SIPA izuzima dokumentaciju sa privatnih univerziteta u Mostaru

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) izuzima dokumentaciju sa više privatnih univerziteta u Mostaru zbog navodnih nezakonitosti sa izdavanjima diploma.

Foto: FENA/SIPA arhiva

Kako je 15. januara sapćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, riječ je o nastavku akcije kodnog naziva “Klaster”, usmjerenoj ka otkrivanju i procesuiranju navodnog nezakonitog izdavanja diploma na više privatnih fakulteta u BiH.

U ovoj akciji je od sredine februara prošle godine uhapšeno 11 osoba osumnjičenih za trgovinu univerzitetskim diplomama, među kojima su rektori, dekani i profesori na nekoliko privatnih univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Državno tužilaštvo ih sumnjiči da su prodajom diploma stekli korist u iznosu od oko 600.000 maraka (oko 300.000 eura). Imena osumnjičenih još uvijek nisu zvanično objavljena.

Kako je ranije sapćeno iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) akcija je do sada provedena na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.

Sa devet univerziteta je oduzeto 75 studentskih dosjea, matične knjige, evidencije i druga dokumentacija.

Rad univerziteta nije pod nadzorom države, s obzirom na to da je oblast obrazovanja u nadležnosti entiteta Republika Srpska, deset kantona u Federaciji BiH, te Brčko distrikta, kao zasebne administrativne jedinice.

U Bosni i Hercegovini postoji 39 univerziteta koji imaju dozvolu za izvođenje nastave.

Osam su javni, dok su ostali univerziteti u privatnom vlasništvu.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
RSE

RSE

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Vlada Hercegovačko-neretvanske Županije na čelu s Nevenkom Hercegom i nadležnim ministarstvom gospodarstva kojeg je tada vodio Željko Laketić izdali su Hasi Pekušiću koncesiju za eksploataciju...
Bruce je možda već rastaljen i prodan, a nama ostaju tek otisci da nas podsjećaju zauvijek na tragove koje Mostar ostavlja u svima. Ponekad sjetne,...
Pojednostavljeno govoreći, nestanak skulpture samo je simbolični kraj ideje da je moguće kako će super-heroj iz djetinjstva doći i rješiti stvari. Da je tako lako,...
„Nama ubice hodaju gradom. Čovjeka koji mi je ubio majku i oca ja svaki dan vidim na ulici. Rad policije i tužilaštva je sramotan i...