Oznaka Ukrajina

Provincija u pozadini: Šta je nama Ukrajina?

Republika Srpska i Srbija su vjerovatno jedina dva preostala mjesta u Evropi u kojima određeni političari koketiraju sa Rusijom, održavaju otvorene kontakte sa tamošnjim režimom, te u ovim okolnostima žele unaprijediti saradnju sa zločinačkim režimom u Moskvi. Oni otvoreno stalno negiraju BiH kao državu i nekažnjeno šire šovinistički narativ, isti onaj kojeg je Rusija plasirala prema Ukrajini.

Posljednji Gal

Milijarde eura pomoći EU Ukrajini premijer Mađarske, Viktor Orban, nije mogao zaustaviti. Međutim njemu se vjerovatno ionako radilo o nečemu drugomu.

Ukrajinska demokratija u mraku

Legenda kaže da je ukrajinska Revolucija dostojanstva započela jednom objavom na Fejsbuku. U jesen 2013, kada se predsednik Viktor Janukovič povukao iz sporazuma koji je trebalo da produbi odnose Ukrajine i Evropske unije, istraživački novinar Mustafa Najem napisao je post u kom je pozvao ljude da se okupe na Trgu nezavisnosti, u centru Kijeva.

U napadu na okupirani Donjeck na pijaci ubijeno najmanje 27 osoba

Najmanje 27 ljudi ubijeno je u granatiranju grada Donjecka koji je pod ruskom kontrolom, kazao je lider regije kojeg je postavila Moskva Denis Pušilin. On opisao je napad na prometnoj tržnici kao "užasan" i rekao da bi broj žrtava mogao rasti. Ukrajinska vojska je odbacila odgovornost.

GDJE SU MILIONI EURA: Ukrajina od kupca Vitezita traži neisporučeno naoružanje

Firma „WDG Promet“, inače kupac imovine Vitezita u stečaju, nije Ministarstvu odbrane Ukrajine isporučila ugovorene količine granata, za što im je u decembru prošle godine izvršena avansna uplata od 3,2 miliona eura. Granata pak i dalje nema, ali ni povrata novca. A novca nema jer „WDG Promet“ tvrdi da im je uplaćeni avans navodno neko ukrao sa računa!? A suma odgovara onoj uplaćenoj za Vitezit.

Gorka pat pozicija

Ukrajinska protuofanziva je u zastoju. Umjesto da stalno isporučuje novo oružje Zapad bi trebao surađivati na pripremi mirovnih pregovora

Kaja Sajovic: Beskonačni rat

Službena statistika 16 mjeseci nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini glasi: najmanje 62 tisuće mrtvih, šteta od 411 milijardi dolara, vojna pomoć SAD-a i EU-a od 76 milijardi dolara i pet rundi mirovnih pregovora – niti jedna u prošloj godini

Ukrajinski lakmus papir

Biden i Putin – foto: VCG Mirotvoran svijet nije veslo sisao, a nije nepoznata ni američka praksa sile i nepravde nametanjem tzv. unipolarnoga svjetskog poretka, kojim će dominirati Uncle Sam, pa rješenje te kvadrature kruga tek čeka svoj epilog. Stari…