Sukob na književnoj bljuvici: Manuella zapravo nije Asimu pokazala bradavicu

Manuella je nešto zločesto rekla o Srećku, koji ju je prošlog tjedna nominirao zato što je samo Asimu pokazala bradavicu, premda Krešo i Serenada tvrde da uopće nije, i sad cijela BB-kuća raspravlja o tome, a publika se među sobom gloži, kao da je riječ o nečemu uistinu bitnom

Što ću, kud svi Turci – tud i mali Mujo: prema Viskoviću i Jergoviću… Posrijedi je, naime, simptomatični literarity show, veći od stvarnosti i važniji od učmale svagdašnjice. “Big Brother” njim samim! Manuella je nešto zločesto rekla o Srećku, koji ju je prošlog tjedna nominirao zato što je samo Asimu pokazala bradavicu, premda Krešo i Serenada tvrde da uopće nije, i sad cijela BB-kuća raspravlja o tome, a publika se među sobom gloži, kao da je riječ o nečemu uistinu bitnom.

Velimir Visković odabrao je apsolutno krivi poligon za razračunavanje s Miljenkom Jergovićem: odabrao je “Vijenac”, irelevantno, smrtno ozbiljno glasilo s domobranski drčnom figom u džepu, nešto kao civilni “Glas koncila”. Zato mu sad, Viskoviću, svaki slučajnik može prilijepiti etiketu nacionalista, odnosno šovinista. I stoput onda Visković može satiričarima objašnjavati i crtati što je ironija, badava će mu biti. I satiričari, naime, znaju biti smrtno ozbiljna čeljad, ne bi čovjek vjerovao dok ih ne upozna. Miljenko Jergović odabrao je apsolutno krivi način polemiziranja: odabrao je obranu šutnjom.

Takva obrana znači “može bit, a može bit i da nije”, pa samo napuhuje sumnju u krivicu. Umjesto da Miljenko odgovori sam, odgovorili su neki drugi ljudi, ne mareći za to što bi se poneke od njih već u sljedećoj rundi moglo ozbiljno prozivati glede javno-privatnog partnerstva u sukobu interesa. Ne samo neke, možda čak i sve – jer opipljivi dokazi u ovoj fazi literarity showa više i nisu bitni.

Publika je odabrala sasvim krivi program za praćenje: odabrala je polemiku koja to uopće nije, o temi koja uopće ne postoji. Premda Manuella nije Asimu pokazala bradavicu nego samo pupak i piercing na njemu, (što Krešo i Serenada iz nepoznatog razloga prešućuju, valjda sluteći da će Domagoj zbog svega revoltirano napustiti Kuću…) nahrupili su odjednom i lijevi i desni, i gornji i donji, svi imaju svoj stav o tome i koriste priliku da se, manje ili više, napiju krvi Jergoviću ili Viskoviću. Uglavnom potpuno nevezano uz neposredni povod, ili ga, taj povod, predstavljajući važnijim od ičega u državi i naciji, a i šire. “Sve što ste im oduvijek željeli kazati, a niste se usudili reći!”, tako bi se mogao nazvati ovaj banalni, bezvrijedni i bespotrebni piši-sa-zvijezdama show.

Estetika Big Brothera savršeno se sljubila s poetikom portalskih i forumaških komentatora, ma, prožele su se kao kadulja i vanilija u preljevu na štruklama s rikulom i tamnom čokoladom… (ocjena +3-4) Komentatori su pak, oni “iz struke”, krivo odabrali stil: odabrali su (kao i ja sad, uostalom) isti taj figodžepački stil u kojem se ispod žita i samo ispod žita, izokola i samo izokola, između redaka i samo između redaka, spominju neke manje znane epizode u kojima su se, reklo bi se, zavrtili ozbiljni novci.

E, kad dođemo do toga, kad napokon svi doista kažemo sve što se dotad nismo usudili reći, tad će se otkriti sav smisao ovog sukoba na hrvatskoj književnoj bljuvici. I ovog i gotovo svakog u zadnje vrijeme. To se, dakako, neće dogoditi nikad.

P.S. Kolegi i dragom znancu Jergoviću: daj, oglasi se više i ti! Nije valjda da guštaš u svemu ovome, pa svi znamo da nisi mazohist!

P.P.S. Kolegi i dragom prijatelju Dežuloviću, koji već mjesecima nije došao na naše utorkašenje: hitno javi Eliu da si se iščlanio iz HDP-a!

P.P.P.S. Manuelli: Znaš da samo ja znam za onaj madež, kad sve ovo prođe opet ćeš mi ga pokazati, jelda da hoćeš?

nacional.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Zagrebački proračun za sljedeću godinu vrijedan je 2,532 milijarde eura, što je više od svih proračuna lokalne/regionalne samouprave u RH zajedno. Gradonačelnik Tomislav Tomašević tu...
A sada, kad je Tuđman nepravomoćno osuđen za etničko čišćenje, politika se pravi kao da se ništa nije dogodilo. Tuđman i dalje ima svoj trg...