Oznaka genocid

Vesna Rajnović: Sud u Banja Luci dozvolio da se govori istina – RS je genocidna tvorevina!

To što je Daytonskim mirovnim sporazumom 1995. RS legalizirana u svrhu okončanja ratnih sukoba, ništa ne mijenja na stvari. Cijeli vojni i politički vrh ovog entiteta pravomoćno je osuđen za genocid, od Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić, Radislava Krstića, Drage Nikolića, Zdravka Tolimira, Ljubiše Beare, Milorada Trbića, Radomira Vukovića i Vujadina Popovića pa sve do niže rangiranih provoditelja odluke o genocidu.

Zbog genocida uhapšeno sedam osoba u Zvorniku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Zvornika, uhapsili sedam lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Genocid “ u vezi sa krivičnim djelima „Individualna i komandna odgovornost“ i „Pomaganje“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Nikola Vučić: Kako oprostiti neoprostivo?

Ova tzv. 'bolja budućnost' pravila bi se preko moralnog tretiranja onih koji su izgubili, a ne onih koji su pogubili, poubijali druge, nazdravljajući svojim zvjerstvima, i trideset godina kasnije otvoreno ih poričući unatoč svim dokazima i presudama relevantnih međunarodnih institucija. Pozvati nekoga na oprost, s jedne strane, i naložiti opraštanje kao obavezu od koje zavisi sudbina svijeta, s druge strane, nije isto i ne može se na jednak način razumijevati prilikom promišljanja o ljudskim kapacitetima, mogućnostima i htijenjima, u krajnjoj liniji.

Adis Nadarević: Srebrenica je svetinja, politički sukobi oko nje su sramota

Nema mjesta diskusijama da li je neko od predstavnika bivše ili sadašnje vlasti trebao biti prisutan na godišnjici u Potočarima, da li su se majke Srebrenice ili direktor Centra trebali pozdraviti ili slikati sa ovim ili onim, da li su predstavnici ove ili one vlasti lopovi ili izdajnici i da li se neki „stranac“ u Srebrenici „pere“ zbog nekog svog poteza.

Jakovove srebreničke stube

Srđa Pavlović – foto: Privatna arhiva Frešak nakon beogradske ekskurzije, predsjednik Jakov Milatović je bio primoran da kaže nešto o genocidu u Srebrenici. Poučen ranijim iskustvom leposavića, vučurovića, radunovića, labudovića, bulatovića i ostalih amfilohijevića, predsjednik Milatović je ipak uspio da…

KRIK

Foto: Memorijalni centar Srebrenica Kao i Brandta 1970. godine, tako su i Suljagića 2023. godine brojni napali i napadaju, izvrijeđali i izrekli riječi koje pristojan čovjek ne može ni pomisliti. Znao je, zasigurno, Emir Suljagić da će biti tako, a…