Izraelci devetu subotu zaredom demonstrirali protiv reforme pravosuđa

Protesti u Izraelu 4. marta 2023. godine – Foto: JACK GUEZ/AFP

Hiljade Izraelaca protestovale su u subotu uveče u Tel Avivu, devetu subotu zaredom, protiv kontroverznog plana nove vlade premijera Izraela Benjamina Netanjahua o reformi pravosuđa koju smatraju antidemokratskom.

Koalicija Netanjahuovog konzervativnog Likuda, ultradesnih i partija ultraortodoksnih Jevreja, na vlasti od kraja decembra, pokušava da usvoji zakone kojim bi se vladi dao veći uticaj u izboru sudija i ograničila moć Vrhovnog suda.

Najava reforme početkom januara izazvala je velike demonstracije.

“Demokratija, demokratija” i “Sramota” uzvikivali su demonstranti u centru Tel Aviva i mahali plavo-belim izraelskim zastavama, preneo je Frans pres.

Izraelska kompanija Kraud solušns (Crowd Solutions) procenila je da se oko 160.000 demonstranata okupilo na glavnim demonstracijama u Tel Avivu, preneo je izraelski TV Kanal 13.

Foto: Jack GUEZ/AFP

Demonstracije su održane i u Nataniji, Haifi, Kfar Sabi i Hercliji.

Ministar nacionalne bezbednosti Izraela, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir, došao je u policijski komandni centar u Tel Avivu i demonstrante označio “anarhistima”.

Šef policije Kobi Šabtaj najavio je da neće dozvoliti da demonstranti blokiraju glavne saobraćajnice, kao što se to desilo u sredu.

U sredu su tokom protesta izbili sukobi demonstranata i policajaca koji su ih rasterivali šok-bombama i vodenim topovima. Povređeno je i preneto u bolnicu 11 demonstranata.

Protivnici reformi upozoravaju da je cilj smanjenje uticaja pravosudnog sistema u korist političara i da je to pretnja demokratskom karakteru zemlje.

Netanjahu i njegov ministar pravde Jair Levin međutim smatraju da je neophodno obnoviti ravnotežu vlasti između izabranih zvaničnika i Vrhovnog suda, koji premijer i njegovi saveznici smatraju politizovanim.

Reformom se predviđa izmena procesa izbora sudija i sprečavanje Vrhovnog suda da poništi svaki, takozvani osnovni zakon koji izglasa parlament (Kneset).

Takođe se predviđa da parlament može da poništava prostom većinom određene odluke Vrhovnog suda. Demonstracije u kojima se osuđuje politika vlade za sada ne utiču na odlučnost Netanjahua i većine koju ima u parlamentu.

Opozicija, uključujući bivšeg premijera Jaira Lapida, vođu partije centra Ima budućnosti (Ješ atid), optužuje Netanjahua da pokušava da ostvari sopstvene interese jer mu se sudi za korupciju.

Netanjahuovi protivnici veruju da će u slučaju usvajanja reforme izbeći da ga proglase krivim ili će suđenje biti prekinuto.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Ugled države Izrael u svijetu vjerojatno nikada nije bio manji no što je danas. U Izraelu bi iz vlastite tragične povijesti morali naučiti da je...
I oni koji šute zauzeli su stav – istih onih koji podržavaju zločin, silovanja, genocid, etnička ćiščenja. Punih 75 godina cilj je Izraela bio stvaranje...
Izrael je u petak izveo nove udare na prenaseljeni pogranični grad Rafah na jugu Gaze, gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište, a...
Insajderi tvrde da pritisak s vrha rezultira lakovjernim izvještavanjem o tvrdnjama izraelske strane i utišavanjem palestinskih perspektiva....