Oznaka srebrenica

Srebrenička Titova ulica mogla bi postati ulica Republike Srpske

Kada je ratni zločinac Ratko Mladić ušetao s vojskom Republike Srpske 11. jula 1995. godine u Srebrenicu, prolazeći kroz centar grada rekao je nekom od vojnika: "Skini ovu tablu, ulica Selmanagić Reuf - Crni. Skinite to!" Tabla je skinuta. A u narednim danima vojnici kojima je komandirao Ratko Mladić, zajedno s njim, počinili su genocid i ubili više od 8.000 uglavnom muškaraca, Bošnjaka, iz ovog i okolnih gradova, koji su u Srebrenici potražili sigurnost, jer je bila označena kao zaštićena enklava Ujedinjenih naroda.

Nikola Vučić: Kako oprostiti neoprostivo?

Ova tzv. 'bolja budućnost' pravila bi se preko moralnog tretiranja onih koji su izgubili, a ne onih koji su pogubili, poubijali druge, nazdravljajući svojim zvjerstvima, i trideset godina kasnije otvoreno ih poričući unatoč svim dokazima i presudama relevantnih međunarodnih institucija. Pozvati nekoga na oprost, s jedne strane, i naložiti opraštanje kao obavezu od koje zavisi sudbina svijeta, s druge strane, nije isto i ne može se na jednak način razumijevati prilikom promišljanja o ljudskim kapacitetima, mogućnostima i htijenjima, u krajnjoj liniji.

Jakovove srebreničke stube

Srđa Pavlović – foto: Privatna arhiva Frešak nakon beogradske ekskurzije, predsjednik Jakov Milatović je bio primoran da kaže nešto o genocidu u Srebrenici. Poučen ranijim iskustvom leposavića, vučurovića, radunovića, labudovića, bulatovića i ostalih amfilohijevića, predsjednik Milatović je ipak uspio da…