Oznaka Milorad Dodik

Misterij hrvatske komponente

Jer, ako se BiH vojska raspadne – što onda? Što će učiniti Hrvatska? Hoće li još jednom, kao i 1993., sramotno zajahati secesionistički val, ili će EU i NATO imati snage da je zadrže u luci razuma i podrške načelu nepromjenjivosti granica? To su ključna pitanja današnjice, o kojima, žalibože, na relevantnim adresama ni u regiji ni u svijetu nitko nema ni znanja, ni hrabrosti, ni želje da razmišlja – osim tipova poput Dodika i Lukašenka. Stoga, uznemireni, pitamo: je li, 32 godine kasnije, opet počeo slobodni pad?

Trojka u posjeti „trojci“ i mirna Bosna

Stvari bi vrlo vjerovatno, što se tiče međunarodne zajednice i njene pasivnosti, ostale iste, unatoč potpunoj blokadi zemlje i parazitiranju političkih elita na vlastitim maksimalističkim zahtjevima te posljedičnom podizanju međunacionalnih tenzija kad ih ne uspiju ostvariti, da se nije dogodio napad Rusije na Ukrajinu i da nisu osvijestili da im je područje onoga što nazivaju zapadnim Balkanom, dakle preostale jugoslavenske zemlje, osim Slovenije i Hrvatske koje su ušle u Europsku uniju, plus Albanija, odjednom postalo meki geopolitički trbuh s raširenim utjecajem Rusije.

Devetojanuarska farsa

Procjenjuje se da je jedan od najbogatijih političara Milorad Dodik čije je bogastvo oko tri milijarde maraka. Kako je moguće da jedan čovjek ima ovoliko bogastvo u odnosu na široke narodne mase? Prema analizama ekonomiste Alekse Milojevića RS se već nalazi u dužničkom ropstvu usljed ogromnih zaduženja

Dan Republike Srpske: U slavu genocida

I ove godine Milorad Dodik i njegova horda nacional-skakavaca proslavljaju Dan Republike Srpske. Ustavni sud Bosne i Hercegovine dva puta je ovaj nazovi praznik proglasio neustavnim, ali to ne sprečava slavljenike gnusnog praznika. S obzirom šta zapravo slave, nije ni čudo što ih ustav i zakoni ne sputavaju, Republika Srpska je i nastala kao negacija svakog pokušaja da se društvo uredi pravnim regulama i etičkim normama.

ASIM MUJKIĆ: Sretna Nova 1991. godina

Kada pomislimo da političko rukovodstvo entiteta Republika Srpska ne može niže, opstruirajući na svakoj instanci unutar BiH, ono posegne još niže time što se stavi u funkciju Putinovog režima, dobrovoljno prihvaćajući podaničku ulogu remetilačkog faktora i moguće prijetnje na Balkanu. Prevarili bismo se ako bismo poprijeko zaključili da je time dno konačno dosegnuto

Hoće li pobjeda Donalda Trumpa donijeti Dodiku nezavisnost RS-a?

Prikazujući RS kao nekakav bedem hrišćanstva, Dodik je pokušao da osigura podršku zapadnih desničara u svrhu ostvarivanja vlastitih političkih ciljeva. Iako u tome nije imao naročitog uspjeha i njegovi dobri odnosi s evropskom desnicom ponekad djeluju više kao PR potez nego ozbiljna politika, postavlja se pitanje da li će globalna promjena ravnoteže u EU ali i USA (eventualni povratak Donalda Trampa na vlast) moći da mu pomogne da ostvari svoje političke ciljeve.

Prohibicija kritike i sve posljedice Dodikovih zakona

"Klizi li RS ka diktaturi?" – pitaju se oni koji nisu svjesni da jedina oblast kretanja RS jeste tromo gibanje iz autoritarnog režima ka naličju fasadne demokratije. To neizostavno pitanje mnogih diskusionih kružoka način je da se posveti pažnja raspravi o transformacijama režima u pravcu sofisticiranih ažuriranja i potencijalnih liberalizacija prohibicije do kojih može dovesti djelovanje „međunarodne zajednice“.

Zašto je nemoguće utvrditi da li je Dodik najbogatiji u BiH?

Niko od institucija u Bosni i Hercegovini, a niti bilo gdje drugdje, nije se bavio Dodikovom imovinom osim možda američkih vlasti kada su prikupljani podaci u vezi sa sankcijama koje su izrečene njemu, članovima njegove porodice i firmama koje su povezane s njegovom porodicom. Tako da je vrlo nezahvalno pričati o vrijednosti njegove imovine i kako je stečena. Mi smo zemlja u kojoj nije nikakav problem da sakrijete svoju imovinu.