Oznaka Republika Srpska

Dodikova politička šizofrenija i druge nacionalističke obmane

Ali Dodik je u pravu kada naziva ovo tridesetogodišnje iskustvo nacionalističke politike i zločina bezumnim. No time se on samo smije u lice vlastitim biračima, pa i srpskom narodu u cjelini, koji je nasjeo na ovu bezumnost, koja je Dodiku, a i njemu sličnima, donijela vlast, moć i bogatstvo.

Opasan put ‘srpskog sveta’: Negiranje genocida, historijski revizionizam i secesionizam

Manipulacija sadržajem rezolucije i pokušaj nametanja vlastitog narativa prema vani, kao i kontrola postojećeg narativa o genocidu među vlastitim pristalicama, doveli su Srbiju i entitet Republiku Srpsku do “predtotalitarnog” stanja. U ovom stanju, svi javni diskursi su ograničeni na parametre koje postavlja vlast. Pluralizam ideja je onemogućen, kao i sposobnost građana da nezavisno razmišljaju. Ovo osigurava primat praksama koje promiču jedinstvenu i nepromjenjivu interpretaciju prošlosti.

Banjalučki spomenik VRS-a: 62 stuba privilegija srpske elite

I šta nam je ostalo od ovog mita srpske slobode za koju su se izborile 62 brigade VRS-a? Sloboda da se vrše masovni zločinitokom rata, sloboda da se vrši etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i da se dotadašnji gradovi svih naših naroda i narodnosti pretvaraju u tzv. srpske gradove.

Lugar je rekao da pekar nije vrijedan metka

Čovjek ne zna šta će mu nekada odlučivati o životu i smrti. Ove februarske subote u Bosanskom Šamcu to se spominjalo u iznenadnom susretu trojice logoraša iz prošlog rata. Braća Ilijaz i Smail Ferataj i ja, Ešref Zaimbegović. Sva smo trojica prošli srpske logore u Bosanskom Šamcu, Batkoviću i Vlasenici.

The Commission interpreted: Ranko Bošnjak is not in a conflict of interest, and he advised the journalist from Direkt not to press the issue.

The Republic Commission for Determining Conflict of Interest in the Authorities of Republika Srpska issued a decision stating that Ranko Bošnjak is not in a conflict of interest, despite being both a city council member and the director of the company "Monting energetika", which conducted business with the City of Trebinje valued at more than 30,000 marks.

Discrimination that doesn’t hurt: Judges and prosecutors raise high salaries with lawsuits

Judges and prosecutors from Republika Srpska are suing this entity for discrimination and are increasing their incomes by five to six thousand marks a year in the courts. The reason is that their monthly salary, which ranges between BAM 2.704 and BAM 4.977 net, does not include a meal allowance by law. Unlike them, other workers in the judiciary, whose salary is around BAM 1.070 per month, do not have this option, because their meal allowance is already included in the mentioned amount.

Diskriminacija koja ne boli: Sudije i tužioci tužbama povećavaju velike plate

Sudije i tužioci iz Republike Srpske tuže ovaj entitet zbog diskriminacije i na sudovima povećavaju svoja primanja za pet do šest hiljada maraka godišnje. Razlog je taj što im u mjesečnu platu, koja se kreće između 2.704 KM i 4.977 KM neto, po zakonu nije uračunat topli obrok. Za razliku od njih, ostali radnici u pravosuđu, čija plata se kreće oko 1.070 KM mjesečno, nemaju tu opciju, jer im je topli obrok već uračunat u pomenuti iznos.