SAD odbijaju poziv vlade Australije da se okonča krivični progon Juliana Assangea

Foto: Arhiv

Američki državni sekretar, Antony Blinken, odbio je pozive australijske vlade da prekine krivični progon Juliana Assangea, insistirajući na tome da je osnivač WikiLeaksa navodno “rizikovao vrlo ozbiljnu štetu nacionalnoj sigurnosti” Sjedinjenih Država.

Nakon razgovora na visokom nivou u Brisbaneu koji su mahom bili fokusirani na vojnu saradnju, Blinken je potvrdio da je australijska vlada u više navrata pokrenula taj slučaj sa SAD-om i rekao da razumije “zabrinutosti i stavove Australijanaca”.

Međutim, oštro je dodao da je “vrlo važno da naši prijatelji ovdje” u Australiji razumiju zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država oko Assangeove “navodne uloge u jednom od najvećih kompromitiranja povjerljivih podataka u istoriji naše zemlje”.

Assange ostaje u zatvoru Belmarsh u Londonu dok se bori protiv pokušaja SAD-a da ga izruči kako bi se suočio s optužbama u vezi s objavljivanjem stotina hiljada procurjelih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku, kao i diplomatskih depeša.

Australijska ministarka inostranih poslova Penny Wong potvrdila je da je iznijela slučaj američkoj vladi.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Wong je rekla: “Jasno smo iznijeli svoje stajalište da se slučaj gospodina Assangea odužio i našu želju da dođe do zaključka”.

Ključne najave nakon sastanka u subotu, 29. jula, bile su da će SAD pojačati “tempo” posjeta podmornica na nuklearni pogon Australiji. SAD su se takođe obvezale da će pomoći Australiji da započne domaću proizvodnju projektila u roku od dvije godine.

Međutim, Wong je dodala da postoje ograničenja u tome šta se može postići u razgovorima između vlada “sve dok se procesi gospodina Assangea ne završe”.

Blinken je, govoreći nakon Wong, rekao novinarima da SAD generalno ne komentira postupke izručenja.

“Razumijem i svakako potvrđujem ono što je Penny rekla o činjenici da je ovo pitanje pokrenuto, kao što je bilo u prošlosti, i razumijem osjetljivost, razumijem zabrinutost i stajališta Australijanaca”, rekao je.

“Mislim da je vrlo važno da naši prijatelji razumiju našu zabrinutost u vezi s ovim pitanjem.”

Blinken je rekao da je američko Ministarstvo pravosuđa naznačilo da je Assange “optužen za vrlo ozbiljno kriminalno ponašanje”.

“Radnje koje je on navodno počinio rizikovale su vrlo ozbiljnu štetu našoj nacionalnoj sigurnosti, u korist naših protivnika, i dovele imenovane ljudske izvore u ozbiljnu opasnost”, rekao je Blinken.

“Dakle, kažem to samo zato što kao što mi razumijemo osjetljivost ovdje, važno je da naši prijatelji razumiju osjetljivost u Sjedinjenim Državama.”

Assangeov brat Gabriel Shipton rekao je da je sada na premijeru Anthonyju Albaneseu da “stavove Australijanaca iznese pred samog predsjednika” tokom predstojeće posjete Sjedinjenim Državama.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange, koji se bori protiv izručenja iz Britanije u Sjedinjene Države gdje ga traže zbog krivičnih prijava, 2022. godine je podnio žalbu Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu.

Američke vlasti traže Assangea (52) po 18 tačaka optužnice, uključujući optužbu za špijunažu, u vezi s WikiLeaksovim objavljivanjem velike količine povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša za koje je Washington rekao da su doveli u opasnost živote Amerikanaca.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI