Bosna i Hercegovina: „Ovi dimnjaci su u mojim plućima“ – život pored izvora zagađenja

Izet Barčić ima 63 godine i više od dve decenije ne diše punim plućima. „Trideset godina bolujem, a 22 godine nemam pluća sa jedne strane, skroz odstranjeno. Imao sam tumor, rak."

foto: RSE

Hramljući i oslanjajući se o štap, Izet nas vodi kroz Bukinje, selo koje jedna ulica deli od termoelektrane Tuzla, najveće od pet elektrana na ugalj u Bosni i Hercegovini.

Osim što je najveća uzemlji, termoelektrana Tuzla, čiji dimnjaci su na stotinak metara vazdušnom linijom od Izetovog doma, među najvećim je zagađivačima vazduha u Evropi, sa još 15 takvih postrojenja na Balkanu.

Oko 3.300 ljudi u Bosni i Hercegovini godišnje prevremeno umre od posledica zagađenja vazduha procene su Svetske banke.

To je peta stopa smrtnosti u svetu, navodi međunarodna organizacija Hjumans Rajts Voč (Humans Rights Watch)

Osim termoelektrane, na zagađen vazduh utiču i druga industrijska postrojenja u Tuzli, te sam geografski položaj, saobraćaj i dim iz individualnih ložišta.

U borbu za bolje okruženje uključeni su stručnjaci, meštani, kao i nevladine organizacije.

*BBC je kontaktirao nadležna ministarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj, te elektrodistribucije i termoelektrane, ali do objavljivanja priče, odgovori nisu dobijeni.

BBC

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Istraživanje je sproveo Joint Research Council, a procenjena smrtnost usled drugih oblika zagađenja (ozon i azot-oksid) takođe je višestruko veća od evropskog proseka...
Ovogodišnji COP upriličen je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, monarhiji čiji zavidni BDP praktički u potpunosti počiva na crpljenju nafte, a da ništa ne treba očekivati...