Vlada da odmah zvanično deklariše Crnu Goru kao kosponzora UN Rezolucije o 11. julu kao danu sjećanja na genocid u Srebrnici

Pismo grupe međunarodnih eksperata, građanskih aktivista, medijskih poslanika premijeru Milojku Spajiću i ministrima.

Grupa međunarodnih i regionalnih eksperata, akademika, umjetnika, književnika, mirovnih i antiratnih aktivista, boraca za ljudska prava i medijskih poslenika uputila je otvoreno pismo crnogorskom premijeru Milojku Spajiću i svim resornim ministrima u Vladi Crne Gore.

U pismu se traži da Vlada Crne Gore odmah zvanično deklariše Crnu Goru kao kosponzora UN Rezolucije o 11. julu kao danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrnici 1995. godine.

Tekst pisma sa spiskom potpisnika dajemo u prilogu:

Predsjedniku Vlade Crne Gore, Milojku Spajiću

Resornim ministrima u Vladi Crne Gore

Javni poziv na kosponzorisanje Rezolucije UN o Srebrenici

Uvaženi predsjedniče Vlade, uvaženi ministri:

Pred predstojeće glasanje 2. maja u Ujedinjenim nacijama (UN) o rezoluciji kojom bi se 11. juli proglasio “međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine”, pozivamo Vladu Crne Gore da se zvanično deklariše kao kosponzor ovog dokumenta.

Podsjećamo da je Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, kao tijelo UN, 2004. jednoglasno donio odluku da je masakr nad muškim stanovništvom srebreničke enklave u julu 1995. predstavljao čin genocida, i da je ova odluka 2007. potvrđena od Međunarodnog suda pravde, još jedne institucije pod pokroviteljstvom UN.

Smatramo da bi Crna Gora trebalo da bude među pokroviteljima pomenute rezolucije, s obzirom na njenu specifičnu poziciju u regionu i na dosad usvojene dokumente vezane za ratove 1990-ih. Na to nas moralno obavezuju Rezolucija Skupštine Crne Gore iz 2009 godine o prihvatanju Rezolucije Evropskog Parlamenta kojom smo se kao prvi u regionu odredili prema genocidu u Srebrenici, i Rezolucija o negiranju genocida u Srebrenici usvojena u Skupštini Crne Gore juna 2021. Kosponzorstvo predstavlja i državničku obavezu koja proizilazi iz ovih rezolucija, i pokroviteljstvo na koje pozivamo bi bilo u potpunom skladu sa dosadašnjim državnim odlukama Crne Gore, kao i sa spoljnopolitičkim prioritetima koje vaša Vlada javno zagovara.

Istovremeno, takvo pozicioniranje bi poslalo jasnu poruku o vrijednostima za koje se zalaže savremena Crna Gora, o njenim stremljenjima na domaćem, regionalnom i međunarodnom planu.

Takođe, taj čin bi poslao jasnu poruku o odnosu Crne Gore prema međunarodnim institucijama, koje su na osnovu ovlašćenja UN i kao organi svjetske organizacije donosile odluke protiv počinioca ratnih zločina na teritoriji SFRJ, uključujući i genocid u Srebrenici. Ovo bi bilo i mjerilo odnosa Crne Gore prema dešavanjima tokom 90-tih, i odraz njene uloge u tim događajima.

Vlada koja s ponosom ističe pomirenje kao jedan od svojih prioriteta, kojoj je stalo do istine, pravde i oslobađanja novih generacija od teških okova prošlosti, treba i mora da pokaže dosljednost i inicijativu u ovom procesu. Deklarisanje Crne Gore kao jednog od kosponzora najavljene rezolucije UN bi predstavljalo potvrdu ove dosljednosti i čin kojim bi Crna Gora potvrdila svoje deklarisane prioritete i pokazala da njena zvanična platforma ima stabilan moralni oslonac.

Iz navedenih razloga, upućujemo javni poziv Vladi Crne Gore da što prije formalno istakne svoje kosponzorstvo ovog međunarodnog dokumenta od istorijske važnosti.

Dr. Srđa Pavlović, Wirth Institute for Austrian and Central European Studies, University of Alberta, Edmonton, Canada

Dr. Vojislav Pejović, Evanston, Illinois, USA

Vesko Garčević, The Frederic S. Pardee School of Global Studies, Boston University, USA

Aida Ćorović, antiratna aktivistkinja, Beograd, Srbija

Kaćuša Krsmanović, novinarka, Podgorica, Crna Gora

Dr. Siniša Malešević, University College Dublin, Ireland

Milorad Popović, književnik, Podgorica, Crna Gora

Dr. Florian Bieber, Karl-Franzens-Universitat Graz, Austria

Dragan Bursać, novinar, Banjaluka, BiH

Dr. Edin Šarčević, Universitat Leipsig, Leipcig, Germany

Barbara Micheloni, aktivistkinja za ljudska prava, Torino, Italy

Dr. Adnan Prekić, Univerzitet Crne Gore, Podgorica, Crna Gora

Ahmed Burić, pjesnik, prevodilac i književni kritičar, Sarajevo, BiH

Dr. Marko Attila Hoare, Sarajevo School of Science and Technology, Sarajevo, BiH

Vesna Šćepanović, novinarka, Torino, Italy

Bosa Bakrač, New York, USA

MSci. Ivana Ćurčić, University of Wales Trinity Saint David, London, Great Britain

Sonja Biserko, antiratna aktivistkinja, Beograd, Srbija

Dr. John Paul Newman, Maynooth University, Ireland

Senad Pećanin, advokat, Sarajevo, BiH

Dr. Alfredo Sasso, Universita degli Studi de Firenze, Firenze, Italy

Štefica Galić, novinarka, Mostar, BiH

Florence Hartmann, Paris, France

Biljana Jovićević, Novinarka, Podgorica, Crna Gora

Azra Nuhefendić, Novinarka, Trieste, Italy

Dr. Liliana Ellena, Department of History and Civilization, European University Institute, Torino, Italy

Jasmina Tešanovic, Književnica i aktivistkinja, Ibiza, Spain

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
pobjeda.me

pobjeda.me

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Hommage dostojanstvu i bolu majki Srebrenice....
Dok se god ne ogradimo od zločina i zločinaca, mi de facto priznajemo da stojimo iza njihovih nedjela. I tek time zapravo postajemo “kolektivno odgovorni”....
Savetnica predsenika Aleksandra Vučića, Suzana Vasiljević, snimila je 2005. godine potresan film o zločinu u Srebrenici – „Srebrenička sećanja“ – za koji je te godine...
Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei gostujući u emisiji srbijanskog Informera "Info jutro" umanjio je težinu genocida u Srebrenici nazvavši ga "nekim zločinom"...