija.

Onda je taj Dragan Primorac, inače suvlasnik bogate zdravstvene ustanove, izašao iz HDZ, pa se sada vratio, e kako bi bio „čvrst branik svakoj mogućoj korupciji“ i onda alanfordovski naglasio kako „svi u ovoj državi znaju da je gotovo nemoguće imati na mene bilo kakvu vrstu utjecaja, ako ona nije utemeljena na dobrobiti Hrvatske“, pa zatim: „gadi mi se svaka osoba u RH koja je povezana s korupcijom“, i potom obećao da će kao predsjednik države predložiti izmjenu ZKP-a „da više nikome ne padne na pamet da to čini“.

A bog te vidija, mrmljamo, prisjećajući se istoga lika kojemu se „gadi svaka korupcija“ dok je bio ministar i član vlade osuđenog premijera i šefa HDZ-a, stranke koja je do te 2009. u svaku poru društva: cestogradnju, urbanizam, kulturu, zdravstvo… injektirala virus korupcije i kriminala, čijem suzbijanju nema lijeka, niti će pomoći stalna hapšenja istaknutih hadezeovaca. Tip koji kaže da mu se gadi svaka osoba povezana s korupcijom kandidat je dakle stranke čije ministre, državne tajnike, gradonačelnike… svakodnevno hapse zbog namještanja natječaja i krađe svega što im dođe pod ruku. I dok jurca po Hrvatskoj u predizbornoj vrućici lupeta o ljubavi i zajedništvu, te bi i porez na nekretnine preimenovao u „doprinos domovini“, sjećamo se kako je kao ministar znanosti u vladi HDZ-a otvarao sumnjiva veleučilišta u svakoj hrvatskoj pripizdini, zalagao se za potpunu komercijalizaciju obrazovanja, pa poput pantagane napustio stranku kada je ova proglašena zločinačkom organizacijom.

I taj poslušni lutak, računa premijer, imao bi postati šef države, pa da zajedno budu „čvrst branik svakoj korupciji“.  U to ime predlažem da im taj „branik“ učvrste i dvije notorne barabe, inače braća šefa HDZ-a u Splitu, koji – svjedočim tome iz prve ruke – svim tužbama unatoč, godinama odvaljuju velike površine otoka, kopaju i prodaju skupi kamen. Sve nelegalno, sve kriminalno. Sve spaljena zemlja po prokušanom receptu HDZ-a.

Mladina

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Budući da don Darko Marušić iz Perušića Benkovačkog nije ni prvi niti će biti posljednji, ako mu se dokaže, crkveni seksualni pohotnik što nasrće na...
Nije, naime, Ivan Penava nikada ozbiljno mislio što je govorio pred izbore da će raditi kada uspiju doći na vlast, već je trećina Hrvata, uključujući...
Nije se igrati sa sudbinom CRO turizma, s gospodarskom granom koja donosi državnoj blagajni cca 20% prihoda, jer ne može računati na dodanu vrijednost od...
Zadnjih pet godina Zoran Milanović i Andrej Plenković nikako se ne uspijevaju dogovoriti o rotaciji veleposlanika kojima su istekli mandati. Zapravo su prekinuti svi državni...