Trenerica pasa podijelila kako umiriti psa i naučiti ga da ne laje na svaku sitnicu

Foto: Pixabay

Psi laju – to je jedan od glavnih načina njihove komunikacije. Ali to ne znači da to ne može biti iritantno. Bilo da razgovarate, radite od kuće ili se jednostavno pokušavate opustiti ispred TV-a, pas koji laje može biti izuzetno frustrirajući.

Neki psi laju češće od drugih. Pasmina psa je, naravno, značajan faktor, ali čak i psi koji pripadaju pasminama koje nisu poznate po lajanju mogu lajati prekomjerno. Ako vaš pas puno laje, posebno kad netko dođe na vrata, što možete učiniti? Trenerica pasa Lisa Corcoran podijelila je neke savjete na Instagramu, a koje je prenio portal Index.hr.

U videu koji je podijelila Corcoran objašnjava da joj lajanje ne smeta, ali ne voli kad traje predugo. Kada njezin njemački ovčar Ace stoji i laje na vratima, koristi znak “U redu, hvala!”, koji ga potiče da prestane lajati.

“Započnite tako da s veseljem izgovorite frazu, a zatim odmah dajte psu ukusnu poslasticu. Vaš pas ne mora ništa učiniti da zaradi poslasticu: jednostavno povezujete tu frazu s pozitivnim osjećajima i učite psa da poslastica slijedi kad god je izgovorite. Ponovite to 10 puta dnevno barem nekoliko dana”, objasnila je.

Kada se vaš pas navikne na znak za koji ste se odlučili, možete ga početi koristiti u stvarnom životu. Kada vaš pas počne lajati, izgovorite frazu nakon što je zalajao jednom ili dvaput. Nakon nekog vremena, naučit će dolaziti po nagradu.

Corcoran u videu govori da je, umjesto kritiziranja vašeg psa kada laje, bolje pozitivno se angažirati s njim. Pojasnila je: “Naš prvi pas Artemis bio je čuvar susjedstva, a njegovo lajanje na prozorima me izluđivalo. Kada sam svoj iritirani ‘Ušuti!’ zamijenila veselim ‘Što si pronašao?’, odmah sam uočila promjenu!”

Budući da se Artemis osjećao vrijednim u obavljanju svog zadatka, što se moglo iščitati iz njegovog neverbalnog ponašanja, glas vlasnice je počeo povezivati s nečim pozitivnim, što je olakšalo trening.

Još jedan savjet trenerice je da što manje izlažete psa stvarima koje ga tjeraju na lajanje. Budući da je Ace osjetljiv na buku, ona koristi bijele šumove i glazbu kako bi utišala zvukove izvana, a na prozorima je i dekorativna zavjesa koja mu zaklanja pogled van.

“Ponekad će Ace lajati kad mu je dosadno, čak i ako se ništa ne događa, ali to samo znači da ga treba odvratiti nekom aktivnošću”, dodala je.

Za neke pse lajanje je samo način na koji komuniciraju. No postoje načini kako ga suzbiti ako je prekomjerno. Možda će vam trebati dodatno strpljenje – i ukusne poslastice.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI