Bez EU-a Hrvati više ni u zahod

CRO premijer i šef „europejskoga“ tzv. light HDZ, Andrej Plenković – „hrvatski europučanin“, sic transit – na proljetnim će i ljetnim parlamentarnim i europarlamentanim izborima imati lijepu priliku objasniti biračima što je, kako, kada i zašto po naputku „drage Ursule“ i „dragog Charlesa“ (iz službene prepiske) radio na tzv. pravoj strani povijesti, pa doveo gro tzv. običnih/malih sugrađana u položaj da jedva sastavljaju kraj s krajem ili grcaju u tzv. dužničkom ropstvu banaka, teleoperatera, trgovačkih lanaca...

Foto:

„Projekt je ostvaren/ostvarit će se zahvaljujući sredstvima/sufinanciranju EU-a“, to je u zadnje vrijeme službeno obavezna „natuknica“ svih HDZ-ovih dužnosnika na svim otvaranjima/zatvaranjima bilo kakvih i bilo gdje po RH investicijskih radilišta, pomno tempiranih fešta za predizborno u EU i RH nabrijavanje političkog rejtinga. I bez obzira na to preskoči li slučajno stranački šef i premijer, Andrej Plenković, neku zbog hodočašća po bruxelleskim uredima, kuloarima i kolektivnim naslikavanjima. Više nema lavabo, pardon, labavo: europarlamentarni su izbori planirani za 69. lipnja, pa je tzv. obitelji vladajuće u Uniji Europske pučke stranke (EPP) najveće političke grupacije u kojoj je i Plenkovićev „europejski“ tzv. light HDZ, stranka zaslužnika za izbor Ursule Röschen/Ružice von der Lyen 2019. godine na poziciju predsjednice Europske komisije (vlade EU-a) predizborna mobilizacija biračkog tijela biti ili ne biti. I zapasuje sav prostor 27 država članica, gdje će promidžbeni stožeri i kuhinje (pred)izbornog inženjeringa raditi od Nove godine sva 24 sata.

Više nema labavo: ni u zahod bez izdašnog lakiranja europučanskih zasluga za „uspješno kormilarenje EU-om od 2019. do 2024. godine, osobito u turbulentnim okolnostima migrantske krize te kobnih polit-ekonomskih i sigurnosnih posljedica ničim izazvane ruske vojne invazije na Ukrajinu“. Sic transit, je li, „ničim izazvane“?! SAD/EU/NATO-ova je nakana međunarodno nedopuštenog dovlačenja oružja sudnjeg dana (širenje NATO-a) na ruske granice prijateljski čin prema nacionalnom integritetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ruske Federacije (tzv. najunosnije nekretnine na svijetu)?! I najveća bi zemlja na Kugli imala kukavički pregristi jezik nakon što se proamerički Zapad arogantno oglušio o rusko upozorenje da neće ostati skrštenih ruku prijeđu li SAD/EU/NATO i ukrajinski režim Volodimira Zelenskog tzv. crvenu crtu nakon koje više neće biti natrag i nismo znali? A neodgovorno su prešli i Europa se našla u najvećoj energetskoj, prehrambenoj, inflatorno-recesijskoj i sigurnosnoj krizi nakon Drugoga svjetskog rata.

Ljudi u dužničkom ropstvu

Životni standard relativno dobrostojećih Europljana slobodnim je padom zaglibio u živom blatu. Kriminalno pogrešna politika Ursule von der Lyen (Europska komisija), Charlesa Yves Jean Ghislaine Michela (Europsko vijeće) i družbe u činovničkomu europučanskom vrhu u Bruxellesu dolazi početkom lipnja na izbornu naplatu. Ne samo glede&unatoč kormilarenja EU-om, već i u svakoj njezinoj članici koja je slijepo provodila te diktate. Za posljedice ukrajinske humanitarne katastrofe u SAD-u će, je li, položiti izborni račun Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr. koncem godine, gdje će ga biračka javnost jamačno pitati što je i u čije ime radio u izraelskom genocidu nad Palestincima u Pojasu Gaze i na okupiranima Zapadnoj obali rijeke Jordana i istočnom Jeruzalemu Palestini.

Kolateralno, CRO premijer i šef „europejskoga“ tzv. light HDZ, Andrej Plenković hrvatski europučanin“, sic transit također će na proljetnim i ljetnim parlamentarnim i europarlamentanim izborima imati lijepu priliku objasniti biračima što je, kako, kada i zašto po naputku „drage Ursule“ i „dragog Charlesa“ (iz službene prepiske) na tzv. pravoj strani povijesti doveo sgro tzv. običnih/malih sugrađana u položaj da jedva sastavljaju kraj s krajem ili grcaju u tzv. dužničkom ropstvu banaka, teleoperatera, trgovačkih lanaca… Izdano je više od 10 milijuna ovrha na 3,5 milijuna žitelja, država i dalje ostavlja slobodne pljačkaške ruke agencijama za naplatu dugova (tzv. faktoring društvima), a cca 250.000 građana ima blokirane račune. Za naplatu duga od 100 eura ovrše ti stan vrijedan 100.000 eura. I sve je po zakonu, sic transit: životni je standard grubo gurnut na nizbrdicu pandemijom virusa SARS-CoV-2, čemu vlada RH nije bila kadra učinkovito doskočiti, a spiskala je milijarde na cjepiva koja su se bacala u smeće ili prije isteka roka trajanja besplatno dijelila drugim zemljama. Slobodni je pad neizdrživo ubrzan vladinim neodgovornim, je li, pristajanjem na EPP-diktate iz EU-a o tzv. pravoj strani povijesti.

To je ionako vrlo siromašne hrvatske žitelje sasvim zavilo u crno: plaće, mirovine i socijalno vatrogastvo izgubili su korak s podivljalim cijenama osnovnih uvjeta života. Konverzija, pak, kune u „našu valutu euro“ od 1. siječnja 2023. preko noći nametnula je ljudima luksemburške cijene na malo deblje bugarske novčanike. Sve ozbiljnije ankete među hrvatskim žiteljima upućuju na zaključak da im „euro nije donio ništa dobro, nego nevjerojatna poskupljenja svih proizvoda i usluga“, odnosno da gro „želi povratak kune u novčani promet“. Dobro, to valjda nema veze s tom činjenicom da građani više od četiri milijarde kuna još nisu bili zamijenili za eure, iako je prošao redovni rok za tu konverziju.

HDZ-ova vlada nije svojim vatrogasnim intervencijama držala taj kobni raskorak pod kontrolom, npr. kao Njemačka i još neke zemlje u Uniji, pa cijene unatoč padu inflacije i dalje nezadrživo/neopravdano rastu. Po nalogu EPP-ova ešalona „stručnjaka“ u vrhu EU-a, od 1. travnja 2024. godine više ne smije biti državnih („komunističkih“, sic transit) subvencija za plin, električnu struju, benzin i skromnu košaricu s osam najnužnijih živežnih namirnica s akcijske rasprodaje. HDZ-Plenkovićeva vlada, ne treba sumnjati, vezat će konja, gdje su gazde kazali. Kapitalističko je tržište obaveza, pa tko živ, tko mrtav?! Omča je već oko vrata, jer ta obaveza znači dva-tri puta skuplju struju, plin, benzin, daljnja poskupljenja hrane, ali ne i dvaput-triput veće plaće, mirovine, socijalu, i tome slično. I to će HDZ-u i premijeru Plenkoviću doći na izbornu naplatu. Baš kao i vruće slavonsko pitanje: zašto je s poljoprivrednom, je li, ministricom Marijom Vučković ponizno odšutio zabranu Von der Leyen Slavoncima klanja zdravih svinja i time im uskratio stoljetne tradicije na početku zime?

Tko je ovlastio premijera?

Tko pri zdravoj pameti smije narediti eutanaziju više desetaka tisuća čak i zdravih svinja, a lider navodno samostalne, neovisne i suverene države to bespogovorno provesti, ostavljajući svinjogojske obitelji bez hrane i prihoda? I otkad je ta Von der Leyen hrvatska premijerka, poljodjelska ministrica i stručnjakinja za afričku svinjsku kugu, gazdarica tradicija i običaja tuđeg naroda u njihovoj zemlji?! Tko je nekim referendumom ili kojim inim demokratskim izjašnjavanjem ovlastio premijera Plenkovića da smije dopustiti Bruxellesu upravljati hrvatskim nacionalnim interesom, za čije je bezuvjetno poštivanje osobno preuzeo odgovornost premijerskom prisegom Ustavu RH? Nikakva „draga Ursula i nikakav „dragi Charles“ iz Plenkovićeve službene prepiske nisu niti smiju biti nadređeni Hrvatskoj i njezinim žiteljima. No Andrej Plenković nije Viktor Orbán ni kod kuće niti u Bruxellesu, pa… I nikakav „novac EU-a“ (formalno: prva omotnica od 10,6 milijardi još neiskorištenih eura u roku koji je prošao, pa druga s cca 24 milijarde za novih sedam godina, sic transit) zbog kojega Hrvati imaju biti zahvalni do neba EPP-ovim kormilarima Unijom u prošlih pet godina nije drugo do li alkemijsko „olovno zlato“ ili plastična mrkva iz politikantske kuhinje (pred)izbornog inženjeringa.

Mediji su se već zapalili u informativnim formatima papagajenjima HDZ-ovih ministara, državnih tajnika, ravnatelja, šefova uprava i nadzornih odbora, saborskih i europarlamentarnih zastupnika, kojekakvih uzdanica stranačkih struktura, i dr. o tomu kako je „ovaj projekt ostvaren/ostvarit će se zahvaljujući sredstvima/sufinanciranju EU-a“. U uputi za primjenu naljepnice „Sufinancira Europska unija“ traži se da se plastičnom pločicom ili samoljepivom plastificiranom naljepnicom označi „u roku od 30 dana od datuma nabave o svom trošku“ opremu, objekte… Informativna pločica ili naljepnica na kojoj je i logo EU-a mora biti istaknuta na vidljivom mjestu „na predmetu sufinanciranja najmanje do kraja sufinancijskog razdoblja“. Da EPP-u i HDZ-u nije svejedno koliko će uspjeti uvjeriti birače u svoju nezamjenjivost na vlasti, potvrđuje i osobita pozornost kampanji prema mladima. Predstavništvo Europske komisije u RH i HDZ-ova Dubravka Šuica honorirana izmišljenim u Komisiji potpredsjedničkim mjestom za demokraciju i demografiju zbog Plenkovićevih pregovaračkih zasluga u EPP-u za izbor Ursule Röschen/Ružice von der Leyen za šeficu EU-ove vlade nedavno su na skupu „Moj EU glas“ u Zagrebu okupile 80 mladih iz 11 županija eda bi im „približili rad Europske komisije i Europskog parlamenta u RH te ih zainteresirali za sudjelovanje u kreiranju europskih politika, uoči predstojećih izbora“.

„Cilj je probuditi svijest kod mladih iz Hrvatske i diljem Europe“, kazala je Šuica, „da shvate važnost europskih izbora.“ Andrea Čović-Vidović, pak, iz Predstavništva Europske komisije u RH prisnažila je: „Važno je da shvate da se svaka od odluka na europskoj razini reflektira i na našu svakodnevicu“. Drugim riječima, važno je znati tko i gdje donosi odluke, pa budući da je tzv. europučanska obitelj na braniku svekolika napretka Starog kontinenta i da je njezin hrvatski krak HDZ, je li, mladi, ne trebaju dvojiti u koju kutiju valja u proljeće ubaciti „moj EU glas“. Pa bjelodano je, zar ne, gdje su i zašto posijane silne naljepnice „Sufinancirala Europska unija“? Poplavi EPP-ove/HDZ-ove lakirovke tzv. stanja zdravlja Unije pod njihovom kontrolom koju bi tako rado produljili na novi mandat hladan tuš opetovano pušta CRO predsjednik, Zoran Milanović:

„Bude li Unija još nekoliko godina u ekonomskoj krizi, postavit će se pitanje zašto plaćamo onima koji imaju manje od nas, kamo ide taj novac“. Milanović je nekidan u Valpovu, izvijestila je Hina, ocijenio da je EU „zastarjela i ušla u kontinuitet prosječnosti“, pa je moguće da će se RH kao korisnik novca iz EU-a naći u velikom problemu dođe li do veće krize u Uniji. „Ako se ona ne dogodi odmah, dogodit će se kasnije jer EU, za razliku od SAD-a (koji joj uvjetuju tzv. sankcije Rusiji i ekonomski je potkopavaju, op. a.), nema vlastitu energiju, nego je uvozi što EU čini ovisnom. Unija nema najjače i najdominantnije tehnologije na kojima Amerikanci i neki iz Azije zarađuju ogroman novac. Ono što proizvodimo kao kontinuitet, proizvode i drugi, pa uskoro nećemo biti konkurentni. Hrvati nisu ušli u povijest i život ulaskom u EU 2013. godine“.

Predizborna je kuhinja EPP HDZ-a, stoga, pred velikim izazovom. Kuhari ne smiju bez EU-a na usnama ni u zahod. Kakav pofriškani jelovnik, je li, ponuditi sve izbirljivijim biračima? Mnoga, pak, jela iz ponude od prije pet godina više nemaju prođu, jer ili nisu bila skuhana ili su nedokuhana ili su bljutavo začinjena, pa… Nisu samo europučanski kuhari zatajili nego i socijaldemokratski i srodni im tzv. lijevi. Vidi SPD-ovu koalicijsku vladu kancelara Olafa Scholza u Njemačkoj s nesposobnom do bola „zelenom“ ministrcom vanjskih poslova Annalenom Baerbock na koju na skupnom ministarkom naslikavanju pred TV-okom poljupcima nasrće napaljeni, još nesposobniji joj hrvatski kolega Gordan Grlić-Radman. Žena se izmiče, neugodno joj je, nije diplomatski, a ovaj navalio kao da žensko vidi zadnji put u životu! Pa kud puklo da puklo?

Sudeći po sve češćoj, masovnijoj i skupljoj polit-medijskoj propagandi tipa „(su)financira EU“, HDZ-ovi političari, državna poduzeća i institucije pod stranačkom, ZNA SE, kontrolom sugeriraju kako Hrvatska bez EU-a i njegovih fondova ne bi dobila nogostupe po nekim selima, rasvjetu, neke poljoprivredne objekte i opremu, ekološku rasvjetu i javna prometala, pa neku lučku infrastrukturu (je li, mahom gdje sidre bogati nautičari iz EU-a, što vrijedi i za ulaganja u ceste i turističku infrastrukturu), neke vrtiće etc. Sugerira se da zajednički europski novac na koji imaju po različitim osnovama pravo i druge zemlje članice Unije, Hrvatska nije povlaštena, dapače čini temelj razvoja zemlje i životnog standarda njezinih žitelja. I da su za to zaslužni premijer Plenković osobno i HDZ kao član EPP-a, pa to valja uzeti u obzir te presudne nedjelje kada se „moj EU glas“ nađe pred glasačkom kutijom. Sugerira se da je EU bankomat na kojemu, je li, Hrvat treba samo ukucati pin i lova potokom curi. Kruh bez motike?!

Reklama za redovan posao

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića (HDZ) ne mareći ni što je crnoga pod noktom za teško zarađeni novac poreznih obveznika, sic transit masno je platilo i tri dana uoči katoličkog Božića dalo objaviti pozamašan medijski oglas o tomu kako je „osiguralo EU sredstva za realizaciju niza projekata“. Pa već u prvoj rečenici ističe da je „kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 20142020. (OPKK) ugovaranjem 85 strateških projekata i ulaganjem 1,97 milijardi eura osiguralo preduvjete za sigurniji i učinkovitiji promet, razvoj lučke infrastrukture, ekološki gradski prijevoz te dostupnu i cjenovno pristupačnu mobilnost svih građana Hrvatske“, i onda se iscrpno, gotovo taksativno navode pojedinosti tih programa. Čemu to služi drugom, ako ne predizbornoj samohvali nečim što je po opisu posla dobro plaćena zadaća tog ministarstva. Bilo bi za svaku osudu, pa i ministarsku smjenu da je Butković podbacio glede&unatoč OPKK-a. Zašto nije oglasio i to u čemu je Ministarstvo zatajilo, a nije smjelo? Nije da toga nije bilo.

Butkovićevo je ministarstvo tek jedna od HDZ-ovih državnih institucija što raspolažu pustim milijardama eura, a posve nepotrebno arče javni novac na, pazi sad, oglašavanje svoga redovnog posla! Nećemo sada aludirati na nedavnu polit-medijsko-koruptivnu aferu „pola-pola“ i, je li, drastične personalne smjene u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Što bi se reklo, publikum bi se valjao od smijeha da, recimo, ZET objavi oglas u medijima da je Štef iz Šestina prošli tjedan redovno dolazio na posao te uredno odradio svoju smjenu za upravljačem gradskog autobusa. I što Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije imalo obavezu odvoziti svoju smjenu za upravljačem OPKK-a, nego to HDZ-ov ministar treba javnim novcem razglasiti urbi et orbi kao nešto posebno uspješno? Baš u trenutku kada je EPP HDZ-u najviše stalo za (pred)izbornu sudbinu „moga EU glasa“. Sic transit. A zašto ne, pa hrvatski građani do jednoga, je li! imaju jednom zauvijek pojmiti kako bez EU-a i EPP-a za njegovim kormilom „europejske Hrvatske“ ne bi bilo?! Malo morgen? Puno morgen!

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Od autorice knjige “Zbogom postjugoslavenstvu! – Prilog demitologizaciji hrvatske politike i društva” Mirjane Kasapović, znane od ranije po jednostranosti i isključivosti pristupa tzv. hrvatskoj politici,...
Hrvatska je tako, zaslugom vlastitog predsjednika Republike, pred neizvjesnim razdobljem koje može rezultirati dvama politički raspletima, od kojih nijedan nije dobar: nastavkom koruptivnog klizanja k...
Prvi poginuli hrvatski redarstvenik – ubijen u hrvatskoj odori i na službenom zadatku – bio je hrvatski Srbin Goran Alavanja, rođen 15. rujna 1963. godine...
Budući da vođe tzv. mainstream lijevih i desnih stranaka još nisu i valjda nikad neće biti spremni za zajednički nastup na parlamentarnim izborima, jer su...