Kongres usvojio povećanje limita duga, izbjegnuta finansijska kriza

Foto: Al Drago for The New York Times

Američki Senat usvojio je 2. juna predlog zakona kojim se povećava gornja granica zaduživanja SAD i omogućava da američka vlada nastavi da plaća svoje račune.

Predlog je usvojen sa 63 glasa za i 36 protiv, četiri dana prije nego što je SAD mogla da bankrotira, prenosi Glas Amerike.

Prema proceduri, Zakon treba da potpiše američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

“Večeras su senatori iz obje stranke glasali za zaštitu teško zarađenog ekonomskog napretka koji smo postigli i sprečavanje da SAD, prvi put, ne mogu da plate svoje račune”, naveo je Bajden u saopštenju.

Predstavnički dom je zakon usvojio u srijedu uveče, uz podršku i republikanskih i demokratskih poslanika.

Zakonom se predviđa da vlada može da pozajmi više novca u narednih godinu i po dana, kako bi ispunila finansijske obaveze, što premašuje sadašnjih 31,4 triliona dolara.

Ovlašćenje za zaduživanje bi se produžilo do 2. januara 2025. godine, dva mjeseca nakon predsedničkih izbora 2024.

Osim toga, zakon predviđa da se većina federalne potrošnje zadrži na trenutnom nivou u novoj fiskalnoj godini koja počinje u oktobru, uz povećanje od 1 odsto u narednih 12 mjeseci.

„Odgovorna stvar za Ameriku je da ga usvoji“, rekao je pred glasanje demokratski senator Dik Durbin.

I lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer, kao i lider republikanske manjine Mič Mekonel, podržali su ukidanje ograničenja duga i pozvali na brzo usvajanje zakona.

“Vrijeme je luksuz koji Senat nema ako želimo da spriječimo neizvršenje obaveza. Ne postoji nijedan dobar razlog da se ovaj proces ne završi. Zemlja to sada sebi ne može da priušti”, poručio je Šumer.

Predstavnički dom je usvojio zakon sa 314 glasova za i 117 protiv, uprkos prigovorima republikanskih predstavnika sa krajnje desnice, koji su rekli da ne ide dovoljno daleko u smanjenu potrošnje.

S druge strane, progresivne demokrate kažu da je zakon previše smanjio vladinu potrošnju.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Visoki zvaničnici SAD-a upozorili su Mađarsku da odmah odobri pristupanje Švedske NATO-u. Ova izjava dolazi sedam dana nakon što je Turska odobrila ulazak Švedske, a...
Jedino sloboda Palestinaca, njihov ravnopravni položaj – sloboda koja se ukratko definira kao “jedan čovjek, jedan glas" – može riješiti problem budućih napada i konflikata....
Bezuslovna podrška Izraelu pokazuje se sada kao medveđa usluga predsjedniku. Čak i njegovi vlastiti saradnici protestuju protiv njegove politike. ...
Najviši meksički i američki zvaničnici su na sastanku održanom 27. decembra, postigli napredak u hitnim razgovorima o obuzdavanju porasta ilegalnih prelazaka na južnoj granici SAD,...