Nizozemski premijer se poklonio žrtvama srebreničkog genocida

Posjete Memorijalnom centru su od velike važnosti za širenje istine o genocidu u Srebrenici.

Nizozemski premijer Mark Rutte posjetio je 22. januara Memorijalni centar Srebrenica i tom prilikom poklonio se žrtvama genocida ukopanim u Potočarima, saopćeno je iz ovog centra.

Susreo se s predstavnicima Memorijalnog centra i udruženjima preživjelih žrtava.

“Posjete Memorijalnom centru su od velike važnosti za širenje istine o genocidu u Srebrenici. Zahvalni smo i premijeru Kraljevine Nizozemske koji je i svoju zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini počeo dolaskom u Memorijalni centar”, saopćili su iz ovog centra.

Nizozemski premijer Mark Rutte došao je u posjetu Bosni i Hercegovini.

U utorak, 23. januara će s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i hrvatskim premijerom održati zvanične sastanke s predstavnicima vlasti u BiH.

Cilj posjeta je, kako je ranije objavljeno, podstaknuti vodstvo BiH na poduzimanje dodatnih koraka s ciljem otvaranja pristupnih pregovora u martu ove godine.

Lideri država i vlada Evropske unije odlučili su 14. decembra prošle godine da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom tek kada se ispune kriteriji za članstvo.

Pripadnici nizozemskom bataljona boravili su 1995. godine u tada zaštićenoj bazi Ujedinjenih naroda u Potočarima u kojoj su Srebreničani potražili zaštitu.

Prije nešto više od četiri godine, sudskom presudom je utvrđeno da je Nizozemska djelomično odgovorna za njihovu smrt.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
RSE

RSE

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Salko Hadžić i Mensur Nukić dvije su žrtve genocida u Srebrenici, čiji su skeletni ostaci pronađeni ispod fontane u dvorištu brčanskog ljekara Nebojše Mraovića....
Kada je ratni zločinac Ratko Mladić ušetao s vojskom Republike Srpske 11. jula 1995. godine u Srebrenicu, prolazeći kroz centar grada rekao je nekom od...
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović obratio se u Memorijalnom centru Srebrenica povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, ali i...
Šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske osumnjičenih za genocid nad 800 Bošnjaka na lokalitetu Orahovac kod Zvornika pušteno je iz pritvora uz određivanje kućnog pritvora,...