Oznaka EU

Evropske integracije kao šarena fasada

U svom romanu Proširenje, objavljenom prije nepune dvije godine, austrijski književnik Robert Menasse napisao je veliku i dojmljivu satiru o evropskim integracijama, koja bi mogla biti poučna i za naše političare. Ima jedna upečatljiva scena u romanu, očigledno zasnovana na realnim događajima, u kojoj gradonačelnik Tirane i budući fiktivni albanski premijer (kojem je kao model očito poslužio Edi Rama), odluči “europeizirati” prijestolnicu, ogrezlu u sivilu realsocijalističke arhitekture, tako što će podijeliti građanima boju da, umjetnički nadahnuto, ofarbaju svoje fasade i tako poboljšaju sveopću sliku grada.

Trojka u posjeti „trojci“ i mirna Bosna

Stvari bi vrlo vjerovatno, što se tiče međunarodne zajednice i njene pasivnosti, ostale iste, unatoč potpunoj blokadi zemlje i parazitiranju političkih elita na vlastitim maksimalističkim zahtjevima te posljedičnom podizanju međunacionalnih tenzija kad ih ne uspiju ostvariti, da se nije dogodio napad Rusije na Ukrajinu i da nisu osvijestili da im je područje onoga što nazivaju zapadnim Balkanom, dakle preostale jugoslavenske zemlje, osim Slovenije i Hrvatske koje su ušle u Europsku uniju, plus Albanija, odjednom postalo meki geopolitički trbuh s raširenim utjecajem Rusije.

Pet kriznih tabora Evrope

Da li će krajnja desnica biti veliki pobednik izbora za Evropski parlament u junu? Šta bi takva pobeda značila za budućnost Unije? I ko je krajnja desnica? Pre pet godina, evropski lideri su s pravom govorili da Evropljani pate od vrtoglavice. Po rečima Milana Kundere, vrtoglavica nije isto što i strah od pada, već je to želja za padom od koje se, uplašeni, branimo. Tada su birači flertovali sa desničarskim populistima i pomišljali na raspad EU, ali je na kraju većina odlučila da glasa za stranke mejnstrima.

Majdan i Moskva u Tbilisiju?

Gordan Grlić-Radman – Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL Gruzija je opet jedna od meta na streljani na kojoj Rusi i SAD/EU/NATO treniraju gađanje: Rusi iza grudobrana vladajućih u Tbilisiju, a Zapad pak iz busije prosvjednika koji ruše vladu premijera Iraklija Garibašvilija. Isti…

Približavanje oko Sjeverne Irske i mimo nje

Premijer Velike Britanije Rishi Sunak i predsjednica EU komisije Ursula von der Leyen: A sada gledati naprijed. Foto: DPA Evropska komisija i britanska vlada rješile su jedan od svojih centralnih konflikata. Ipak Brexit ostaje opterećenje. Pišu: Jens Zimmermann & Michele Auga – ipg-journal.de …