Kako se krčmio novac u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo

Foto: Fokus.ba

Mnogo je prijavljenih, a među njima i bivši direktori. U tok su i dva sudska procesa. Sklapanje štetnih ugovora, namještanje javnih poziva, dupli pečati. Tražili smo stavove prijavljenih Kamočaja i Osmanbegovića

Piše: A.Dučić – Fokus.ba

Krađa javnog novca, pronevjere, sklapanje štetnih ugovora, kreiranje duplih pečata, namještanje javnih poziva, nepravilnosti u finansijskom poslovanju, zloupotrebe položaja, nezakonito zapošljavanje…

Sve su ovo prijavljena krivična djela počinjena u proteklim godinama u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo, čiji godišnji budžet iznosi više od 40 miliona KM. Navodi o ovim krivičnim djelima s pratećom dokumentacijom nalaze se u Tužilaštvu Kantona Sarajevo i na njima se radi. Također, ovo tužilaštvo je u proteklim godinama podiglo i nekoliko optužnica, a u Općinskom sudu i Kantonalnom sudu Sarajevo trenutno se vode procesi.

„Posao za sve“

Najnovija krivična prijava odaslana Kantonalnom tužilaštvu, kako saznaje Fokus.ba, odnosi se na Igora Kamočajija, koji je bio direktor ove službe u periodu od 2012. do 2013. godine. Međutim, prijava na kojoj je radio i MUPKS odnosi se na period od 2019. i 2020. kada je on u Službi za zapošljavanje KS bio menadžer za ljudske resurse. Zajedno s njim, između ostalog, prijavljena je i tadašnja v. d. direktorice Službe Almina Mašin-Suljagić.

Prema navodima iz prijave, njih dvoje se terete da su u decembru 2019. po raspisivanju javnog poziva za program „Posao za sve“ naredili šefici Pisarnice da u knjizi protokola za taj javni poziv ostavi praznih prvih 10 mjesta. Među tih 10 prijava, koje su upisane u protokol na prvih 10 mjesta, našle su se i dvije firme povezane s Kamočajijem koje su dobile sredstva iz ovog programa, navodi se u prijavi.

Jedna od njih je i Gallery d.o.o. Sarajevo. Ističe se da je u tom periodu Kamočaji bio član Upravnog odbora Službe za zapošljavanje KS, a da je jedna od ove dvije firme Kamočajiju isplaćivala mjesečni iznos od 400 do 500 KM po ugovoru o djelu, što se dešavalo tokom dodjele ovih sredstava.

Da bi uopće bile korisnici programa, kako se navodi u prijavi, firme su otpustile dio svojih radnika i prijavili su ih na biro za zapošljavanje. Potom su radnike iz jedne prijavili u drugu povezanu firmu. Kao takvi su, prema prijavi, prijavljeni putem javnog poziva te su „rezervacijom mjesta“ na protoklu ostvarili naknade. Nakon završenog javnog poziva Igor Kamočaji je, ističe se, ubrzo postao direktor jedne od tih firmi – Gallery d.o.o. Sarajevo.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić potvrdila je za Fokus da je Tužilaštvo KS zaprimilo navedenu prijavu i da poduzima radnje s ciljem provjere navoda tog akta.

Igor Kamočaji je i dalje direktor firme Gallery. On se u izjavi za Fokus osvrnuo na navode iz prijave u potpunosti negirajući optužbe koje mu se stavljaju na teret, uz naglasak da je prijava rezultat revanšizma.

Podatak registarskog suda Igor Kamocaji direktor Gallery

-Mi smo na UO samo gledali da li je ispoštovana politika u smislu pravilne raspodjele po djelatnostima. Toliko je bilo sredstava da niko nije ostao ispod crte. Dakle, ni za koga nijedan pojedinac iz UO nije mogao reći da ne ispunjava uslove pa da se za nekoga nešto proba završiti – istaknuo je Kamočaji.

Upitan da li je saslušan na ove okolnosti, kazao je da ga niko nikada nije zovnuo u vezi s ovom prijavom.

-Sud je poslao naredbu da se moja i dokumentacija pravnice traži zbog navoda da smo mi utjecali na protokol za neka radna mjesta. Tražio sam ko je podnositelj prijave, nisam mogao dobiti informacije – rekao je Kamočaji.

Kada je riječ o navodima da je ubrzo nakon završetka ovog programa postao direktor u firmi Gallery, on je kazao da je u ovu firmu došao tek 5. maja 2021. godine kada se Gallery prodavao. Ističe, pak, da zna ko stoji iza ove prijave i zbog čega.

-Kada je došlo do smjene tadašnjeg direktora Službe Nermina Pećanca, odnosno imenovanja Edine Ljubuškić za v. d. direktorice, a bivša predsjednica UO Jasna Agić postaje ministrica, vjerujem da od tada počinje hajka na mene. Znam da je ova prijava napisana prije možda godinu i po do dvije – naveo je Kamočaji.

Slučaj „Edina Ljubuškić“

Edina Ljubuškić je još uvijek aktuelna direktorica Službe za zapošljavanje KS. U izjavi za Fokus.ba otkrila je da je ona prijavila Kamočajija.

-Ova ustanova, u vezi sa svim nepravilnostima koje sam zatekla, između ostalih i u vezi s ovim o kojima me pitate, prijavila je nadležnim organima, konkretno i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Osim imenovanih, još je bilo osoba koje su bile obuhvaćene predmetom istrage Tužilaštva. Cilj moje prijave je bio samo utvrđivanje istine o dešavanjima u Službi za zapošljavanje KS – kazala je Ljubuškić.

Foto: Fokus.ba
Služba za zapošljavanje KS

S druge strane, ime Edine Ljubuškić spominje se u jednom od predmeta po pitanju malverzacija u Službi za zapošljavanje KS koje je Tužilaštvo KS okončalo podizanjem optužnice.

Naime, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je u maju prošle godine optužnicu Tužilaštva KS protiv Midhata Osmanbegovića, također bivšeg direktora Službe za zapošljavanje KS, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi Osmanbegović tereti se da je krajem 2016. godine u svojstvu direktora Službe zaposlio upravo Edinu Ljubuškić iako je bio svjestan da nije ispunjavala posebne uslove propisane Pravilnikom Službe, odnosno da nije imala položen stručni upravni ispit ili javni ispit općeg znanja i da nema dokaz o poznavanju rada na računaru, te joj na taj način pribavio korist u vidu zaposlenja. Iz Općinskog suda su nam potvrdili da je u toku glavni pretres i da je nastavak ročišta zakazan za 28. septembar.

U Tužilaštvu KS potvrdili su za Fokus da poduzimaju radnje provjere navoda iz obimne krivične prijave koju je protiv više osoba u decembru 2019. godine podnio tadašnji direktor Službe za zapošljavanje KS Nermin Pećanac. Na toj prijavi zajedno s Pećancem radio je i Kamočaji, a jedna od prijavljenih osoba upravo je spomenuti Osmanbegović.

Faksimil iz prijave Pećanca na kojoj radi Tužilaštvo

Prema navodima iz prijave, izražena je sumnja da je Osmanbegović sklopio štetne ugovore kupovinom poslovnih prostora u ukupnom iznosu od 715.178 KM. Kako se ističe u prijavi, ugovor o kupovini jednog poslovnog prostora površine 136 kvadrata u Vogošći sklopljen je u novembru 2017. s firmom HETA d.o.o. i iznosi 149.919 KM.

Faksimil iz prijave Pećanca na kojoj radi Tužilaštvo

Drugi ugovor za kupoprodaju poslovnog prostora sklopljen je s Kantonalnim stambenim fondom, i to u visini od 565.259 KM za površinu od 383 kvadrata. Sumnja u postupak ispravnosti sklapanja ugovora, navodi se, izražena je na osnovu činjenice da se tržišna vrijednost prizemlja poslovnog prostora površine od 200 kvadrata i suterena od 183 kvadrata isto vrednovala. Također, dodaje se, tadašnji član UO Službe Adnan Efendić ujedno je bio i direktor Kantonalnog stambenog fonda i potpisao je odluku o kupovini poslovnog prostora kao zamjenik predsjednice UO Službe, a radi potpisivanja ugovora po notarskoj punomoći ovlastio je Željka Galića.

Nenaplaćena potraživanja

Drugi navod iz prijave odnosi se, također, na Osmanbegovića, a tiče se nejasnog knjigovodstvenog evidentiranja sredstava od 865.598 KM na računu Nova Banka AD Banja Luka, jednako kao i treći o duplim pečatima.

Naime, u krivičnoj prijavi se navodi da su u Službi za zapošljavanje pronađena dva pečata prečnika 50 mm i 30 mm koji su nabavljeni po nalogu Osmanbegovića, bez provedene procedure koju nalaže zakon i pravilnik.

Midhat Osmanbegović u izjavi za Fokus negira navode iz krivične prijave kazavši da su to „sve gluposti“.

-Dosta toga je u Tužilaštvu palo. Ta priča o duplim pečatima, to su gluposti. On pojma nema. Podnose se budalaste prijave koje nemaju veze ni s čim. Kada je riječ o sklapanju štetnih ugovora, nijedna se kupovina nije mogla obaviti u Službi bez toga da Kantonalno pravobranilaštvo provjeri svaki ugovor i da Skupština KS odobri tu kupovinu. Prema tome, da je iko tu mogao mućkati, bio bi genije – kazao je Osmanbegović.

Upitan za komentar o sudskom procesu koji se odnosi na nezakonito zapošljavanje u Službi, Osmanbegović je kazao:

-Hajte da sačekamo, da vidimo šta će reći prvostepena presuda. Garantujem životom da svjesno nijednu jedinu grešku nisam napravio. Imao sam toliko inspekcija i nisu ništa našli. Ako je bilo grešaka u poslu, treba ustanoviti čije su.

Također, među ostalim navodima iz ove prijave su i nenaplaćena potraživanja po osnovu komisionih kredita u iznosu od 2.684.916 KM od niza subjekata, i to u periodu od 2002. do 2005, zatim potraživanja po neaktiviranim mjenicama u iznosu od 415.719 KM, odnosno propuštanje pravnih radnji kako bi se naplatio novac.

Također, u prijavi su dokumentovane i nepravilnosti finansijskog poslovanja koje je utvrdio i inspekcijski nalaz Porezne uprave – nepoštivanje procedura, propuštanje zakonskih rokova i sl. – a čime je od 2009. do 2018. nanesena šteta Službi od 1.012.392 KM.

Među prijavljenim osobama u ovoj krivičnoj prijavi je i Sead Đurđević, glavni finansijski likvidator Službe. Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru ove godine potvrdio optužnicu Tužilaštva KS protiv Đurđevića za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, i to za radnje upravo opisane u ovoj krivičnoj prijavi.

Kako je u januaru saopćeno iz Tužilaštva KS, on se tereti da je od početka 2007. do 2016. godine novac Službe za zapošljavanje koji je bio namijenjen za ostvarivanje i održavanje više stope zaposlenosti, s transakcijskih računa bez pravnog osnova uplatio na račun SZR “Bravarsko limarska radnja Brzi“ iako Služba za zapošljavanje s navedenim poslovnim subjektom nije imala poslovni ugovor. Riječ je o 574.859 KM. Nakon toga je, stoji u optužnici, s računa limarske radnje „Brzi“ s krivotvorenim ovlaštenjem da može podizati gotovinu, svojeručno potpisao naloge za isplatu te za sebe preuzeo novac u iznosu od 572.209 KM.

Dakle, Službu za zapošljavanje oštetio je za 574.859,78 KM. U optužnici je postupajuća tužiteljica predložila da optuženi isplati navedenu štetu Službi za zapošljavanje. U Kantonalnom sudu Sarajevo, gdje se vodi ovaj proces, nismo mogli dobiti informaciju o tome u kojoj se fazi on nalazi.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI