Oznaka Yanis Varoufakis

Seksizam u ekonomiji

S obzirom da bi traženje od ekonomista da odustanu od modela koji su im doneli ogroman uticaj bilo isto što i tražiti od nekog plemena da se odrekne lažne vere koja ga čini dominantnim, pitanje je zašto bi žene uopšte ulazile u disciplinu čiji im je filozofski seksizam već namenio ulogu nasumično odabrane žrtve za odstrel?

Sukob farmera i EU kartela

Manos pripada porodici iz Tesalije koja se već šest generacija bavi poljoprivredom. Kada sam ga pitao da mi objasni zašto se sprema da traktorom pređe 400 kilometara da bi ga parkirao ispred parlamenta u Atini, kratko je odgovorio: „Ako to ne uradim, moja farma će uskoro nestati, isto kao seoska škola, zadruga, pošta i banka.“

Dva lica evrozone

Delorsove i Schäubleove vizije danas leže u ruševinama, kao u nekoj grčkoj tragediji. Usvojeni pristup rešavanju krize evra učinio je kraj Delorsovoj viziji Evrope po modelu velike socijaldemokratske Francuske, kao i Schäubleovim pokušajima odbrane posleratnog modela na kom je građena fiskalno suverena Nemačka koja se utapa u merkantilističku Evropu.

Šta Evropa zamera Kini

Nezapamćene mere štednje uz istovremeno štampanje novca, kao i propust da se ustanove bankarska unija i unija tržišta kapitala, označili su početak perioda od 13 godina u kom su finansijskim sistemom Evrope kružile rekordne količine novca, dok je nivo investicija u tehnologije budućnosti bio rekordno nizak. Zato je Evropa zaostala za Sjedinjenim Državama i Kinom. Potčinjavane volji Amerike i upućivanje praznih pretnji Kini jednako su tužni i beskorisni.

Ekonomsko zaostajanje Evrope

Plaćena je visoka cena u obliku trajne stagnacije i dalje fragmentacije u Evropi. Evropska monetarna unija ostaje nedovršena. Nedostaju joj politička i fiskalna unija bez kojih sistem nije funkcionalan; što je još gore, 15 godina ekonomske stagnacije je umanjilo izglede da se problem reši. Zbog problematične valute moramo se pripremiti za sekularni pad u Evropi. Ili moramo nešto preduzeti da to sprečimo. To je strukturni problem koji traži političko rešenje.

Yanis Varoufakis: Kako regulisati kapital u oblaku

U doba tehno-feudalizma zakonodavci nisu od velike koristi, jer smo se odrekli punog vlasništva nad sopstvenim umovima. Proleteri se pretvaraju u proletere oblaka dok traje radno vreme, da bi posle toga radili kao njegovi kmetovi. Svi samozaposleni mutiraju u vazale ili kmetove kapitala u oblaku. Dok u stvarnom svetu privatni kapital guta sve što je preostalo od fizičke imovine, kapital u oblaku eksploatiše naša mentalna dobra.

Yanis Varoufakis: Kapitalizam je mrtav: živeo tehno-feudalizam

Sećam se da sam nekada davno slušao već ostarelog Friedricha von Hayeka kako tiradu protiv socijalizma započinje šarmantnom crticom iz sopstvenog života. „Pre nekoliko dana“, počeo je živahno, „ušao sam u prodavnicu. Iz prodavnice sam izašao noseći stvar za koju nisam ni znao da je želim!“ Kao i svi najmudriji apologeti kapitalizma, Hayek je o tržištu razmišljao kao o benevolentnoj stvaralačkoj sili koju ne može zameniti nijedan sistem izgrađen ljudskom rukom. Hayek hoće da kaže da ljudi zapravo ne znaju šta žele dok ne izađu na tržište. Kako onda neki državni službenik, ili bilo ko, može znati šta društvo želi?

Ekonomija zelene tranzicije

Ako nas klimatske promene pre toga ne istrebe, siguran sam da će Evropa na kraju pronaći rešenje. Ne znam kada i kako će to učiniti. Ali znam da ovog trenutka rizikujemo da jednu ili više generacija Evropljana osudimo na sudbinu ekonomskog propadanja.

Veštačka inteligencija na novom zadatku

Foto: John Minchillo/AP Krajem maja smo konačno dobili jednu dobru vest: veštačka inteligencija je omogućila razvoj antibiotika koji može da ubije egzotičnu superbakteriju otpornu na sve postojeće antibiotike. Koristeći veštačku inteligenciju, algoritam je mapirao hiljade hemijskih jedinjenja u ključnim proteinima Acinetobacter baumannii,…

Kina i Amerika – prekid tajnog dila

Yanis Varoufakis – foto: Daniel Ochoa de Olza/AP Pravi silnici ne vladaju silom već faustovskim ponudama koje je nemoguće odbiti. Odličan primer za to je višedecenijski prećutni dogovor između Kine i Amerike koji je omogućio kinesko ekonomsko čudo. I sve…