U Tel Avivu sukob policije i tražitelja azila iz Eritreje

Foto: Atef Safadi/EPA

Desetine osoba je povrijeđeno tokom sukoba tražitelja azila iz Eritreje i izraelske policije u Tel Avivu, u subotu 2. septembra.

Policija je koristila šok bombe, suzavce i metke sa spužvastim vrhom.

Nemiri su počeli nakon što su aktivisti koji se protive vladi Eritreje rekli da su od vlasti Izraela tražili da otkažu događaj ambasade koji je trebao biti održan u subotu. Demonstranti su se također sukobili sa pristalicama režima Eritreje. Snimci na društvenim mrežama pokazuju pristalice vlade Eritreje kako palicama tuku antivladine demonstrante.

Izraelske zdravstvene službe rekle su da je više od 114 osoba zbrinuto zbog povreda, uključujući oko 30 policajaca.

Nasilje je izbilo oko događaja koji je organizovala ambasada Eritreje povodom Dana revolucije 1. septembra, kojim se obilježava početak Eritrejskog rata za nezavisnost protiv Etiopije 1961. godine.

Isaias Afwerki vlada Eritrejom od nezavisnosti zemlje 1993. godine. Organizacije za ljudska prava osudile su njegovu vladu kao represivnu, a zemlja je pod sankcijama SAD i EU zbog navodnih zlostavljanja.

“Zašto smo pobjegli iz naše zemlje?”, rekao je za Reuters Hagos Gavriot jedan od demonstranta u Tel Avivu. “Zašto im je izraelska policija dala dozvolu da slave… ovog diktatora? Mi smo protiv toga.”

Podjele unutar Eritreje oko vladavine predsjednika Isaiasa Afwerkija prelile su se i na dijasporu, a ovo je posljednje u nizu izbijanja nasilja zadnjih sedmica.

Prema izvještajima izraelskih medija, demonstranti su marširali prema mjestu gdje se događaj trebao održati. U početku su ih zadržavale policijske barikade, ali su kasnije uspjeli da ih probiju.

U Izraelu trenutno živi 25.500 tražitelja azila iz Eritreje, navodi Assaf, organizacija koja pomaže izbjeglicama.

Eritrejci koji su pobjegli u Izrael preko granice s Egiptom kažu da će se suočiti s progonom ako budu vraćeni u domovinu. Eritreja zahtijeva izlazne dozvole za svoje građane i ima obavezni vojni rok.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
I to je faza u koju smo ušli prošlog petka: ono što je nazvano „operacija ego“, pa se pretvorilo u „Bibijev rat za mir“, sada...
Podeliti gubitak znači priznati ljudskost neprijatelju i videti da smo kao pojedinci svi žrtve ovog nasilja koje se stalno ponavlja. Ali smo i njegovi počinitelji...
Što se mene tiče, Palestinci su označeni kao oni koje se ne može oplakivati. To znači da oni nisu grupa ljudi čiji se životi smatraju...
Stoga je vreme da priznamo da pobede neće biti i da nema veze koliko stravičnih udaraca zadamo Gazi i njenim jadnim stanovnicima. Bolna istina je...