Polovini SAD-a prijete izuzetno visoke i opasne temperature

Foto: New York Times

Svaki drugi Amerikanac suočit će se sa izuzetno visokim i opasnim temperaturama i velikom vlažnošću dok neumoljivi toplotni val prolazi Srednjim zapadom i Istočnom obalom.

Više od 170 miliona Amerikanaca upozoreno je zbog prekomjerne toplote jer se očekuje se da će na mnogim mjestima živa u termometru porasti i preko 38 stepeni Celzijusa do subote popodne, saopštila je Nacionalna meteorološka služba (NWS), prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Neki od najvećih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući Chicago, New York i Philadelphiju otvorili su centre za hlađenje u javnim bibliotekama i centrima za one koji nisu u mogućnosti da izbjegnu visoke temperature.

Ekstremna vrućina može biti opasna po zdravlje, pa čak i smrtonosna, objavio je grad Boston na svom sajtu nakon što je proglasio hitno stanje zbog vrućine, dodajući da će njegovi timovi koji djeluju na terenu na ulicama osigurati vodu na svojim rutama.

Upozorenje zvaničnika

Američki gradski zvaničnici i prognostičari pozivaju ljude da se drže podalje od vrućina jer to može izazvati bolesti povezane sa toplotom, posebno kod onih koji rade ili učestvuju u aktivnostima na otvorenom, osoba od 65 i više godina, djece i osoba sa hroničnim bolestima.

“Pijte dosta tečnosti, ostanite u klimatiziranoj prostoriji, sklonite se od sunca i provjerite rodbinu i komšije”, poručili su iz NWS.

U Philadelphiji, gdje bi indeks toplote mogao da dostigne 42 stepena Celzijusa, zvaničnici su produžili rad javnih bazena i fontana u petak i subotu.

U New Yorku, gdje bi indeks toplote trebalo da dostigne 39 stepeni Celzijusa, zvaničnici su na društvenim mrežama postavili video u kome su pozvali vlasnike da održavaju svoje ljubimce dobro hidriranim.

AJB

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI