Problemi s kožom kod mačaka: uzroci, prehrana i rješenja

Foto: Pixabay

Koža je najveći organ vaše mačke i ključna je za njezino zdravlje i dobrobit. Problemi s kožom kod mačaka mogu biti znakovi ozbiljnijih zdravstvenih problema ili rezultat neprimjerene prehrane. U ovom članku pronaći ćete najčešće probleme s kožom kod mačaka, kako prehrana utječe na zdravlje kože vaše mačke te što učiniti ako vaša mačka gubi dlaku. 

1. Najčešći problemi s kožom kod mačaka

Postoji nekoliko uobičajenih problema s kožom koji mogu utjecati na vašu mačku, piše portal Index.hr:

 • Alergijski dermatitis: Alergijski dermatitis može biti uzrokovan različitim alergenima, poput buha, hrane ili alergena iz okoliša. Simptomi uključuju crvenilo, svrbež, lizanje i grickanje kože.
 • Bakterijske infekcije: Bakterijske infekcije obično se javljaju kao sekundarni problem kod mačaka koje već imaju osnovni problem s kožom, poput alergijskog dermatitisa. Simptomi uključuju crvenilo, oticanje, gnoj i loš miris.
 • Gljivične infekcije: Gljivične infekcije, poput dermatofitoze, mogu uzrokovati gubitak dlake, perutanje kože i crvenilo.
 • Paraziti: Paraziti, poput buha, šugaraca i grinja, mogu uzrokovati svrbež, crvenilo i gubitak dlake kod mačaka.
 • Seboreja: Seboreja je poremećaj koji uzrokuje prekomjerno lučenje sebuma, što dovodi do masne ili suhe kože, peruti i svrbeža.

2. Kako prehrana utječe na zdravlje kože vaše mačke

Prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdrave kože i dlake vaše mačke. Neke hranjive tvari koje su posebno važne za zdravlje kože uključuju:

 • Esencijalne masne kiselineOmega-3 i Omega-6 masne kiseline važne su za održavanje zdrave kože i dlake. One pomažu u smanjenju upala, jačanju barijere kože i poticanju rasta dlake.
 • Vitamin A: Vitamin A pomaže u održavanju zdrave kože i dlake tako što potiče rast stanica kože, poboljšava funkciju barijere kože i smanjuje upale.
 • Vitamin E: Vitamin E djeluje kao antioksidans koji štiti stanice kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Također pomaže u održavanju zdrave hidratacije kože.
 • Biotin: Biotin, poznat i kao vitamin H ili vitamin B7, važan je za zdravlje kože i dlake jer pomaže u sintezi keratina, bjelančevine koja čini dlaku i kožu.
 • Cink: Cink igra ključnu ulogu u održavanju zdrave kože i dlake, jer je potreban za sintezu bjelančevina, poput kolagena, koji čine strukturu kože.

Kako biste osigurali da vaša mačka dobiva sve potrebne hranjive tvari za zdravu kožu i dlaku, važno je hraniti je visokokvalitetnom hranom koja je posebno formulirana za njezine potrebe. Ako sumnjate da vaša mačka ima alergiju na hranu, razgovarajte s veterinarom o mogućoj promjeni prehrane.

3. Što učiniti ako vaša mačka gubi dlaku

Gubitak dlake kod mačaka može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući probleme s kožom, prehranu i stres. Ako primijetite da vaša mačka gubi dlaku, evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

 • Posjetite veterinara: Veterinar će pregledati vašu mačku, postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajuće liječenje za njezin problem s kožom.
 • Provjerite prehranu: Pobrinite se da vaša mačka dobiva sve potrebne hranjive tvari za zdravu kožu i dlaku. Razgovarajte s veterinarom o mogućim promjenama u prehrani ako sumnjate na alergiju na hranu.
 • Održavajte redovitu njegu: Redovito četkanje i kupanje vaše mačke može pomoći u uklanjanju otpale dlake, smanjenju peruti i poticanju cirkulacije krvi u koži.
 • Smanjite stres: Stres može dovesti do gubitka dlake kod mačaka, pa pokušajte smanjiti stresne situacije u njezinom okruženju. Osigurajte joj sigurno i udobno mjesto za odmor, igru i skrivanje.

Problemi s kožom kod mačaka mogu biti znakovi ozbiljnijih zdravstvenih problema ili rezultat neprimjerene prehrane. Važno je biti svjestan najčešćih problema s kožom, kako prehrana utječe na zdravlje kože vaše mačke te što učiniti ako vaša mačka gubi dlaku. Redoviti veterinarski pregledi, pravilna prehrana i briga o koži i dlaci vaše mačke ključni su za održavanje njezina zdravlja i dobrobiti.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI