Nove optužbe protiv Trumpa u slučaju zadržavanja povjerljivih dokumenata

Foto: Arhiv

Američki specijalni tužilac proširio je istragu protiv Donalda Trumpa na jednog od njegovih zaposlenika kojeg tereti da je pomagao bivšem američkom predsjedniku u skrivanju povjerljivih dokumenata iz područja nacionalne sigurnosti koje je Trump uzeo iz Bijele kuće.

Osim što je bivšeg predsjednika optužio da je svjesno zadržao povjerljive dokumente u svojoj rezidenciji na Floridi i nakon isteka mandata, američki specijalni tužilac Jack Smith također je podigao nove krivične prijave protiv Carlosa De Oliveire, radnika na održavanju Trumpovog imanja Mar-a-Lago.

De Oliveiru se tereti da je bivšem predsjedniku pomagao u skrivanju povjerljivih dokumenata od dužnosnika koji su ih pokušavali pronaći i vratiti ih u Bijelu kuću. Naime, tužioci sumnjaju da je 56-godišnji radnik, izvršavajući Trumpovu naredbu, izbrisao snimke nadzornih kamera te lagao agentima FBI-a kada im je rekao da nije imao nikakve veze s nošenjem kutija s dokumentima u Mar-a-Lago.

Navedene su prijave objavljene nekoliko sati nakon što je Trump kazao da su se njegovi advokati sastali s dužnosnicima Ministarstva pravosuđa koji istražuju njegovu umiješanost u pokušaju sprječavanja proglašenja Joea Bidena pobjednikom predsjedničkih izbora 2020.godine, za šta bi protiv njega uskoro mogla biti podignuta još jedna optužnica.

“Ovo je još jedan u nizu očajničkih i neuspješnih napada od strane porodice Biden i Ministarstva pravosuđa”, stoji u saopštenju Trumpove kampanje nakon proširenja istrage u slučaju skrivanja dokumenata.

Protiv Trumpa su ove godine službeno podignute dvije optužnice, jedna u Njujorku zbog slučaja u kojem je plaćao porno zvijezdi za šutnju o njihovoj aferi te druga na Floridi zbog slučaja skrivanja dokumenata s oznakom tajnosti.

Međutim, spomenute optužbe nisu naštetile Trumpovoj poziciji favorita u utrci za nominaciju Republikanske stanke na predsjedničkim izborima sljedeće godine, piše Reuters.

Naprotiv, njegovo vodstvo nad najvećim rivalom, guvernerom Floride Ronom de Santisom se povećalo. Prema anketi Reutersa/Ipsosa ranije ovog mjeseca Trump uživa podršku 47 posto republikanskih birača, dok De Santisa podržava njih 19 posto. Omjer između dvojice republikanaca u martu ove godine, uoči podizanja prve optužnice u Njujorku, bio je 44-29 posto u korist Trumpa.

Trump je izjavio da nije kriv po pitanju optužnice za nezakonito zadržavanje povjerljivih vladinih dokumenata, nakon napuštanja Bijele kuće u januaru 2021. godine te za ometanje pravde. Prema navodima tužilaca, Trump je bez ikakvih prava zadržao neke od spisa s najosjetljivijim tajnama iz američke nacionalne sigurnosti.

Još jedan Trumpov pomoćnik, Wolt Nauta, također se ranije ovog mjeseca izjasnio da nije kriv za optužbe da je pomogao bivšem predsjedniku u skrivanju dokumenata.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI