DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE FAŠISTIČKOG GENOCIDA NAD ROMIMA

Heinrich Himmler, glavni organizator holokausta, naredio je 16. prosinca 1942. godine da se svi „cigani“, koji još žive u Njemačkom Reichu, moraju deportirati u Auschwitz. Ovaj Dekret označio je zadnju fazu plana istrebljenja „cigana“. Za njemačke, austrijske i češke Rome i Sinte, masovne deportacije prema logorskom sustavu Auschwitz-Birkenau počele su u travnju 1943. godine. Više od 20 000 Roma i Sinta bilo je nagurano u 32 drvene barake u „ciganskom obiteljskom logoru“ u Auschwitzu. Do srpnja 1944. godine oko 70 % njih bilo je mrtvo. Oni koji su još uvijek mogli raditi, prebačeni su u druge koncentracijske logore. Preostalih 2 879 zatočenika ubijeno je u plinskim komorama tokom noći 2. kolovoza 1944. godine. Nakon što je sovjetska Crvena armija oslobodila Auschwitz u siječnju 1945. godine, u logoru su preostala još samo četiri živa Roma.

Baraka iznutra; odjeća je raširena preko noći na peći koja se nalazi na sredini slike. Ovo je jedina poznata foto-grafija „ciganskog“ logora u Auschwitz-Birkenau. 

Datum 2. kolovoz obilježava se stoga kao Dan sjećanja na romske žrtve Drugog svjetskog rata.

Povjesničari procjenjuju da je u holokaustu ubijeno oko 500 000 Roma i Sinta. Kao i Židovi, bili su žrtve rasnih progona koje su provodili nacisti i njihovi fašistički saveznici, među kojima i zločinački režim NDH koji je 1941. uspostavljen na području današnje Hrvatske, BiH i dijela Srbije. Međutim, radi kontinuiranih rasnih predrasuda i diskriminacije, ovaj genocid je u velikoj mjeri još uvijek nepoznat i nedovoljno istražen. Romi i Sinti su ubijani u logorima smrti, a u logorima prisilnog rada i koncentracijskim logorima umirali su od gladi i bolesti. Mnogi od njih su deportirani i iskorištavani kao prisilna radna snaga na poljoprivrednim gospodarstvima, gradilištima i u industriji. U mnogim zemljama, uključujući Njemačku, preživjeli Romi i Sinti nisu bili priznati kao žrtve nacističkih progona u desetljećima nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Uštica – Kuća leleka, mjesto gdje su u logoru Jasenovac zatvarani Romi (žene i djeca) tijekom 1942. 

Web stranica romasintigenocide.eu nudi niz korisnih informacija o stradanju Roma i dostupna je na više jezika, među kojima i na hrvatskom. Internetska stranica namijenjena je, između ostalih, nastavnicima i učenicima, a pruža osnovne informacije o genocidu počinjenom nad Romima i Sintima.

Antifašistički vjesnik

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Nema mjesta diskusijama da li je neko od predstavnika bivše ili sadašnje vlasti trebao biti prisutan na godišnjici u Potočarima, da li su se majke...